Morgan Stanley'den TCMB tahmini

Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB’nin 26 Ekim'deki toplantısında 500 baz puanlık bir artış yaparak faiz oranını yüzde 35'e çıkarmasını beklediklerini açıkladı.

GİRİŞ 23.10.2023 15:15 GÜNCELLEME 23.10.2023 15:21
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk yayımladıkları notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), enflasyondaki yukarı yönlü riskler nedeniyle 26 Ekim'deki toplantısında 500 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını beklediklerini belirtti.

Enflasyonun muhtemelen Ekim ayında daha da yavaşlayacağı kaydedilen notta, “Ancak manşet enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 67,1'e yükseleceğini ve Mayıs 2024'te yüzde 73,4 ile zirveye ulaşacağını görüyoruz.” denildi.

Öte yandan, yayımlanan notta bankanın hem tahminlerinin hem de anket bazlı enflasyon beklentilerinin, TCMB’nin enflasyonla mücadele hedefinin üzerinde yer aldığı belirtilerek, kredibilitenin desteklenmesi için faiz artırımlarının devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Cari işlemler dengesinin ise Eylül ve Ekim aylarında fazla vererek yıl genelinde açığın 44 milyar dolar ile sınırlı kalmasının beklendiği kaydedildi.

Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB’nin sıkılaşma adımlarına ilişkin söz konusu notta şu ifadeleri kullandı:

“TCMB, enflasyon beklentilerini yönlendirmek ve dolarsızlaştırmayı desteklemek amacıyla faiz oranlarında ve makro ihtiyati araçlarda daha fazla sıkılaştırma adımları atması yönündeki sinyalini muhtemelen tekrarlayacak. Son veriler yurt içi talepte bazı ılımlılaşma işaretleri gösteriyor ancak Ağustos PPK'sından bu yana yapılan faiz artışlarının etkisi henüz görülmedi.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 5
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Haramzadeler öyle istiyor
    Cevapla
  • Vatandaş! 6 ay önce Şikayet Et
    Kişisel tavsiyem "Banka Ürünleri" olan ve YAHUDİLERİ ZENGİN EDEN tüm enstrumanlarını insanların kullanmayı ACİLKEN bırakması lazım !
    Cevapla
  • Vatandaş! 6 ay önce Şikayet Et
    Merkez bankaları "YETEERR ARTIK ATIŞ YAPMAYIN" diyene kadar Faizi ARTIRACAK ! Bankaların Kredi kartı kullanıcısı SIFIRLANANA kadar DEVAM !
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Emri vaki yapıyor. Maalesef yeni ekonomi kurmayları bu sisteme entegre gibi görünüyor.
    Cevapla
  • Hasan Aslan 6 ay önce Şikayet Et
    Memleketimizin emekçilerinin kazancını faizciler hortumluyor. Hiç emek safetmeden insanların kazancının sömürülmesine ne kadar devam edilecek Allah aşkına
    Cevapla