Üniversite kampüsünde petrol bulundu! 6 kuyu açılacak

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi yerleşkesinde yapılan incelemeler sonucunda, üniversite bölgesinde petrol rezervi keşfedildi.

GİRİŞ 30.04.2026 11:51 GÜNCELLEME 30.04.2026 17:05
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Diyarbakır Sur'daki Dicle Üniversitesi'nin arazisinde petrol arama ve sondaj çalışmaları başlıyor. Dicle Üniversitesi ile SANKO Holding'e bağlı PETAR A.Ş. arasında imzalanan anlaşma kapsamında üniversite arazisinde yapılacak çalışmalarda bulunacak petrolün satış hasılatı üzerinden yüzde 3 oranında üniversiteye pay verilecek.

GÜNLÜK 150 VARİL

Üniversiteye ait Diyarbakır Sur İlçesi Yiğitçavuş Mahallesi'nde bulunan alanda gerçekleştirilen sismik arama çalışmaları sonucunda, sahada sondaj kuyuları açılması amacıyla ilgili alanın 10 yıllığına kiralanması talep edildi. Sözleşme doğrultusunda belirlenen sahalarda gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında iki ayrı lokasyonda sondaj faaliyetleri yürütülecek. Hukuk Fakültesi arka mevkiinde yer alan 18 bin 465 metrekare büyüklüğündeki alan ile futbol sahası alt mevkiinde bulunan 27 bin 328 metrekareliklik alan olmak üzere, yollar dahil toplam 45 bin 794 metrekarelik sahada çalışmalar yapılacak.

Her bir lokasyonda üç sondaj kuyusu açılması, toplamda 6 kuyunun faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. Sondaj çalışmalarının kurulum maliyetinin yaklaşık 20 milyon dolar olacağı öngörülürken, petrol tespit edilmesi halinde 6 kuyu başına günlük ortalama 150 varil üretim yapılması planlanıyor. Bu miktar yıllık yaklaşık 328 bin 500 varil üretime karşılık geliyor.

KAYNAK: SABAH
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 62
  • Nadir Şanlıtürk 1 ay önce Şikayet Et
    CHPkk nın şimdi morali bozulur. Bahar konserlerinde zıplasın dursun CHPkk:)
    Cevapla
  • Farklı Düṣünce! 1 ay önce Şikayet Et
    Norveç petrol ve gaz zengini çok varlıklı bir ülke devlet elektrikli araç alana destek verip vergi almıyor güneṣ yenilebilir enerji yatırım yapıyor çünkü devlet çok uyanık elektrikli araç daha tasaruflu petrol ve gazı ihracat ediyor! Petrol zengini Körfez Arap ülkleride yazın petrol gaz yetmeyince Petrol ithal ediyor elektrik üretimi için! Sizce kim daha uyanık batı mı yoksa ṣark mı?
    Cevapla
  • +EKREM+ 1 ay önce Şikayet Et
    gene c h p medyası ve trolleri kudur du kuduuuurun
    Cevapla
  • Kayserili 1 ay önce Şikayet Et
    Gibi Düṣünmek ve uyanık olmak= Elektrikli araç aldım o kadar tasaruflu pek yakında çatıya Güneṣ paneli takcam komṣum gibi sonra beleṣe araç kulan gel keyfim gel petrol Varili 100 $-1000$ ilgilendirmez. Lityum madeni bulunsa çok sevinirdim elektrikli aracın Lityum-iyon pili 500.000-800.000 km ömürü var ve çok dayanıklı yağ su deǧistirme sorunu yok araç yaǧ yakmaz Triger kayışı deǧiṣmez!
    Cevapla
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    kardeşim kullandığımız mala göre mi sevineceğiz bu nasıl vatan severlik at arabası kullansam da sevinirim her köşesi her şeyiyle benim VATANIM. millet olarak menfaate dayalı düşünme yapımızdan kurtulmamız lazım
    Cevapla
  • Oğuz Türkü 1 ay önce Şikayet Et
    Bir körfez ülkesi günlük 5 milyon varil gibi bir rakam petrol çikarabiliyor biz ise söylemeye gerek bile yok
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Sen heykel yapmayla uğraşırsan çıkaramazsın tabi. Lafla olmuyor o işler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle