OPEC+ toplantısı tamamlandı: Petrolde düşüş sürüyor!

Petrol, uzun süre beklediği OPEC+ toplantısının ardından kayıplarını sürdürdü. Bu durumda, kesintilerin detaylarının belli olmamasının etkili olduğu öne sürüldü.

OPEC+ toplantısı tamamlandı: Petrolde düşüş sürüyor!
OPEC+ toplantısı tamamlandı: Petrolde düşüş sürüyor!
GİRİŞ 01.12.2023 09:46 GÜNCELLEME 01.12.2023 09:46

Petrol, Perşembe günü daha fazla üretim kesintisi vaat eden ancak ayrıntıların belirsiz olduğu OPEC+ toplantısının ardından düşüş yaşadıktan sonra kayıplarını sürdürdü.

Şubat ayında Brent ham petrolü bir önceki seansta yüzde 2,4 düştükten sonra varil başına 80 dolara düşerken, ABD ham petrolü 76 dolar civarındaydı. İttifak, Ocak ayından itibaren günde yaklaşık 900 bin varillik yeni üretim kesintisi yapacağını duyurdu ancak Angola zaten kotasını reddettiği için kısıtlamalar isteğe bağlı. Suudi Arabistan, günde 1 milyon varillik ayrı kesintisini ilk çeyreğe kadar uzatacağını söyledi.

KESİNTİLERİN AYRINTILARI EKSİK

Ham petrol Perşembe günü ilk olarak, OPEC+'nın gelecek yılın başında beklenen fazlanın durdurulmasına yardımcı olacağı umuduyla kesintiler konusunda ön anlaşmaya varmasının ardından tırmandı. Bu iyimserlik, ayrıntıların eksikliği nedeniyle hızla söndü; buna yatırımcıların kafasını karıştıran bir sonuç basın toplantısı ve nihai bildirilerin olmaması da dahil.

Danışmanlık şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda OPEC+ toplantısının sonucunun "kafa karıştırıcı, karmaşık bir karmaşa…Bunların hepsi hala gönüllü kesintiler ve hayal kırıklığının nedenlerinden biri de bu" dedi ve ilk çeyrekte günlük ekstra 900 bin varillik ek kesintilerin uygulanıp uygulanmayacağının zamanla görüleceğini ekledi.

Ham petrol, grup dışından artan arz sinyalleri ve zayıf talep görünümü üzerine ikinci aylık düşüşünü kaydettikten sonra, OPEC+'nın inişli çıkışlı seyrinin ardından haftayı yatay kapatmaya hazırlanıyor. Bu endişeler Perşembe günü, ABD'nin dünyanın en büyük üreticisinin ham petrol üretiminin Eylül ayında günde 13,2 milyon varil ile rekor seviyeye ulaştığını bildirmesiyle daha da belirginleşti.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.