Fırsatçı ev sahiplerinden yeni oyun! Kurnazlık peşine düştüler

Fırsatçı ev sahipleri kira sözleşmesine tahliye taahhütnamesi ekleyerek imzalamayan kiracıya ev vermemeye başladı. Ev sahipleri bu kurnazlık ile kiracılara keyfe keder zam yapıp çık baskısında bulunuyor.

GİRİŞ 04.08.2023 15:04 GÜNCELLEME 04.08.2023 15:04
Bu Habere 213 Yorum Yapılmış

Kiralık ev sorunu her geçen gün büyürken mahkemeler de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlık dosyalarıyla dolup taşıyor. Yüzde 25'lik kira sınırını aşmak için son dönemde günlük kiralamaları artıran ev sahipleri uzun dönem kiralama için de kiracının önüne tahliye taahhütnamesi koyuyor.

TARİHİ EV SAHİBİ BELİRLİYOR

Kanuna göre tahliye taahhütnamesinin düzenlendiği tarihle kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihin aynı olmaması gerekiyor. Sabah'ta yer alan habere göre; Yani ev sahibinin önce evini kiralaması ardından da taahhütname alması gerekiyor.

Ancak ev sahipleri taahhütname imzalamayan kiracıyla sözleşme imzalamadığı gibi taahhütname tarihini ya boş bırakıp kendi bir tarih belirliyor ya da üç ayla sınırlandırıp kiracıya daha girmeden yeni kira artışı için alan açıyor.

Bu durumu kabul etmek istemeyen kiracılar yeni ev bulmakta zorlanırken, boş ev sayısı da her geçen gün artıyor. Sistem git gide kilitleniyor.

İNSAFINA KALDIK!

Tahliye taahhütnamesi baskısı kiracıların mağduriyetlerini de artırıyor. Bu yönde mağduriyet yaşayan bir çift, "Eylülde evleneceğiz. Üç aydır ev arıyoruz. Geçen yıl 8-10 bin olan ev için istenen 25 binleri de artık ödemeye razıyız. Ancak ev sahipleri taahhütname olmadan evi kiralamıyor. Tahliye zamanını ev sahibi kendi belirliyor. Yani iş ev sahibinin insafına kalıyor" diyor.

BOŞ EV ÇOK KİRALAMA YOK

Bir başka kiracı da, "Yüzde 25 zam sınırının üzerinde zam yaptık. Kiramızı neredeyse iki katına artırdık. Ancak ev sahibi üç kat kira istedi ve sonra tacize başladı. Biz de evi boşaltma kararını aldık. Ancak şimdi de ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesini dayatması nedeniyle ev bulamıyoruz. Çok boş ev var ancak bu dayatma yüzünden hiç kimse kiralama yapmak istemiyor" ifadelerini kullandı.

SİSTEMİ DAHA DA KİLİTLİYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, yüzde 25 kira sınırı nedeniyle ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesine yöneldiğini söyledi.

"Taahhütname ev sahibinin elini güçlendirirken kiracıyı tedirgin ediyor" diyen Akdoğan, şöyle devam etti: "Kanunen sözleşmeyle taahhütnamenin aynı gün olmaması gerekiyor. Ancak sözleşmeyle birlikte kiracının önüne konuluyor.

Sadece tarih değiştiriliyor. Eğer kirada zam talebinde anlaşmazlık oluşursa ev sahibi istediği tarihi taahhütnameye ekleyip kiracıya çık baskısı yapıyor. Bu kiralık ev sorununu daha da büyütüyor, sistemi kilitliyor."

YENİ BİR YASAL DÜZENLEME GEREKLİ

Avukat Mustafa Zafer, kiracıdan tahliye taahhüdü alınmasının kira sözleşmesine ön şart olarak dayatılmasının kanuna aykırı olduğunu söyledi. Tahliye taahhüdünün borçlar hukukunda bir sözleşme olmadığını aktaran Zafer, "Kiracı-kiralayan ilişkisinde asıl olan şey kira sözleşmesi. Ancak mülk sahibi taahhütname de imzalatma hakkına sahip.

Tahliye taahhütnamesi vermek istemeyen kiracıyı kötü niyetli ev sahiplerine karşı korumak için yeni bir yasal düzenlemenin gelmesi gerekiyor" dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 213
  • Nuri 8 ay önce Şikayet Et
    Tahileye tahadütnamesini kanundan çıkarılmalı hiç bir kanuni geçerliliği olmamalı ev sahipleri tahliye tadütnamesi imzalatmadan evi vermiyor sonrada isdediği zaman sizi evden çıkarabiliryor ve bu yasal...
    Cevapla
  • Hasan 8 ay önce Şikayet Et
    Bu anlattıklarınız tüm ev sahillerini içermiyor. Enflasyon her yıl % 80 lerde biz ayni ev adam veriyor 12 bin kira biz aliyiruz 2 bin kira adalet bu mu? Hayatımı kiracıya göre yön verir olduk. Mahkemeler kiracidan yana. Niçin bedava mı otursunlar. Piyasanın yarısı kira istiyoruz o da olmuyor. Yıllardır bir evim oldu. Sıkıntıdan başka bir ile taşındım. Yıllar sonra tekrar evime geçemedim
    Cevapla
  • Misafirler 8 ay önce Şikayet Et
    Ev sahipleri birbirlerinden görerek zam yapıyor. Benim ev sahibimde aynıydı. Falancanin evi şu kadar deyip psikolojik baskı yapardı. Haziran ayında ki zammımı Aralık ta, 6 ay önce haber verirdi. Ödersen öde, yoksa kendine ev ara derdi. Çıktım kurtuldum çok şükür.
    Cevapla
  • Tepki 8 ay önce Şikayet Et
    Arslan karaktersizliğin lüzumu yok..!
    Cevapla
  • Arslan 8 ay önce Şikayet Et
    Ev sahibi kurtulmuş asıl.
    Cevapla
  • Arslan 8 ay önce Şikayet Et
    Nasıl fırsatçı oluyor ev sahibi ? Kiracıyı zorla mı tutuyor yoksa kiracı onun evinde zorla mı kalıyor ? Enflasyonun en yüksek olduğu iki üç ülkeden biriyiz.Ömür boyu bedava mı oturtsun evinde ? Bir taraftan sürekli para bas ,bir taraftan akaryakıt, vergi zamları ,bir taraftan devaluasyyon .Sonra marketçi kötü, ev sahibi kötü.
    Cevapla
  • Fth 8 ay önce Şikayet Et
    Belliki sende ev sahibisin biraz elinizi vicdanınıza koyun odeyebilen var ödeyemeyen var bukadarmi duygusuz oldunuz Allah sizleri o duruma düşürsun anlarsınız şuan bişey anlama kapasiteniz yok sanırım bizim insanımız kadar fırsatçı bir millet görmedim .......
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Şöyle fırsatçı oluyor. Sözleşme yapıyorsun. Tüfe oranında artış yapamak üzere, gidip kiralık ev sitelerine bakıyor evlerin kirası başka, ben tüfe tanımam benim evimin kirasını %200 artır diyor. Sonra da serbest piyasa diyor. İşte buna fırsatçı denir. Çalışan %25-50 zam almış evime %200 zam yap diyor sebep? Piyasası buymuş. Kafama göre her yıl artıracağım de bakalım kim tutuyor evini.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    sorun o değil kiracıyı şimdiki şartlarda 11 yıl çıkaramıyorsun.Şuan 9 yıllık kiracım çıkmadığı için bende kiracı oldum o 3 bin veriyor ben 13 bin veriyorum ve aynı sitedeyiz ilk tahliye mahkememizde 16 ay sonrasına gün verildi bir 26 ay sonrada sonuçlanırmış birazda bizim mağduriyetimizi konuşun.
    Cevapla
  • Cengiz 8 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle