IMF Pakistan'a 1.1 milyar dolarlık kredi sözü verdi

Pakistan, zor durumdaki ekonomisini desteklemek için yeni bir uzun vadeli IMF programı arıyor ancak uzmanlar reformlara odaklanılması gerektiğini söylüyor.

IMF Pakistan'a 1.1 milyar dolarlık kredi sözü verdi
IMF Pakistan'a 1.1 milyar dolarlık kredi sözü verdi
GİRİŞ 30.04.2024 09:16 GÜNCELLEME 30.04.2024 09:29
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Nakit sıkıntısı çeken Pakistan'a ekonomistler ülkenin denizaşırı mali yardıma olan bağımlılığını azaltmak için derin reformlara ihtiyaç duyduğu konusunda uyarıda bulundu. Yine de Pazartesi günü yapılan toplantının ardından Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 1,1 milyar dolarlık kredi dilimi alma kararı verildi.

Ancak onay IMF'nin sert sözleriyle birlikte geldi. Kuruluştan yapılan açıklamada, "Pakistan'ı durağan halinden güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomiye taşımak için yetkililerin, kırılganları korurken mali hedeflere sıkı sıkıya bağlanması gerekir. Dışardan gelen darbeleri absorbe etmek için piyasa tarafından belirlenen bir döviz kuru, daha güçlü ve daha kapsayıcı büyümeyi desteklemek için yapısal reformların genişletilmesi de dahil olmak üzere politika ve reform çabalarını sürdürmeleri gerekiyor" denildi.

Pazartesi günü açıklanan kurtarma paketi, Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif ile IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva arasında Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısı çerçevesinde yapılan görüşmenin ardından geldi.

Sharif hükümeti, küresel kredi kuruluşu ile mevcut 3 milyar dolarlık standby düzenlemesinin (SBA) 11 Nisan'da sona ermesinin ardından yeni bir IMF anlaşması arayışına girmişti.

'DERHAL ÖDENECEK' MİKTAR

Pazartesi gecesi Pakistan Maliye Bakanlığı ve IMF yaptıkları toplantı sonrasında borç verenin geçen yıl imzalanan bir anlaşma kapsamında kabul edilen toplam 3 milyar dolarlık krediyi tamamlayan 1.1 milyar dolarlık dilimin "derhal ödenmesini" onayladığını doğruladı.

EKONOMİK KRİZ

Pakistan iki yılı aşkın bir süredir ciddi bir ekonomik krizin pençesinde kıvranıyor; enflasyon bir ara yüzde 38'e kadar yükseldi ve döviz rezervleri Şubat 2023'te 3 milyar dolara, yani beş haftalık ithalattan daha azını karşılamaya yetecek kadar kaldı.

Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif

IMF KURTARMA PAKETİ

Geçen yıl Haziran ayında Sharif, IMF kurtarma paketini güvence altına alarak devlet temerrüdünü önlemeyi başardı. Son merkez bankası verilerine göre mevcut döviz rezervlerini neredeyse 8 milyar dolar olduğu belirlendi.

MALİYE BAKANLIĞI DANIŞMANINDAN AÇIKLAMA

Maliye Bakanlığı'nın eski danışmanlarından Khaqan Najeeb Al Jazeera'ye verdiği demeçte Pakistan'ın 350 milyar dolarlık ekonomisinin son dokuz aydaki performansının ülkenin yetersiz olan dış rezervlerini arttırdığını ve Mart ayında yüzde 20 olan enflasyonun yavaş da olsa düştüğünü söyledi:

"Genel olarak Pakistan'ın ekonomik durumunu, uyum politikalarının bir sonucu olan makro istikrar olarak tanımlayabiliriz, ancak bu aynı zamanda büyümenin yavaş kalacağı ve yüzde 2 civarında seyredeceği anlamına da geliyor."

Kaiser Bengali

'SERAP GÖSTEGELER'

Ancak Pakistan'ın önde gelen ekonomistlerinden Kaiser Bengali, mevcut politikaların sürdürülebilirliğini sorguladığı ve daha fazla yapısal reform görmek istediği için ekonomik görünümle ilgili çekincelerini dile getirdi.

Mevcut ekonomik göstergeleri "serap" olarak nitelendiren Bengali, algılanan istikrarın daha fazla kredi gelme ihtimalinden kaynaklandığını sözlerine ekledi. "Eğer sözde istikrar ihracattaki artıştan ya da daha iyi dolar girişinden kaynaklansaydı, bu anlamlı olurdu ama böyle bir şey olmuyor. Şu anda gördüğümüz şey, piyasanın günlük bilgilere tepki verdiği geçici bir durum" dedi.

DIŞ BORÇLAR

Pakistan'ın dış borç yükümlülükleri şu anda 130 milyar doların üzerinde ve Lahor merkezli ekonomist Hina Shaikh, mali açığı gidermek için daha fazla borç kullanma politikasının daha fazla enflasyon yaratacağından korkuyor.

"Harcamaları rasyonelleştirecek ve vergi gelirlerini arttırmak için vergi ağını genişletecek reformları başlatma taahhüdü olmadan makroekonomik durum fazla değişmeyecektir. Daha fazla mal üretilmedikçe ve gerçek bir büyüme olmadıkça - yani ihracat artmadıkça, üretim gerçekleşmedikçe, üretken istihdam olanakları olmadıkça - enflasyon yükselmeye devam edecektir" dedi.

Bengali gündemlerinin "geçmiş borçları ödemek için yeni kredileri nereden bulacakları" olduğunu söyledi. "Kamu sektörü gelişimi geride bırakıldı. Son kırk yılda sağlık, eğitim ya da konut alanında neredeyse hiç büyük proje yapılmadı" dedi.

Bengali bir uyarıda bulunarak sözlerini tamamladı: IMF bile Pakistan'ın içinde bulunduğu mali krizden çıkmasına yardımcı olmak için büyük miktarlarda para yatırma konusunda isteksiz davranabilir.

"Hiçbir banka size süresiz kredi vermez, özellikle de kötüleşen bir bilanço gördüklerinde" dedi.

 

KAYNAK: HABER7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • 51 kadıoglu 2 hafta önce Şikayet Et
    Imf nin eline düştüyseniz vay halinize
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    IMF den uzak durun
    Cevapla
  • ilyas 2 hafta önce Şikayet Et
    İmran han olsaydı buna tevessül etmezdi, bunlar imf nin boyunduruğu altina giriyorlar, artık israili, ermenistani desteklemeye başlarlar.
    Cevapla