ABD tepki göstermişti! Suudi Arabistan'dan petrol resti

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan ile ilişkileri gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ABD'ye bir cevap daha verdi.

GİRİŞ 11.12.2022 18:18 GÜNCELLEME 12.12.2022 09:22
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun ekonomik bakış açısıyla hareket ettiğini, siyasete karışmadığını söyledi.

'ASIL İLGİLENDİREN MESELE...'

Merkez bankalarının para piyasasını düzenlemesi gibi OPEC+ grubunun da petrol piyasasını düzenlemeye çalıştığını belirten Bin Selman, kendilerini asıl ilgilendiren meselenin, "piyasalardaki dalgalanmaları sınırlamak" olduğunu ifade etti.

Bin Selman, petrol piyasasına yapılacak en iyi hizmetin, "en az dalgalanma ve en fazla istikrar" temelli bir gelecek vizyonuna sahip olmak olduğunu kaydetti.

"OPEC+ ekonomik bakış açışıyla hareket ediyor. Siyasetle ya da ittifaklarla ilgilenmiyoruz. Geleceğe dönük olarak da böyle bir amaç taşımıyoruz." diyen Bin Selman, bunun en güzel örneğinin, "günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma" kararı olduğunu dile getirdi.



BASKILARIN ÜSTESİNDEN GELİNİYOR

Grubun, jeopolitik meydan okumalar, salgın ve baskıların üstesinden geldiğini söyleyen Bin Selman, önceliklerinin piyasayı korumak olduğuna işaret etti.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan da aynı forumda, petrol dışı gelirlerin geçmişte ülke harcamalarının yalnızca yüzde 10'unu karşılarken 2021 itibarıyla bu oranın yüzde 40'a ulaştığı bilgisini verdi.

Cedan, tek kaynak olarak, dalgalanmalara maruz kalan petrol gelirlerine bağlı kalmanın öncekş yıllarda bütçe açıklarına neden olduğuna değindi.

KARAR ABD'NİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

Suudi Arabistan ve Rusya öncülüğündeki "OPEC +" ülkeleri, 5 Ekim'deki toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, 11 Ekim'de ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Sakarya 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabi tabi sizdede o arsch varda ABD ye rest çekecek bizde inandık korkak develer...
    Cevapla
  • Stratejik bakış 1 yıl önce Şikayet Et
    Petrol Türkiye'den. Sert zeminden çöle akıyor yani Dicle ve fırat gibi . Merkez türkiye toprakları volkanik oluşumlar Türkiye topraklarının üzerini kreter olarak kapatmış o yüzden derin de
    Cevapla
  • ADEM 1 yıl önce Şikayet Et
    OYUNDUR DANIŞIKLI DÖVÜŞ TÜR INANMAYIN ABD FİYATLARIN ÇOK DÜŞMESİNİ ISTEMEZ ÇİN PETROLÜ UCUZA ALIR.SUUDLAR YİYORSA PARALARINI ÇEKSİN TAHVİLLERINI Satsınlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    dünya haydutlardan bikmis
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    Üretimi.artırın para göz alçaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle