TMO'dan fındık fiyatı açıklaması

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO fındık alım fiyatlarına güncelleme yapılmayacağını bildirdi.

GİRİŞ 24.09.2023 15:17 GÜNCELLEME 24.09.2023 15:17
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO’nun fındık alım sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Fındık alımlarının çok fazla artmadığını dile getiren Güldal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan TMO’nun fındık alım fiyatlarının Levant kalitede 82 buçuk lira, Giresun kalitede ise 84 lira olarak açıklandığını hatırlattı.

Güldal, fındık fiyatının açıklandığı gün itibarıyla iyi bir fiyat olduğunu söyleyerek, "Ama fındıkta hasat dönemi başlamasıyla beraber rekoltenin beklenen kadar olmadığı anlaşıldı. Hasat devam ettikçe bu daha bariz ortaya çıktı. Başlangıçta 700-800 bin ton söz edilirken, bakanlığımız 725 bin ton rekolte tahmini açıkladı. Tahmin olduğu için yanılma payı da vardır. Hasat dönemiyle beraber bu rekoltenin daha az gerçekleşeceği anlaşılmış oldu. Bundan dolayı da fiyatların yükselmesi devam etti. Açıklamış olduğumuz alım fiyatlarımız serbest piyasada biraz daha yukarı doğru gitti ve gitmeye devam ediyor" dedi.

"FINDIK SON GÜNLERDE ARTIK HİÇ BİZE ARZ OLMAZ DURUMA GEÇTİ"

Güldal, piyasada fındık fiyatlarının mevcut durumda 100 lira civarında olduğunu belirterek, "Üreticilerimiz bu noktada kendi menfaatlerine olan ticareti yapmakta serbestler. Kendileri için uygun olan fiyatı buldukları, gördükleri anda da satabilmekteler. Fındıkla ilgili bizim alım kampanyamız devam ediyor. Şu anda 35 tane merkezimizde fındık alımına devam ediyoruz. Ama ilk haftalarda gelen yoğun fındık ya da gelmesi beklenen fındık bir miktar gelmekle beraber son günlerde artık bize hiç arz olmaz duruma geçti. Bunu da üreticinin menfaatinin serbest piyasaya veya tüccara olduğunu düşünüyoruz. Bundan da işin doğrusu memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

FINDIK FİYATLARINDA GÜNCELLEME OLMAYACAK

TMO’nun fındık alım fiyatlarına güncelleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin de konuşan Güldal, şunları aktardı:

"Burada üreticinin kaybettiği bir husus yok. Yani bizim açıkladığımız fiyatlar zaten referans fiyatlarıdır. ‘O fiyatın altında olursa biz alırız’ demektir. Üreticimiz bizim açıkladığımız referans fiyatlarının üzerinde satması halinde onun bir üretici aleyhine bir durum söz konusu değil, aksine lehine bir durum söz konusudur. Dolayısıyla güncellemeye de ihtiyaç yoktur. Zaten az olan rekoltesi az görünen bir fındığın devletin serbest piyasayla yarışması, fiyatı yükseltmesi bir anlam da ifade etmemektedir. Orada mutlaka bir piyasa dengesi oluşacaktır."

"ARALIK AYI SONUNA KADAR HERHANGİ BİR SATIŞ POLİTİKAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Güldal, bir önceki yılda fındık rekoltesinin yüksek olduğunu hatırlatarak, "TMO ya da ciddi miktarda ürün arzı olmuştu. Devir stoklarımız var. Aralık ayı sonuna kadar herhangi bir satış politikamız söz konusu değildir. Bizim aralık ayı sonuna kadar alım yapma görevimiz var. Ama üreticimiz TMO’ya satar, piyasaya satar. O kendi tercihi olacaktır. Bu noktada bir sıkıntı olmaz. Bizim stoklarımız yeterlidir" ifadelerine yer verdi.

FINDIK ALIM FİYATLARI NE KADAR?

TMO fındık alımı en düşük 82,50 Türk Lirası ve en yüksek 84,00 Türk Lirası ücretlerinden işlem görüyor. Serbest piyasada ise fındık alımları 110 seviyesine kadar çıktı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • isimsiz kahraman 6 ay önce Şikayet Et
    TMO elini fındıktan çek artık. Serbest piyasa olan fiyatı neden köstekliyorsun.
    Cevapla
  • Mantık 7 ay önce Şikayet Et
    82 çok el insaf, insanlar kaçtan yiyecek orta halli bile alamıyor, zengin kuruyemişi oldu
    Cevapla
  • Sakarya hendek 7 ay önce Şikayet Et
    82 çokta fistiga yada kajuya veriyorsun ne yapsın millet hicmi para kazanmasin bu fiyatta bile millet bu fiyatlara göre çok kazanamıyor işçiliği zor ve masraflı herşey pahalı sizde herşeye para var fındığa yok o zaman yemeyin zaten canımız çıkıyor fındığı bitirene kadar yılın 12 ayı dibindeyiz vifci kazansin
    Cevapla
  • Rutruso 7 ay önce Şikayet Et
    Niye rekolte tshmini yapıyorsunuz ki..serbest piyasa değil mi???
    Cevapla
  • oflu 7 ay önce Şikayet Et
    neden cay yerlerde sürünüyor
    Cevapla
  • Mutlu 7 ay önce Şikayet Et
    Nasıl yerlerde sürünüyor? 1 kg çayı 140-150 tl den alıyoruz.
    Cevapla
  • ALİ KISA 7 ay önce Şikayet Et
    Fındık üreticisi olsam bu fiyattan satmam oturur kendim yerim, hiç olmazsa hayatta enerjim azalmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle