Çin'in tahtını Türkiye devralıyor! Sözlerinde durmadılar

Afrika Kıtası genelinde en büyük dış yatırım gücü olarak kabul edilen Çinli firmalar projeleri bitirememeye ve ek maliyetler çıkarmaya başlayınca onlarca Afrika ülkelerinin gözü Türkiye'ye döndü.

GİRİŞ 10.07.2023 11:30 GÜNCELLEME 10.07.2023 11:57
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Afrika kıtası genelindeki askeri ve istihbarat gelişmelerine yer veren 'Africa Intelligence' yayın organın elde ettiği bilgilere göre kıta genelinde Türkiye’nin ekonomik etkisi, tercih edilirliği ve gücü giderek artıyor. Yayın organında son 10 yılda Afrika kıtası genelindeki en büyük inşaat ve altyapı çalışmalarında Çin’in rakipsiz bir güce sahip olduğu ancak son dönemde Çinli firmaların aldığı dev projeleri zamanında yetiştirme ya da sözleşmedeki maddelere uyma noktasında sözlerini tutmadıkları bilgilerine yer verildi.

AFRİKALILAR ARTIK ÇİN'İ TERCİH ETMİYORLAR

Üst düzey kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Ruanda’nın en büyük su ikmal sistemi projesine teklif veren 10 firmadan dokuzu Çinli. Kıta genelinde yakın zamandaki en büyük projelerden birisi olan Uganda’nın altyapısının yenilenmesine yönelik projelerde de yalnızca Çin merkezli şirketlerin ihalelere girmesine izin verildi.

Haber Global'en Emre Öztürk'ün haberine göre, kıta genelinde aktif olan büyük Çin firmalarının tamamı hükümete bağlı Çin Demiryolları İnşaat Kurumu çatısı altında faaliyet gösteriyorlar ve Çin hükümeti tarafından hangi ihalelere girecekleri konusunda yönlendiriliyorlar. Tüm bu firmaların başında da Çin Komünist Partisi’nin yöneticileri bulunmakta. Elde edilen bilgilere göre toplam beş büyük Çin inşaat ve yapım firması Afrika genelindeki en büyük projeleri almayı başardılar ancak Çin şirketlerinin en etkin olduğu Uganda'da bile artık projeler başka ülkelere verilmeye başlandı. Uganda, Ruanda, Somali, Mısır, Cezayir, Libya, Etiyopya, Namibya, Zambiya gibi ülkelerde Çin bugüne kadarki en büyük havalimanı, yol yapım, altyapı, endüstriyel tesisler gibi stratejik ihaleleri aldı ancak tüm bu ülkelerde artık Çin şirketleri tercih edilmemeye başlandı. 

SÖZLEŞMELERİ İPTAL EDİLİYOR, ÇİN'İN PAZAR PAYI KÜÇÜLÜYOR

Yazıda Çin firmalarının ihalelerde haksız rekabet yaratmaları ya da ihale kanunlarını çiğnemeleri dolayısıyla 2019 yılından bu yana Dünya Bankası tarafından yaptırımlara uğradıkları bilgisine de yer verildi. Üst düzey kaynakların ifadelerine göre 2019 yılından bu yana aynı şirketlerin ya aldıkları projeleri zamanında bitirmemeleri ya da sürekli ek masraflar çıkarmaları dolayısıyla Çin kıta genelindeki finansal payını giderek başka ülkelere kaptırmaya başladı. Etiyopya’nın ülkedeki en büyük stadyum inşası için 2015 yılında Çin'e verdiği sözleşmeyi yakında iptal edeceği ve bu kararın Çinli firmalara vurulacak en büyük darbe olacağı da ifade edilmekte. İptalin gerekçesi ise 220 milyon dolarlık sözleşmenin Çin tarafından ek masraflar sebep gösterilerek 312 milyon dolara çıkarılması. 

