Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak

Tereyağında taklit ve tağşişi önlemek amacıyla yeni kriterler getirilmesi planlanıyor. Taslağa göre tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranı en az yüzde 82 olacak.

GİRİŞ 28.04.2024 13:01 GÜNCELLEME 28.04.2024 13:11
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri korumak, ürünlerdeki taklit ve tağşişi önlemek amacıyla "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı"nı hazırlayarak görüşe sundu.

Düzenlemeyle tereyağı ve sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli özelliklerin belirlenmesi amaçlandı.

SÜT YAĞI ORANI EN AZ YÜZDE 82 OLACAK

Bu kapsamda, tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranının ağırlıkça en az yüzde 82 olması kriteri getiriliyor.

Çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericilerin kullanılamayacağı tebliğe eklendi. Düzenleme kapsamındaki ürünlerde, manda sütü aroması ile yoğurt aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri de kullanılamayacak.

AMBALAJ VE ETİKETLERDE YENİ KURALLAR

Ürünlerdeki etiketleme, ambalajlama ve işaretleme maddeleri de tebliğ taslağıyla yeniden düzenleniyor.

Buna göre, ürünlerin etiketinde gıda adının temel görüş alanında yer alması gerekecek.

Ürünlerin içerdiği süt yağı miktarları, gıda adının yanında ve en az gıdanın adıyla aynı punto büyüklüğünde temel görüş alanında belirtilecek.

Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi de gıdanın adıyla birlikte kullanılacak.

Ürünler taşınıp depolanırken ve son tüketiciye arz edilirken sıcaklığın en yüksek 6 santigrat olması gerekecek.

31 ARALIK'A KADAR GEÇİŞ SÜRECİ

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında idari yaptırım uygulanacak.

Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2024'e kadar tebliğin hükümlerine uyum sağlama yükümlülüğünde olacak. Bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

Düzenlemeyle tüketicileri korumak, ürünlerdeki taklit ve tağşişi önlemek amaçlanıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 84
  • Fikret Emekli 1 hafta önce Şikayet Et
    Bakanlığın gıda güvenliğini sağlamak ve insan sağlığını tehdit eden gıdaları ortadan kaldırmaya ve gıda kalitesini artırmaya yönelik bir faydası da yok, katkısıda yok. Bu sebeple her şeyden önce Bakanlığın faydalı olma ve Milletin hayrına ve faydasına işler yapma oranını ve etkisini artırması gerekir diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Gezinen Ölüler 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu milleti yalanlarla kandırmaya devam ettiğiniz sürece, bu millet de sizi siyaset mezarlığının kimsesizler bölümüne gömmeye devam edecek.
    Cevapla
  • Çetin Haydar 1 hafta önce Şikayet Et
    Anadolu'da tereyağı yeni mi üretiliyor? Ki ben yıllarca çocukluğumdan bundan 25 yıl öncesine kadar kendim tereyağı ve süt ürünlerinin sadece sütten üretirdim % 100 ü tereyağı idi. Aşka başka birsey süte katılmadı şimdiki tereyagjarin ambalajları da % 82 süt gerisi yaxilmiyor yani % 18 i nedir neden tereyağında ne bulunuyor birde Türk Gıda Kodeksinde ve tebliğinden bahsediyorlar .
    Cevapla
  • şahin kuş 1 hafta önce Şikayet Et
    Türkiyede yüzyıllardır tereyağ üretiliyor, yeni mi akla geldi kriterleri belirlemek
    Cevapla
  • Kadir 1 hafta önce Şikayet Et
    Yani. Yüzde onsekiz sahtekarlık serbest
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle