Dövizle kredi çekene kötü haber! Yargıtay'dan emsal karar

İşadamı S.S., Mart 2016'da 4 ayrı işlem halinde yaklaşık 1 milyon Dolar kredi kullandı. Dolar kurundaki artışla birlikte taksitleri ödemekte zorluk çeken iş adamı, 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tuttu.

GİRİŞ 12.08.2023 12:11 GÜNCELLEME 12.08.2023 12:54
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Ödeme planları ile davalı bankaya vade sonunda bu tutarların faizi ile birlikte ödenmesinin taahhüt edildiğini ve bu çerçevede bugüne kadar taksitler düzenli bir şekilde her ay ödendiğini, ancak ülkede yaşanan ekonomik kriz ile birlikte, Doların Türk Lirası karşısında fahiş değer kazanması ve böylece fiiller arasındaki dengenin aleyhine orantısız bir şekilde değiştiğini öne sürdü.

İmzalanan sözleşmenin kredinin çekildiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere hakkaniyete uygun olarak uyarlanmasını ve kalan taksitlerin TL üzerinden ödenmesine karar verilmesini, uyarlama sonunda meydana gelecek farkın ödenmesini veya borcundan mahsup edilmesine karar verilmesini istedi.

Davalı banka; davacının mevcut sözleşmeye aykırı bir biçimde uyarlama talep etmesinin hukuken mümkün olmadığını, taraflar arasındaki fiil dengesinin aşırı ve öngörülemez şekilde bozulduğu iddiasının mesnetsiz olduğunu savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme, Dolar kurunun artmasının öngörülemeyecek bir olgu olmadığı, kurlarda yaşanabilecek değişikliklerin davacı tarafça sözleşmenin yapıldığı sırada göz önüne alınması ve basiretli bir tacirin dövizle kredi çekmenin sonuçlarını öngörmesi gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Davacı kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi de itirazı reddetti. Davacı iş adamı bu kez kararı temyiz edince devreye Yargıtay 11. Hukuk Dairesi girdi. Yüksek Mahkeme, emsal nitelikte bir karara imza attı. Basiretli tacirin dövizle kredi çekerken kur artışındaki artışları hesaba katması gerektiğine dikkat çekerek, mahkeme kararını onadı.

Dolar kurunun artmasının öngörülemeyecek bir olgu olmadığına dikkat çeken Yüksek mahkeme; kurlarda yaşanabilecek değişikliklerin davacı tarafça kredi sözleşmenin yapıldığı sırada göz önüne alınması ve basiretli bir tacirin dövizle kredi çekmenin sonuçlarını öngörmesi gerektiğine hükmetti.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    uyanıklar sizi...
    Cevapla
  • Feride 8 ay önce Şikayet Et
    Adamın derdi neymiş TL kredi çekmiş olsaydı Ondan sonra onu dolara çevirip kullansaydı hiçbir sorun yaşamazdı niye ille dolar olarak Kredi çekiyor davadan yırtabilir miyim diye şansını denemiş TL değeri bu kadar düştükten sonra aklınca küçücük bir para ödeyip yırtacak .mahkeme de yememiş
    Cevapla
  • başgan 8 ay önce Şikayet Et
    Şimdi iş insanlarına kredi çekip dolar almayın demeye kimsenin hakkı yok. göz göre göre dövizi yükseltti ve sonra öngörülebilmeliydi diyorsunuz. vay halimize
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Alakası bile yok.Tl nin degerinin korunmasi devletin gorevidir.Davaci hakli.
    Cevapla
  • Köstebek 8 ay önce Şikayet Et
    ha ha ha. karşıdan ters şeritten araç geliyor. ve aracın kaskolu. hadi kaçma. nasıl olsa kasko öder.. Ne uyanık geçinen bi illet olduk
    Cevapla
  • Mehmet Şahin 8 ay önce Şikayet Et
    Ama, döviz kuru düşseydi, kar edecekti. İkincisi kredi ilişkisi devletle değil bankayla kurulur. Bu iş adamı zarar etti diye yükü 87 milyon mu çekecek?
    Cevapla
  • Hep yanlışı savun 8 ay önce Şikayet Et
    Peki neden TL olarak çekmemiş te gitmiş akıldanesi dolar olarak çekmiş krediyi çok istiyordunsa o cektigin Türk lirasıyla dolar alır onu kullanırdın krediyi dolar çekmesine gerek yoktu Ne aldıysan onu ödeyeceksin Tabii ki öngörülebilir bir şey dolar, sürekli artar ülkede bunu geri zekalı biri bile anlayabilir Tabii ki haklı bir karar vermiş mahkeme
    Cevapla
  • abdulkadir 8 ay önce Şikayet Et
    Ödemek istemezsen olur ya da almayacan bunu göremşyorsan almayacan gardaş böyle bir dünya yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle