Seçime son 2 gün kala Goldman Sachs'tan Türkiye raporu!

Ünlü ABD Bankası Goldman Sachs'ın analistleri seçim sonrası için Türk Lirası'nın durumunu analiz etti. Analistler, İstanbul'daki seçim sonuçlarının TL üzerinde olumsuz etki yaratmayacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

GİRİŞ 29.03.2024 15:44 GÜNCELLEME 29.03.2024 16:06
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye, 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimlere hazırlanırken dünyanın gözü de Türkiye ekonomisinin hedef ve politikalarına odaklandı.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde son Türkiye raporunu yayınladı.

Goldman Sachs, Türkiye'de seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devam edeceği öngörüsünde bulundu.

"TL'NİN ÜZERİNDEKİ BASKININ YATIŞMASINI BEKLİYORUZ"

Türk Lirası ve enflasyon analizinin yapıldığı raporda, şu bilgiler verildi:

Seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devamını ve rezervlerin yanı sıra TL'nin üzerindeki baskının da yatışmasını bekliyoruz.

"SEÇİMLERİN ARDINDAN GEÇEN YILA BENZER VERGİ ARTIŞLARI BEKLEMİYORUZ"

Bütçe gelirlerinin uzun dönemli ortalamasına ulaşmasından dolayı seçimlerin ardından geçen yıla benzer vergi artışları beklemiyor ve harcama yönlü baskıların da azalacağını düşünüyoruz.

"ENFLASYON YIL SONUNA KADAR YÜZDE 33'E KADAR KESKİN BİR DÜŞÜŞE BAŞLAYACAK"

Yıl sonu enflasyon tahminine de yer verilen raporda, "Enflasyonun mayısta zirveye çıkacağını ve oradan olumlu baz etkileriyle birlikte yıl sonuna kadar yüzde 33'e kadar keskin bir düşüşe başlayacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

TCMB’DEN TL İÇİN GÜÇLÜ SİNYAL

Raporda, döviz talebine ilişkin olarak, şu ifadelere yer verildi:

Türk halkının seçimlerden sonra TL'nin aşırı değer kaybedeceğine yönelik düşüncelerinden kaynaklı artan döviz talebi var ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinde geçen hafta 500 baz puan artışa gitmesinin böyle bir değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal gönderdiğini düşünüyoruz.

ENFLASYON TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Ramazanın bu yıl mart ayına denk gelmesi nedeniyle artan gıda ve hizmet enflasyonuyla birlikte enflasyonun bu dönemde yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüsüne yer verilen raporda, "Olumsuz baz etkisi nedeniyle de martta enflasyonun yıllık bazda yüzde 68,5'e yükseleceğini tahmin ediyoruz." denildi.

"ENFLASYON TAHMİNLERİ ÜZERİNDE TOPLAM ETKİSİNİN BELİRLENMESİ ZOR OLDU"

Raporda, aylık bazda döviz kurundaki zayıflık nedeniyle yükselen çekirdek mal enflasyonuna karşılık diğer Tüketici Fiyat Endeksi alt kalemlerinde yavaşlama beklendiğine işaret edilerek, mevcut enflasyon ortamında ücret artışları ve Ramazan ayının enflasyon üzerindeki toplam etkisini hesaplamanın zorluğu nedeniyle tahminler üzerinde bir belirsizlik olduğu kaydedildi.

YATIRIMCILAR YAKIN TAKİPTE

Bloomberg'in haberinde ayrıca, "İstanbul'daki yarış, muhalefet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki siyasi mücadelenin sembolü olduğu için piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor" ifadelerine yer verildi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Erman 4 hafta önce Şikayet Et
    100 sene önce emperyalistler ülkelere çöktü. Karşılığı olmayan dolar ve petrolle piyasadaki fiyatları belirlediler soydular. Türk devlet aklı 100 senelik mücadeleyi kazandı. Bu coğrafyadan suriye ırak, libya kuyruğu kıstırıp gidiyorlar. Türkiye Yüzyılı geliyor. Yeni parası Altın. Sömürüden kurtuluyorsunuz. Altını olan ülkeler zengin olacak. Türkiye ilk 5 te. Maaşınızı altınla alacaksınız
    Cevapla
  • Mustafa Tumtaş 4 hafta önce Şikayet Et
    Allah sizi ve size destek verenlere alkahhar ismiyle kahretsin AMİN
    Cevapla
  • Şemseddin Sami 4 hafta önce Şikayet Et
    Bu bir belediye seçimi bunu genel seçim havasına dönüştürmemek gerekli..Bu seçimde genel seçimde olduğu gibi yurtdışı oylar olmayacak..Mehmet Şimşek dürüst bir Devlet Adamı olarak her kesimde saygı duyulan birisi ekonomi emin ellerde..Orta ve düşük gelir grubuna yönelik yeni adımlarıda herkesin beklemesi tabiki de hakkı.. Çünkü herkesin bir ailesi var..
    Cevapla
  • Emekli 4 hafta önce Şikayet Et
    TÜİK yüzde 5 der
    Cevapla