Yumurta üreticilerinden sözlü savunma

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) ve Birliğe bağlı 12 yerel birlik ve başkanlarının sahip oldukları teşebbüsler hakkında yürütülen rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma toplantısı yapıldı.

Yumurta üreticilerinden sözlü savunma
Yumurta üreticilerinden sözlü savunma
GİRİŞ 25.10.2023 12:41 GÜNCELLEME 25.10.2023 12:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurulu'nda YUMBİR ve bağlı yerel birliklerin sözlü savunma toplantısı yapıldı.

Rekabet Kurumu'ndaki toplantıda, Kurum Başkanı Birol Küle, söz konusu birlik ve üyelerinin, rekabeti kısıtlayıcı çeşitli eylemlerde bulunmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açıldığını hatırlattı.

Soruşturma heyeti temsilcisi, soruşturmanın, YUMBİR ve bağlı birlikleriyle yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren 12 teşebbüsün Kanun'un ilgili maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla başlatıldığını bildirdi.

Soruşturma kapsamında elde edilen bulgular ışığında, Kurulun kararıyla, Karem Yumurta Yem San. ve Tic. Ltd. Şti. (KAREM) ve Kor Agro Organik Gıda İnşaat Enerji San. ve Tic. AŞ'nin (KOR AGRO) soruşturmadan çıkarılacağını belirten temsilci, Derya Tavukçuluk İşletmesi Sanayi ve Ticaret AŞ (Derya Tavukçuluk ) ve Bilken Tarım Gıda San. Tic. Ltd. Şti. (BİLKEN) ünvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına ve ilgili soruşturmanın Kurulun kararıyla daha önce açılan soruşturmayla birleştirilerek yürütülmesine karar verildiğini dile getirdi.

Temsilci, incelemelerde, üretici birliklerinin yumurta fiyatını tespit etmeye ve yumurta arz miktarını kısıtlamaya yönelik teşebbüs birliği eylemleri içinde olduklarına ilişkin deliller elde edildiğini belirterek, delillerin değerlendirilmesiyle, MERKEZ YUMBİR ve bağlı 12 birliğin Kanun'u ihlal ettiklerini, muafiyetten yararlanamayacaklarını, söz konusu teşebbüs birliklerine idari para cezası uygulanması gerektiğini kaydetti.

MERKEZ YUMBİR Başkanı İbrahim Afyon'un rekabet ihlalinde belirleyici etkisi olduğu, bunun için Afyon'a MERKEZ YUMBİR'e uygulanacak idari para cezasının yüzde 5'ine kadar idari para cezası uygulanması gerektiğini vurgulayan temsilci, "Haklarında soruşturma yürütülen 12 şirket, Kanun'u ihlal ettiğine yönelik bulguya ulaşılamadığından, şirketler hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı kanaatine ulaşılmıştır." değerlendirmesini yaptı.

Temsilci, teşebbüs birliklerinin ihlal süresinin 1-5 yıl arasında olduğuna işaret ederek, belirlenen temel para cezası miktarının yarısı oranında artırılması gerektiğini söyledi.

Soruşturma heyetinin ardından birlik ve şirket yöneticileri sözlü savunmalarını yaptılar.

Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacak. Karar, daha erken alınması durumunda Rekabet Kurumunun internet sitesinden duyurulacak.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Elektrik zam, yem zam, asgari ücret zam, nakliye zam. Ama yumurtacılar neden pahalısınız? Anladım. Ekonomiyi düzeltmek yerine iğneden ipliğe her üreticiye ayrı hesap sorulacak. Kırk yıllık kasap, manav ev sahibi mafya mı oldu durduk yere? Akıl ah akıl. Belki de dış güçlerdir ama asla kötü ekonomi yönetimi değildir.
    Cevapla