Bu görüntüler Türkiye'den! Yeniden ortaya çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi. İzini sürmeye, heyecanla yolunu gözlemeye devam edeceğiz" dedi.

Bu görüntüler Türkiye'den! Yeniden ortaya çıktı
Bu görüntüler Türkiye'den! Yeniden ortaya çıktı
GİRİŞ 26.01.2023 15:07 GÜNCELLEME 26.01.2023 15:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter'daki hesabından, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı'nın fotokapana yansıyan görüntülerini paylaşarak, "Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi. İzini sürmeye, heyecanla yolunu gözlemeye devam edeceğiz. Bu kadim topraklar ilelebet yurdu, heybeti daim olsun" açıklamasında bulundu.

YENİDEN ORTAYA ÇIKTI

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise son yıllarda Türkiye'de izi fotokapanlarla sürülen Anadolu Leoparı'nın, kısa süre önce iki ayrı yerde görüntülendiği belirterek "Bundan önce 2022 Ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığınca fotokapana yansıyan görüntüleri paylaşılan Anadolu Leoparı'nın, elde edilen bulgulara göre günde 25 kilometreden fazla hattı dolaştığı tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) de, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı'nın ülkemizde tespiti ve korunmasına yönelik eylem planı hazırlanması için önemli bir adım attı. Nesli tehlike altında olan ve 'Anadolu Parsı' da denilen Anadolu Leoparı'nın izi DKMP Genel Müdürlüğü tarafından son yıllarda doğaya yerleştirilen fotokapanlar ile sürülüyor" denildi.

'PARS ARAŞTIRMA VE İZLEME İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI'

DKMP Genel Müdürlüğü'ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu Türkiye'de en az 4 farklı alanda Leopar belirlendiği kaydedilerek, şöyle denildi:

"Ülkemizde Leoparın düzenli bir popülasyonundan bahsetmek bu aşamada mümkün olmamakla birlikte, kapsamlı bir araştırma ile mevcut-potansiyel yaşama alanlarının acilen belirlenmesi için Leopar araştırma birimi oluşturulmuş ve Leopar Eylem Planı çalışmaları başlatılmıştı. Eylem planının oluşturulmasında, bilimsel altlık oluşturmak üzere Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kedigiller Uzmanlar Grubu ve DKMP 6'ncı Bölge Müdürlüğünden uzmanların yer aldığı bir proje için TÜBİTAK'a yapılan başvuru kabul edildi. 18 Ocak 2023 tarihinde DKMP ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi arasında 'Pars Araştırma ve İzleme İş Birliği Protokolü' imzalandı. Proje ve protokoller kapsamında yapılacak çalışmalarla ülkemizde Anadolu Leoparı alt türünün yayılış haritası oluşturulacak, bulunması muhtemel alanlarda iz, dışkı, leş gibi işaretler araştırılacak. Ayrıca, yöre insanları ile görüşülerek bu alanlardaki bireylerin tespiti, koruma ve geliştirilme tedbirlerinin alınarak uygulamaya konulması, özellikle popülasyonun geleceği için dişi birey bulunması da eylem planının önemli konuları arasında yer alacak."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Anonim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gibi durumlar terörün neleri ve kimleri etkilediğini gösterir, fotokapanlar ilk önce terör için kullanılmaya başlandı, şimdi ekmeği yeniyor, terör komple biterse daha çok durumlar standatını yükseltecek.
    Cevapla
  • mefa 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle de kötülere hedef oluyorlar. Bunlar ülkemizin zenginliği.
    Cevapla
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    maaşallah Rabbim ne güzel yaratmış
    Cevapla