15 ay sonra bir ilk! Dolar ve altın bunu bekliyor

Fed, 15 ay önce başladığı faiz artırıma mola vermeye hazırlanıyor. Fed'in faiz artırımları ABD dolarını güçlendirirken, altın fiyatlarını baskılıyordu. Fed’in faiz artışlarına vereceği olası bir aranın altını desteklemesi bekleniyor.

GİRİŞ 11.06.2023 13:03 GÜNCELLEME 11.06.2023 13:18
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcıları, 15 ay önce başlayan bir faiz artırım döngüsüne ilk molasını vermek üzere.

Çarşamba günü yapılacak Fed toplantısında gösterge faizinin yüzde 5-yüzde 5,25 aralığında tutulması ve geçen yılın mart ayına kadar uzanan 10 ardışık artışın ardından ilk duraklamanın gerçekleştirmesi bekleniyor.

PİYASANIN BEKLENTİSİ

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek hafta 25 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin öngörüler yüzde 34 seviyesinden geriledi. İş gücü piyasasının soğumaya başlamış olabileceğine dair alınan sinyallerin akabinde 25 baz puan faiz artışına yönelik beklentiler yüzde 29'a düştü.

Piyasalar haziran toplantısının ardından temmuzda çeyrek puanlık bir artış ve ardından aralıkta benzer büyüklükte bir indirim olasılığını fiyatlıyor. Bazı Fed politika yapıcıları ise olası bir duraklamanın nihai faiz oranı olarak görülmemesi gerektiği görüşünde.

TOPLANTI SONRASINDA AÇIKLAMALAR TAKİP EDİLECEK

Bu sırada faiz artışları ABD ekonomisindeki fiyat baskılarının azalmasına yardımcı olurken, enflasyon hedefin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor. Diğer yandan Fed yöneticilerinin geleceğe dönük beklentileri de yakından izlenecek.

Fed Başkanı Jerome Powell, hem geçmiş hamlelerin hem de son bankacılık sorunlarının kredi koşulları ve ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirmek için faiz artışına ara verilmesinden yana olduğunu söyledi. Powell’ın yorumları, gelecek ay yapılacak bir sonraki toplantıda komitenin planlarına ilişkin ipuçları için incelenecek.

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'de enflasyon ivmesinin yavaşladığına ancak önemli bir endişe olarak kalmaya devam ettiğine işaret ederek, Fed'i para politikası rotasında kalmaya çağırdı.

BU GELİŞMELER İZLENECEK

12 Haziran ile başlayan haftanın veri takviminde, salı günü enflasyon, çarşamba günü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Fed'in para politikası kararı, perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları, perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.

Fed Başkanı Powell’ın toplantının ardından yapacağı konuşmada vereceği mesajlar da yakından takip edilecek.

ALTIN VE DOLAR NASIL ETKİLENECEK?

FED faizinin yükselmesi ABD dolarını kısa ve orta vadede değer güçlendiriyordu. Güçlü dolar ise altın fiyatlarını baskılıyordu. Ancak Fed’in faiz artışlarına vereceği olası bir aranın altını desteklemesi bekleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda Fed’in frene basacağı beklentisi altına olan talebi artırmıştı. Fed‘in faiz artışlarını durduracağı beklentileri sayesinde altın fiyatları ons bazında pozitif seyrederken altın yatırımcılarının iyimserliği de arttı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 71
  • Haber7 okuru. 10 ay önce Şikayet Et
    Diyor ki yatırımınızı altına yapın ons fiyatı artacak. Birde üstüne bizde dolar artarsa altın daha da artacak. Vay be. Ülke vatandaşı komple ekonomiden anlar olduk.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Dolar tepetaklak düşecek
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    MB ters köşe yapacak bence.Konut ve araçları tam satma zamanı.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Dolar da düşecek, enflasyonda düşecek. Faiz de arttırılmayacak. Yeni ekonomi yönetimi başarılı olacak. Biraz sabır.
    Cevapla
  • Misafir8 10 ay önce Şikayet Et
    ABD sömürhesi ingilterenin dolar basma baskısına direnemez. Yahudi medyasıda uydurdukça uyduruyor. Hangi enflasyon frenlenmiş dünya genelindeki hangi maliyet azalmış. Geçin bu geyikleri. Abd dolar basmaya mecbur imgiliz kölesi olduğundan dolarda bundan düşecek. Altında mecbıren artacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle