OPEC'ten dikkat çeken rapor! Küresel petrol üretimi kasımda büyük bir artış kaydetti

OPEC, küresel petrol üretiminin kasımda önceki aya göre günlük 43 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 500 bin varile yükseldiğini, geçen yılki seviyenin de yaklaşık 3 milyon 200 bin varil üzerinde gerçekleştiğini duyurdu.

OPEC'ten dikkat çeken rapor! Küresel petrol üretimi kasımda büyük bir artış kaydetti
OPEC'ten dikkat çeken rapor! Küresel petrol üretimi kasımda büyük bir artış kaydetti
GİRİŞ 13.12.2022 20:11 GÜNCELLEME 13.12.2022 22:20

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık petrol piyasası raporuna göre, grubun günlük ham petrol üretimi kasımda önceki aya göre 744 bin varil azalarak 28 milyon 830 bin varil oldu.

OPEC'in küresel petrol üretimindeki payı ise yüzde 28,4 olarak kayıtlara geçti.

NİJERYA'DA ARTTI, SUUDİ ARABİSTAN'DA GERİLEDİ

Bu dönemde, OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Nijerya'da arttı. Suudi Arabistan ise ham petrol üretiminin en fazla gerilediği ülke oldu.

Günlük üretim, kasımda önceki aya göre Nijerya'da 92 bin varil artarken, Suudi Arabistan'da 404 bin varil geriledi.

Aynı dönemde, OPEC dışı ülkelerde günlük petrol üretimi ise yaklaşık 800 bin varil artarak 72 milyon 700 bin varil oldu.

Bu kapsamda, küresel petrol arzı kasımda önceki aya göre günlük 43 bin varil artışla yaklaşık 101 milyon 500 bin varile yükseldi ve geçen yılki seviyenin yaklaşık 3 milyon 200 bin varil üzerinde gerçekleşti.

KÜRESEL PETROL TALEBİ BEKLENTİSİ

Rapora göre, küresel petrol talebinin bu yıl 99 milyon 560 bin varil seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu yıl, günlük küresel petrol talebinin 46 milyon 200 bin varili OECD bölgesinden gelirken, 53 milyon 360 bin varilinin OECD dışı ülkelerden kaynaklanacağı öngörülüyor.

Küresel petrol talebinin gelecek yıl ise bu yıla kıyasla günlük 2 milyon 250 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 800 bin varile ulaşması bekleniyor. Bu artışta, jeopolitik gelişmelerin ve Çin'de Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmasının etkili olacağı değerlendiriliyor.

Talebin OECD bölgesinde bu yıla göre 330 bin varil artarak 46 milyon 530 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise 1 milyon 910 bin varil artarak 55 milyon 270 bin varil olacağı hesaplanıyor.

Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak! Yeni keşifler an meselesiTürkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak! Yeni keşifler an meselesi

Erdoğan 'Karada yapılan 10 büyük keşiften biri' diyerek petrol müjdesini duyurdu!Erdoğan 'Karada yapılan 10 büyük keşiften biri' diyerek petrol müjdesini duyurdu!

ABD tepki göstermişti! Suudi Arabistan'dan petrol restiABD tepki göstermişti! Suudi Arabistan'dan petrol resti

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.