AFRİKA'DA TERCİH TÜRKİYE’YE DÖNÜYOR

Dört Afrika ülkesinin üst düzey kaynaklarının verdiği bilgilere göre Çin'in zamanında bitirememesi ya da ek masraflar ortaya koyması dolayısıyla hükümetler tarafından iptal edilecek olan projeler için Afrikalı liderler önceliği Türkiye firmalarına vermeye başladılar. Yazıda “Etiyopya’daki büyük stadyum projesinden Uganda-Kenya arasındaki demiryolu projesine kadar Türk firmaları, kıta genelinde artık Çin'in yerini alıyorlar. Türkiye Afrika ülkelerinin inşaat ve altyapı projelerinde geminin dümenine geçiyor” ifadesiyle Türkiye’nin Afrika'daki ekonomik etkinliğinin ciddi bir yükseliş ivmesi kazandığına vurgu yapıldı. 

TÜRK İNŞAAT VE SAVUNMA FİRMALARI ÖN PLANDA

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Afrika Kıtası’yla Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2021 yılı sonu itibariyle 34,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türk müteahhitlik firmalarının üstlendiği proje hacmi de hızla büyüyerek Afrika'da 77,8 milyar dolar seviyesine ulaşırken Türkiye ile 45 Afrika ülkesi arasında iş konseyleri de bulunmakta. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı verilerine göre 2021 yılında Türkiye’den Afrika’ya 288 milyon dolarlık savunma sanayii ürünü ihraç edildi. 14 Afrika ülkesi Türkiye'den savunma araçları ve silahları ithal ederken Afrika ülkelerinin neredeyse yarısı Türkiye ile savunma sanayii işbirliği anlaşmalarına imza attılar.

KAYNAK: HABER GLOBAL
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • cerancimemo 9 ay önce Şikayet Et
    Afrika bile bizi geçti ya. kahrından nasıl ölmesin bu millet ...
    Cevapla
  • Reis 0 9 ay önce Şikayet Et
    Obezite nin nedeni sağlıksız beslenmedir. İnsanlar sağlıklı ve taze gıdaya ulaşamıyor doğal olarak karbonhidrat ve paketli yapay ürünlere yöneliyor . Avrupada paketli ürünlerde glikoz kullanımı %2 iken bizde %35. Avrupa da gdo yasak iken bizde gdo kullanımı serbest ne kadar nerede kullanıldığını söylemek yasak.
    Cevapla
  • Deli bey 9 ay önce Şikayet Et
    Uluslararası yardım kuruluşları Oxfam ve Save the Children, 23 milyon insanın aşırı açlık çektiğini ve her 48 saniyede bir kişinin açlıktan öldüğünü duyurdu. Ayrıca eşi görülmemiş kuraklık yüzünden 2021'den bu yana Somali'de hayvanların %30'u telef oldu.Ülkede de obezite sayısı son 20 yılda arttı nasıl açsak artık
    Cevapla
  • Oldubittiyok 9 ay önce Şikayet Et
    Normal abi africadan daha ucuz bu ülkede artık herşey....... çini niye tercih etsinler ülkemin içi adeta talan ediliyor şu 3 5 hata 7 8 yıldır hemde öyle böyle degil herşey bedava ama bu millete degil dışarıya....
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Sabır ve sebatla devam.
    Cevapla
  • Realite 9 ay önce Şikayet Et
    Çinlilerinnkominist yönetimi olduğundan dolayı tehdit görenler, uzun yıllardır batıyla ortak olduda Turkiyede herkes din mi değişti kardeşim demez mi insanlar?Batı kimleri kalkindirdiysa reklamını onlar yapmaya devam etsin.Ben Çin e karşı düşmanlık yaymaya karşıyım kardeşim.Turkiye kimseye düşman olmamalı, Rekabet ayrı dusmanlik yapmak ayrı..
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Mevlam yar ve yardımcımız olsun kardeş kıta şenlensin....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle