Muhalefetin 'memur zammı' oyununu rakamlar boşa çıkardı

Memura yapılan yüzde 30'luk zam oranını yıllık enflasyonla kıyaslayıp algı oluşturmaya çalışan muhalefeti rakamlar haksız çıkarıyor. Ekonomistler, son 6 ayda yapılan çifte zam oranının %72,8 olduğuna vurgu yaparken, yıllık bazda artışın yüzde 133 seviyelerine ulaştığına dikkat çekiyor.

Muhalefetin 'memur zammı' oyununu rakamlar boşa çıkardı
Muhalefetin 'memur zammı' oyununu rakamlar boşa çıkardı
GİRİŞ 05.01.2023 18:31 GÜNCELLEME 05.01.2023 20:06
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün AK Parti'nin grup toplantısında yaptığı açıklama ile memur zam oranının yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu. Böylece son bir yıl içerisindeki artışların kümülatif oranı yüzde 133 seviyesine ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Muhalefet ise, kendilerine yakın medya kurumları üzerinden oluşturmaya çalıştığı algıyla memura yapılan yüzde 30'luk zammı, yıllık bazdaki yüzde 64'lük enflasyon oranıyla kıyasladı.

Ekonomi uzmanları, yersiz kıyaslamanın "memurların kışkırtılması" gayesiyle yürütüldüğüne vurgu yaparak gerçek zam rakamlarını gözler önüne serdi.

GERÇEK RAKAMLAR NE DİYOR?

Muhalefetin gizlemeye çalıştığı rakamlara göre; yüzde 30'luk zamla beraber memura 6 aylık periyotta yapılan çifte zam oranı %72,8 olarak kayıtlara geçti. Ocak 2022- Ocak 2023 arasındaki bir yıllık artış toplamı %102,8, kümülatif oranda ise yüzde 133 olarak hesaplandı.

Memurlara bir yıl içerisinde gerçekleştirilen zam tutarları şöyle kayıtlara geçti:

  • OCAK 2022: %30,95

  • TEMMUZ 2022: %41,85

  • OCAK 2023: %30

  • TOPLAM: %102,8

Kümülatif oran, verilerin birikerek artmasına dair uygulanan bir hesaplama yöntemidir.


Türkiye İstatistik Kurumu

Uzmanlar, yüzde 64,27 oranındaki yıllık enflasyona karşı memura yüzde 133'lük artış yapıldığını, refah payının korunduğunu, hatta birtakım iyileştirmelere gidildiğini belirtti. 

MESLEK Aralık 2021 Ocak 2023
EMEKLİ (En düşük) 1.778 TL 5.500 TL
MEMUR (En düşük) 4.881 TL 11.848 TL
ÖĞRETMEN (1/4) 4.941 TL 15.793 TL
GENEL MÜDÜR 13.348 TL 38.751 TL
PROFESÖR 12.248 TL 34.057 TL


Haber 7'ye açıklamalarda bulunan ekonomist Hikmet Baydar, işçiye yapılan zamla memura yapılan zammın aynı kefeye koymanın hata olacağını belirtirken, muhalefete eleştirilerde bulundu.

"REFAH PAYI YENİDEN DÜZELTİLECEK"

Memura yapılan yüzde 30’luk zam oranının yeterli olduğu görüşünü paylaşan ekonomist Hikmet Baydar, bu rakamın sadece altı ayı kapsadığını vurguladı.

Baydar, işçiye yapılan zamla memura yapılan zammın aynı terazide tartılmaması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

"Buradaki sıkıntı ne biliyor musunuz? İşçi ücretleri de geçen sene haziran ayında zam almıştı. Bu sene Ocak ayında tekrar revize edildi. Ancak son yapılan revize yıllıktı. Lakin memur maaşlarına yapılan revize yıllık değil, altı aylıktı. O yüzden yüzde 30’luk artış oldukça iyi bir orandır. Aradaki fark bu… Yüzde 30 yüksek mi, düşük mü diye bakarsanız tabii ki düşük diyebilirsiniz ama Haziran 2023’te yeni bir değerleme yapılacak. Refah payı yeniden düzeltilecek. Bunu dikkate almak lazım…"

Ekonomist Hikmet Baydar

"ENFLASYONUN ALTINA İNMEDİĞİMİZİ SÖYLEYEBİLİRİM"

Baydar, son artışın yerinde olduğunu tekrarlayarak memurun enflasyon rakamlarına ezdirilmediğini, refah payının korunduğunu hatırlattı:

"Kesinlikle zam miktarı düşük değil. Yapılan yüzde 30’luk zam yeterlidir. Bugüne kadar aldığımız zamları da dikkate alırsak, enflasyonun altına inmediğimizi söyleyebilirim. Bizim için enflasyon nedir biliyor musunuz? Yani sadece TÜFE’deki rakamlar değil… Bizim için enflasyon, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin olduğu gruptur. Buradaki artışın çok altına düşmemek gerekiyor. Ben de açıkçası düştüğümüzü düşünmüyorum."

"TÜRKİYE'DEKİ MUHALEFETİN KALİTESİ BU"

Ekonomist Hikmet Baydar, Türkiye’deki muhalefetin çelişki dolu hamlelerine atıfta bulunarak, objektif olma telkininde bulundu. Baydar, asıl unsurun ‘vatanın birliğine sahip çıkmak’ olacağını belirtti.

"Muhalefet, iktidar doğru da yapsa yanlış da yapsa hepsine ‘Yanlış’ der. Yani maalesef Türkiye’deki muhalefetin kalitesi bu… Bence siyasi yapıdaki en büyük problem bu… Muhalefet objektif olmalı. Türkiye’de muhalefet kalitesini değiştirmemiz lazım. Doğruya doğru eğriye eğri demezlerse, doğruya ‘Doğru’ dediklerinde kendilerine inanacak birini bulamazlar. Siyasi görüşler ikinci planda olmalı… Bu ülkede vatanın birliğini ve bütünlüğünü düşündükten sonra isterseniz sol görüşlü isterseniz sağ görüşlü olun. En önemli unsur, vatanın birliğine sahip çıkmaktır."

YILLIK ENFLASYON ORANINI 6 AYLIK ARTIŞLA BİR TUTTULAR

CHP'nin medyadaki ayağı Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri, ilk açıklanan yüzde 25'lik artışı yıllık enflasyon oranıyla bir tutmuştu. 

 

Cumhuriyet, memura yapılan son bir yıl içerisindeki yüzde 133'lük kümülatif artışı görmezden gelerek yüzde 25'le enflasyon oranını kıyasladı.

Haberde Haziran 2023'te yapılacak yeni zammın vurgulanmaması dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan, yüzde 25'lik artışa yapılan 'Yurttaştan çaldılar' ifadesinin kalın harflerle yazılması tepkilere neden oldu.

Sözcü ise tıpkı Cumhuriyet gazetesi gibi ilk açıklanan yüzde 25'lik artışı enflasyon oranıyla bir tutmuş, 'Memur ve emekliyi yüzde 25'le açlığa mahkum ettiler' şeklinde propagandist bir manşet atmıştı.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz