Doğal gaz ve petrol üretimi için 100 milyar liralık yatırım yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, en büyük yatırımı doğal gaz ve petrol için yapacaklarını, bunun için yaklaşık 100 milyar liralık yatırım planladıklarını söyledi.

GİRİŞ 17.01.2024 10:33 GÜNCELLEME 17.01.2024 10:34
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerjide en büyük yatırım yapacağı doğal gaz ve petrol üretimi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 Yatırım Programı'nı değerlendirdi.

Geçen yıla kıyasla enerji sektörüne yapılacak yatırımın 2024’te yüzde 70 artışla 75,7 milyar lira, madencilik sektörüne yapılacak yatırımın da yüzde 34 artışla 106 milyar lira olacağını kaydeden Bakan Bayraktar, "En büyük yatırımı doğal gaz ve petrol arama ve üretim çalışmaları için yapacağız. Sakarya Gaz Sahası ve Gabar bölgesi başta olmak üzere üretim alanlarımızı genişletmek ve üretimi artırmak için yaklaşık 100 milyar liralık yatırım planlıyoruz. Bu kapsamda 2024 yılında 327 bin metre arama, 399 bin metre üretim sondajı yapacağız.'' dedi.

Bayraktar, doğal gaz ve elektrik iletim altyapısına da önemli miktarda yatırım yapacaklarını vurgulayarak "2024 yılında doğal gaz depolama kapasitelerinin artırılması, doğal gaz iletim hattı yapımı ve modernizasyonu, doğal gaz ulaşmayan yerlere doğal gaz arzı sağlanması gibi faaliyetler kapsamında BOTAŞ, 29 milyar lira yatırım gerçekleştirecek. TEİAŞ ise elektrik iletim hatları ve trafo yatırımlarına 28 milyar lira kaynak aktaracak. Böylece diğer yatırımlarla beraber 2024 yılında enerji ve madencilik sektörüne yapacağımız toplam kamu yatırımı 181,7 milyar lirayı bulacak." diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE YATIRIM MESAJI

Bakan Bayraktar şöyle devam etti:

"Türkiye Yüzyılı’nın ilk yılında enerji ve madencilik sektörlerine yapacağımız yatırımlar sayesinde doğal gaz ve petrol alanında inşallah gerçekleştireceğimiz yeni keşiflerle, sağlayacağımız üretim artışları ile hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğiz. Burada özel sektöre de büyük bir görevler düşüyor. Kamu yatırımlarının çok daha üzerinde, özellikle yenilenebilir enerji üretimi alanında özel sektörün gerçekleştireceği yatırımlarla hedeflerimize büyük katkı sunacaklarını düşünüyorum."

HER YIL 5 BİN MEGAVAT YENİLENEBİLİR YATIRIM

Bakan Bayraktar özel sektörün katkısı ile her yıl 5 bin megavat rüzgar ve güneş enerjisi santralini devreye alacaklarını belirterek, "Hedefimiz bu yatırımlarla 2035 yılına kadar mevcut kurulu gücümüze toplam 60 bin megavatlık ilave yenilenebilir kurulu gücü eklemektir." dedi.

Bayraktar, yayımlanan 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı hatırlatarak 2030 yılına kadar 20,2 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı yapılacağını, bu sayede 2040 yılına kadar 46 milyar dolar tasarruf sağlanacağını da ifade etti.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • Mehmet Olgun 3 ay önce Şikayet Et
    Saf halde olan demir suyun oksijenini alarak HİDROJENİ açığa çıkarır. Diğer tarafta krom karbonatın oksijenlerini alarak KARBONU açığa çıkarır. Açığa çıkan hidrojenle karbonun çok miktarda birikimi reaksiyon şartlarının oluşmasıyla çok büyük patlama, ısı, basınç, depremle ilkönce doğalgaz zincirleme reaksiyonla petrol oluşur. Doğalgaz, petrol derinlerde her zaman oluşmaktadır.
    Cevapla
  • Mehmet Olgun 3 ay önce Şikayet Et
    Dünya yüzeyi 200km derinliğe kadar kısım karbonatlı su ile kaplı olarak çok uzun zaman kalırken uzayda ağır maddelerden oluşan bir yıldız parçalanarak parçalar (demir, krom, bakır, altın, gümüş, kobalt ) asteroit olarak karbonatlı suya çarparak 200km derinlik aralığına yerleşir. Uzaydan gelen maddeler oksijensiz saf haldedir.
    Cevapla
  • Cskn 3 ay önce Şikayet Et
    Kaya gazı elde etme teknolojisine, füzyon reaktör için üniversite kurmaya bu teknoloji Çinde olsa da elde etmeye, Geçmişte PKK nin yoğun olduğu dağlarda petrol aramaya, akdenizi karış karış araştırmaya agırlık verilmeli. Devletin asli görevleri eğitim,güvenlik,sağlık,enerji bulma olmalı.
    Cevapla
  • Mehmet Olgun 3 ay önce Şikayet Et
    Petrol, doğalgaz derinlerde hidrojen ile karbonun çok miktarda birikiminin reaksiyon şartlarının oluşmasıyla çok büyük patlama, ısı, basınç, depremle ilkönce doğalgaz zincirleme reaksiyonla petrol oluşur. Dünya yüzeyinin su derinliği 200km ve 200km kısma kadar derinlik içindeki maddeler uzaydan gelip yerleşmiş maddelerdir. Doğalgaz, petrol 200km derinlik aralığında oluşmuştur.
    Cevapla
  • Emekli 3 ay önce Şikayet Et
    Bu yüzden altı ayda mazot 18 liradan 40 liraya çıktı.
    Cevapla
  • Kaya 3 ay önce Şikayet Et
    Ulan biz bir aileyi zor idare ediyoruz ondan sonrada kalkıp koskoca ülkeyi ve dünya ile mücadele edenleri eleştiriyoruz
    Cevapla
  • hibo 3 ay önce Şikayet Et
    dünya savaş kazanına dönmüş petrol fiyatları sürekli yükseliyor devlet bi yere kadar sübvanse edebilirdi dünya normal bir zamandan geçmiyor ancak muhalefet ve taraftarları sanki normal bir dönemdeymişiz gibi Hükümete isyan ediyor 4 bir tarafımız yanıyorken devlet kuşatma altında bu adamlardan daha iyi yönetecek kimse yok ülke kuşatılırken Pkk ile işbirliği yapan muhlft mi sana refah vrck
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle