İran'dan Türkiye'ye 'hazırız' mesajı: 17 yıl önce gündemdeydi!

Türkiye ile İran arasında 2009 yılında gündeme gelen ortak serbest ticaret bölgesi projesinde Tahran yönetimi hazırlıklarını tamamladığını duyurarak Ankara'dan adım atmasını beklediğini açıkladı.

İran'dan Türkiye'ye 'hazırız' mesajı: 17 yıl önce gündemdeydi!
İran'dan Türkiye'ye 'hazırız' mesajı: 17 yıl önce gündemdeydi!
GİRİŞ 04.09.2026 10:29 GÜNCELLEME 04.09.2026 10:32
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

İran ile Türkiye arasında sınır ticaretini yeni bir boyuta taşıması öngörülen ortak serbest bölge projesinde Tahran cephesinden resmi açıklama geldi. 

İran Serbest ve Özel Ekonomik Bölgeler Yüksek Konseyi Sekreteri Hüseyin Füruzan, Türkiye sınırındaki Hoy kentinde kurulması planlanan ortak serbest ticaret bölgesi için ülkesinin tüm hazırlıkları tamamladığını duyurdu. 

Tesnim Haber Ajansı'na konuşan Füruzan, projenin hayata geçmesi için Ankara'nın adım atmasını beklediklerini belirtti.

HOY BÖLGESİNDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Kuzeybatı İran'da yer alan Hoy kenti, iki ülke arasındaki ana ulaşım ve lojistik koridoru üzerinde bulunuyor. 

Füruzan, bu coğrafi konumun ticari ve transit bağlantıların genişletilmesi açısından stratejik bir avantaj sunduğunu vurguladı. 

Kurulacak ortak bölgenin sınır ötesi ticareti artırması, yeni yatırımlar çekmesi ve üretim faaliyetlerini genişletmesi bekleniyor.

17 YILLIK DOSYA YENİDEN MASADA

İki ülke arasında ortak serbest bölge kurulması fikri ilk kez 2009 yılında, dönemin Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a İran tarafının sunduğu teklifle resmiyet kazanmıştı. 

Uzun süredir askıda bekleyen süreç için geçtiğimiz yılın Aralık ayında da dönemin Konsey Sekreteri Rıza Mesrur Ankara'da Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle kritik bir görüşme gerçekleştirmişti. 

Son açıklamayla birlikte, 17 yıl önce temelleri atılan projenin hayata geçirilmesi için nihai karar aşamasına gelindi.

KAYNAK: PATRONLAR DÜNYASI
İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • şahımerdan 3 gün önce Şikayet Et
    rahmetli ilber ortaylı açıklamıştı, acem ve arap halkı vardır yeryüzünde, arap olmayanlar acemdir, yani bizde acemiz ey benim cahil halkım. hem iranda 55 milyon türk var siz ne konuştuğunuzu biliyormusunuz, bence iran da mekke ittifakına katılmalı ve her türlü işbirliği yapılmalıdır.
    Cevapla
  • Misafir 3 gün önce Şikayet Et
    Ermenistan'la yapsın ticaretini silahına kadar yolladiya Azerbaycan savasinda
    Cevapla
  • Haber 4 gün önce Şikayet Et
    İran en zor zamandayken, 17 sene önce gündeme gelen konuyu yeni hatırlamış. Günaydın! 17 seneden beri neredeydin demezler mi?
    Cevapla
  • doğrucu 4 gün önce Şikayet Et
    N e işimiz var iran da beliyoruz arkadaşları şimdi neredeler . Hani başörtülüleri yolladığınız iranla ne işimiz olur . Hani neredesiniz konuşsanıza. Dedem Yavuz Selim hanın izindeyiz. Acem baksın işine .
    Cevapla
  • vatandaş 4 gün önce Şikayet Et
    Maşallah çabucak 17 senede hazırlanmışsınız bravo. Sıkınşınca Türkiye biraz rahatalayımca istemeyiz Acem oyunu.
    Cevapla
  • ahmet 4 gün önce Şikayet Et
    acemler irandaki türklerdir yalnız. acem oyunalrıda onalrıdnıdr. yani iran devleti fars bir devlettir :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle