Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık kararı

Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıkladı.

GİRİŞ 13.03.2024 12:46 GÜNCELLEME 13.03.2024 13:22
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak yeni adımlarını duyurdu. Karara göre TCMB, TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi. Zorunlu karşılık adımı ile mevduat faizlerinin yükselmesi bekleniyor.

TCMB, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında bugün değişiklik yaptı.

Bankacılar, yapılan değişiklerle getirilen zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditeyi sıkılaştıracağını, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağını söyledi.

Uygulama 15 Mart tesis tarihinde başlayacak ve 5 Ocak 2025 tesis tarihine kadar devam edecek.

Ayrıca TCMB'nin yeni başlattığı kısa vadeli TL mevduat için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulaması bankacılara göre kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak.

Bu uygulama ise 16 Mart itibarıyla başlayacak.

TCMB'nin uygulama talimatı ile yaptığı değişiklikler şöyle:

- TCMB serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.

- Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 25'ini bloke olarak tesis edecek.

- Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 15'ini bloke olarak tesis edecek.

- TCMB zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Osmanlı Başkenti 1 ay önce Şikayet Et
    Gelen yeni solukla düzelmiyordu ama bunu neden söylemiyorsun,gidişat aynı olduktan sonra koltukta oturanların değiştiği bir sistemi mi övüp özlüyorsun? Vah sana diyorum...
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Faiz haramdır Müslümanın faize işi yoktur
    Cevapla
  • Erbakan 1 ay önce Şikayet Et
    Turkiyedeki enflasyonun sebebi talep degildir maliyettir. Bunu anlayamadilar. Kamu kemer sikmazsa, katma degerli urun ihracati artmazsa cari acik azalmazsa ekonomi duzelmez. Ayrica eski sistemde ekonomi kotuyse yonetim degisiyordu. Bu yeni bir soluk getiriyordu. Simdi bu da yok.
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Tam tersi eskiden durmadan hükümet değişirdi ekonomi daha da kötüye gidiyordu. Dünyada bunca krize rağmen ekonomik olarak batmadıysak 20 yıldır süren istikrarlı hükümet sayesindedir. Senin derdin başka
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Bu iyi oldu helan sana şimşek
    Cevapla
  • Vatandaş ! 1 ay önce Şikayet Et
    Bitcoin : karşılıksız bankanotların ( yahudi borç senedi ) piyasadan ye-hudiye maliyetsiz bir şekilde çekilmesi için bir sistemdir ! Yatırımcısını zarar ettirmesi muhtemeldir ! Çünkü büyük balina ye-hudilerdir !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle