Türkiye'nin en güçlü füzesi teslim edildi: Testleri dünyanın gündemine oturmuştu

Roketsan, milli gemisavar füzesi ATMACA’nın ilk seri üretim teslimatını, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na gerçekleştirdi.

GİRİŞ 13.09.2023 14:16 GÜNCELLEME 16.10.2023 15:51
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

ATMACA Gemisavar Füzesi’nin kabul faaliyetleri, yakın geçmişte başarıyla tamamlanmıştı. Prototip füzelerin Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dahil edilmesinin ardından Roketsan, seri üretim ATMACA Gemisavar Füzesi teslimatlarına başladı.

SEI 2023 sırasında edinilen bilgilere göre; hızla gerçekleştirilen teslimat partileri ile şu ana kadar Türk Deniz Kuvvetleri’ne, ‘çift haneli adetlerde’ ATMACA Füzesi teslimatı gerçekleştirildi. Teslim edilen füzeler, donanmanın envanterindeki suüstü gemilere entegre edilecek.

TCG KINALIADA (F-514) Korveti, ATMACA Gemisavar Füzesi’ni kullanıma alan ve atış gerçekleştiren ilk Türk gemisi olarak tarihe geçmişti. KINALIADA’nın ardından ilk olarak HEYBELİADA, BÜYÜKADA ve BURGAZADA korvetleri ile BARBAROS Sınıfı Firkateynlerin, ATMACA ile donatılması bekleniyor.

Öte yandan Roketsan ile STM arasında 23 Kasım 2022 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında 11 farklı deniz platformuna, milli gemisavar füzesi ATMACA’nın entegrasyonu gerçekleştirilecek. Entegrasyon faaliyetlerinin, 11 Nisan 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

ATMACA GEMİSAVAR FÜZESİ

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatıldı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip 250+ kilometre menzilli ATMACA Gemisavar Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk kez ateşlendi. Bu atış testi esnasında ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurdu.

ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021 tarihinde icra edilen diğer bir test esnasında ise yine KINALIADA Korveti’nden ateşlendi ve ilk kez gerçek bir gemi hedefini vurdu. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile vurulduktan sonra battı. Yakın geçmişte ATMACA, düşük oranlı üretim sonucunda resmi olarak Türk Donanması envanterine girdi.

Roketsan’ın ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak baz alındığında, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 67
  • Ahmet demir 7 ay önce Şikayet Et
    Allah sizlerden razı olsun kardeşlerim üretmeye devam
    Cevapla
  • Ahmet dabanlı 7 ay önce Şikayet Et
    Güçlü millet Güçlü ordu
    Cevapla
  • Mardinli Yusuf 7 ay önce Şikayet Et
    Yaşasın caydırıcı güç Türkiye, emperyalistlerin ve uşaklarının kirli oyunlarını bozan Türkiye
    Cevapla
  • Onur Coskun 7 ay önce Şikayet Et
    Şimdi Teknoloji üstünlük bir tarafa ,seri üretim de önemli .ayda kaç uçak veyahut Tank üretebiliyor bir ülke.arastirma ve geliştirme de maliyet ve sabır isteyen bir alan. Bence çok ortada abartmadan herşeyi reklam etmeden devam edilmeli .pazarlama konusunda zaten yapılan harekatlarla reklamı yapılıyor silahların.karsimizdaki düşmanı ufak görmemeli.adamlar çakallar gibi sürü halde geliyor
    Cevapla
  • Uzmanı 7 ay önce Şikayet Et
    Daha seri üretim yapıp gemilere bir an önce verilmelidir yapanlardan emeği geçenlere teşekkürler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle