Ticaret Bakanlığı'ndan 58 firmaya 86 milyonluk para cezası

Ticaret Bakanlığı, mesafeli sözleşme yöntemi ile faaliyet yürüten firmalara mevzuata aykırı iş ve eylemleri nedeniyle verilen cezanın miktarını açıkladı.

GİRİŞ 06.01.2024 09:44 GÜNCELLEME 06.01.2024 12:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, tüketicilere yapılan mesafeli sözleşmelere uygulanan sıkı denetimlere ait bilgi verdi.

Verilen bilgilere göre, 2023 yılında mesafeli sözleşme yöntemi ile faaliyet yürüten 58 firmaya, mevzuata aykırı iş ve eylemleri nedeniyle; toplam 86 milyon 274 bin 994 lira idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı'nın duyurusunda, zaman ve mekan sınırlamasını tüketiciler nezdinde ortadan kaldıran mesafeli sözleşmelerin, teknolojinin hızlı gelişimiyle gün geçtikçe daha çok tercih edilir hale geldiği ve sorunların da arttığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı'nın bu konudaki duyuruda piyasada faaliyetlerini elektronik ticaret yöntemiyle sürdüren bazı firmaların kötü niyetli ve hukuka aykırı uygulamaların bakanlık radarına girerek incelendiği dile getirildi.

Ticaret Bakanlığı'nın öncelikli olarak incelediği konular:

- Enflasyonist ortamda piyasadaki hızlı fiyat dalgalanmalarına da bağlı olarak firmalar tarafından, "stokta ürün bulunmaması" sebep gösterilerek yapılan haksız sipariş iptalleri.

- Satışa sunulan mal ve/veya hizmetlerin firmalar tarafından taahhüt edilen yahut yasal olarak belirlenmiş ifa sürelerinin aşılması.

- Tüketicilerin cayma hakkı kullanımına halel getirilmesi ve tüketiciler tarafından cayma hakkı kullanıldığı takdirde, bedel iadelerinin tüketicilere mevzuata uygun surette yapılmaması.

Uygulanan cezalar:

Ticaret Bakanlığı tarafından 2023 yılında mesafeli sözleşme yöntemi kullanarak tüketicilerle sözleşme akdeden firmalar nezdinde gerçekleştirilen inceleme ve denetim faaliyetleri sonucunda tespit edilmiş mevzuata aykırı iş ve eylemleri nedeniyle;

- 58 firmaya, toplam 86 milyon 274 bin 994 TL idari para cezası uygulandı.

- 5 firma hakkında elektronik ticaret faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kullandıkları internet adreslerine ilişkin "Erişimin Engellenmesi” kararı verildi.

- Türk Ceza Kanunu'nun 157'nci ve 158'nci maddeleri uyarınca dolandırıcılık suçu kapsamında olduğu değerlendirilen 8 firma hakkında, Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirim yapıldı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    cezalar caydırıcı degil
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Bu firmaları tüketiye isimlerini bildirin
    Cevapla
  • BABALAR 3 ay önce Şikayet Et
    Ceza değil kapatacaksın zam yapıyor gene ödüyor ne kadar mantıksız
    Cevapla
  • Admin 3 ay önce Şikayet Et
    Bu firmalar bu cezaları sattıkları ürünlere zam olarak halka yansıtıyor. Yani cezayı halk ödüyor. Ceza yazmaktan başka daha etkin bir yöntem kullanın...
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    bunlara ceza kesmeyin kapat bakalim 3.4 ayligina o zaman enflasyon diye birsey kalmaz
    Cevapla