Yeni petrol müjdesi verildi! 2 yılda 100 kuyu açılacak

Şırnak Gabar Dağı'nda üretim yapılan kuyu sayısı 19'a çıktı. Yıl sonunda kuyu sayısının 29'a, günlük üretimin de 35 bin varile çıkarılması planlanıyor. 2024'te ise 100 kuyu açılacak, 100 bin varil üretim olacak.

GİRİŞ 22.11.2023 21:01 GÜNCELLEME 22.11.2023 21:01
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Enerjide tam bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye denizde doğalgaz, karada da yerli petrolünü çıkarmaya devam ediyor. 2024 sonuna kadar Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil petrol üretimine ulaşılması hedefleniyor.

29 KUYUYA ÇIKACAK

Karadeniz doğalgazını ekonomiye kazandıran Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bir yandan da çalışmalarını yoğunlaştırdığı Şırnak'ta petrol üretimine kesintisiz devam ediyor. Edinilen bilgilere göre; terörden arındırılan ve petrol çıkarılmaya başlanan Gabar Dağı bölgesinde şu anda üretim yapılan kuyu sayısı 19'a çıktı.

Bu kuyularla Gabar'daki petrol üretimi de günlük yaklaşık 25 bin varile yükseldi. Sondaj planlarını hazırlayan TPAO'nun Şırnak'ta yılbaşına kadar 10 kuyuyu daha üretim için devreye alacağı öğrenildi. Böylece, 2023 sonunda Şırnak'ta üretim yapılan kuyu sayısının 29'a çıkarılması, günlük üretimin de 35 bin varile çıkarılması planlanıyor.

100 BİN VARİL ÜRETİM

Geçen aralık ayında 150 milyon varillik net petrol rezervinin keşfedildiği Gabar Dağı'ndaki Şehit Esma Çevik Petrol Sahasında ve yine Gabar'da Türkiye'nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası'nda ise üretim tüm hızıyla devam ediyor.

Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın ile Şehit Esma Çevik Petrol Sahalarında, iki yıl içinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması öngörülüyor. 2024 sonunda da Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil üretime ulaşılması hedefleniyor.

KARADENİZ VE MARMARA'DA PETROL UMUDU

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), TPAO'ya Karadeniz'de ikili sınırlandırma anlaşmalarıyla belirlenen deniz yetki alanları içerisindeki Münhasır Ekonomik Bölgede petrol araması yapabilmesi için dört ayrı petrol arama ruhsatı vermişti. TPAO'nun Karadeniz'deki petrol aramaları için de çalışmalara devam ettiği belirtildi. Ayrıca TPAO, Marmara Denizi'nde petrol aramak için de 3 ayrı ruhsat başvurusunda bulunmuştu.

KAYNAK: SABAH
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 54
  • kamılbcetın 5 ay önce Şikayet Et
    gabara hemen acıl rafıner kurulmalı orsa ıslenmelı
    Cevapla
  • Yahşi 5 ay önce Şikayet Et
    Videonun ilk 20 saniyesi ÖNEMLİ Kara, Demiryolları ve Barajlar buralardaki dağları düzelterek, ulaşım, Enerji olarak nasıl ekonomiye kazandırıldıysa. Deniz Kenarlarındaki Kumsal kayaları öğüterek birçok alanları sahil ve Denizin 150 - 200 metre dolgu oluşturarak Mülkiyeti Devlete Kalacak şekilde Otel ve Halkın yararlanabileceği dinlenme alanları oluşturalabilir. Turist akını olur.
    Cevapla
  • Mehmet Olgun 5 ay önce Şikayet Et
    Doğalgaz, petrol çok derinlerde hidrojen, karbonun çok miktarda birikiminin reaksiyonla ilkönce doğalgaz zincirleme reaksiyonla petrol oluşur. Çok derinlerde oluşan doğalgaz petrol su basıncı ile yüzeye çıkar. Doğalgaz, petrol her yerde vardır yüzeyde eksildikçe derinlerden takviye olur. Kıtaların altı okyanus gibi su dur. Kıtaları su üstünde tutan doğalgaz petroldür.
    Cevapla
  • ismet 5 ay önce Şikayet Et
    benzin ne zaman ucuzlayacak siz onu söyleyin
    Cevapla
  • tarafsız 5 ay önce Şikayet Et
    enerjide dışa bagımlılıgımız bittikten sonra ,
    Cevapla
  • Mehmet Kamuran Peker 5 ay önce Şikayet Et
    Her petrol ve gaz haberinin altına gelip 'yine zam olacak yani' yazan fitneci fetöcüler, aylık 25m³ bedava doğalgazı bu devlet size de veriyor ya ben ona üzülüyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle