Dünya devlerinin yatırım yalanı ortaya çıktı: İkiye katladılar

Araştırmacılar, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonrası 1000'den fazla şirketin, Rusya'dan ayrılma ve yatırımları durdurma sözü verdiğini ancak çoğu büyük firmanın bu sözlerini yerine getirmediğini söyledi.

Dünya devlerinin yatırım yalanı ortaya çıktı: İkiye katladılar
Dünya devlerinin yatırım yalanı ortaya çıktı: İkiye katladılar
GİRİŞ 11.07.2023 14:54 GÜNCELLEME 11.07.2023 14:56
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

CNN'nin özel haberine göre, Yale Üniversitesinde, Rusya'dan ayrılma taahhüdünde bulunan firmaların tutumlarına ilişkin yapılan çalışmada, muhbirlerden, sahadaki uzmanlardan, Rusya'da faaliyet gösteren öğrencilerden, kurumsal belgelerden ve basından edinilen bilgilerden yararlanıldı.

Yale Üniversitesinden Profesör Jeff Sonnenfeld, CNN'e verdiği demeçte, Hollandalı bira üreticisi Heineken, Unilever, atıştırmalık üreticisi Mondelez International ve ABD'li tütün şirketi Philip Morris gibi firmaların sözlerini yerine getirmediğini belirterek, "Hayal kırıklığı yaratmanın ötesinde utanç verici ve etik dışı." değerlendirmesini yaptı.

Sonnenfeld, bu şirketlerin kanunları olmasa da ahlaki kuralları çiğnediklerini vurgulayarak, kendi markalarına zarar verdiklerini savundu.

Söz konusu şirketleri "harp zengini" olarak niteleyen Sonnenfeld, tüketicilerin bu şirketleri destekleyerek "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş makinesine" katkı sağladığını iddia etti.

Bu firmaların, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından kısa süre sonra Rusya'dan çeşitli yöntemlerle geri çekileceği sözü verdiği hatırlatılan çalışmada, söz konusu şirketlerin ülkedeki ticari faaliyetlerine devam ettiği ve istihdamı sürdürdüğü öne sürüldü.

Çalışmada, Rusya'ya sadece "temel" malları satma sözü veren Unilever'in diğer ürünleri satmaya devam ettiği kaydedildi.

"ÇIKMIYORLAR, İKİYE KATLANIYORLAR"

Savaşın başlamasından sonra ülkeden ayrılma taahhüdü veren Heineken'in, Rusya'da hala 7 fabrikası ve 1800 çalışanı olduğu aktarılan çalışmada, firmanın ticari faaliyetlerini artırarak sürdürdüğü iddia edildi. Yale Üniversitesi'nden Steven Tian, "Çıkmıyorlar, faaliyetlerini ikiye katlıyorlar." dedi.

Philip Morris'in ise Rusya'daki birkaç fabrika da dahil olmak üzere tahmini 2,5 milyar dolarlık varlığıyla Rusya'da kalan en büyük çok uluslu şirketlerden biri olduğu öne sürüldü.

Northwestern Üniversitesinden Tim Calkins, firmaların aldığı kararları uygulamanın ekonomik olarak kolay olmadığına işaret ederek, "Şirketlerin taahhütlerini yerine getirmek için çok fazla baskı hissetmediğinden şüpheleniyorum." ifadesini kullandı.

RUSYA'YA YÖNELİK YAPTIRIMLARA KATILMIŞLARDI

Heineken, 2022'de Rusya'ya ihracatı sona erdirdiğini ve Rusya'daki yatırımlarını durdurma kararı aldığını açıklamıştı.

ABD'li tütün şirketi Philip Morris de 2022'de Rusya'daki yatırımlarını askıya almıştı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 2
  • Salo 9 ay önce Şikayet Et
    Ne yani, söz verdi diye yatirimini üretimini durdurmak zorunda mı, saçmalamayın....
    Cevapla
  • kemal 9 ay önce Şikayet Et
    çok yüzlülük her yerde
    Cevapla