Asgari ücrete yüzde 50 zam gelir mi? EYT'de dikkat çeken tarih detayı...

Milyonlarca vatandaş gözünü yılbaşında yapılacak asgari ücret zammına çevirirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den canlı yayında dikkat çeken bir açıklama geldi.

GİRİŞ 25.11.2022 09:56 GÜNCELLEME 25.11.2022 09:56
Bu Habere 240 Yorum Yapılmış

Bakan Bilgin, "5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna, "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız" yanıtını verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Star Haber Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Çelik'in sorularını yanıtladı.

EYT İÇİN DİKKAT ÇEKEN TARİH DETAYI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la (EYT) ilgili açıklamalarda bulunan Bilgin, "EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok" dedi.

EYT'Lİ ÇALIŞANA 5 PUAN FORMÜLÜ

Bilgin, emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseldiğini ve işverenlerin EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında bu farkın kaldırılmasını istediğini belirtti. Bilgin, şunları kaydetti: "Buna çözüm olarak işveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT'li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz" açıklamasında bulundu.

"İŞVEREN KIDEM TAZMİNATI ÖDEMESİNİ TAKSİTLENDİREBİLİR"

EYT'lilerin kıdem tazminatı konusunda işverenin taleplerine de değinen Bilgin, "Bu konuda da hükümetin bazı formülleri var" diyerek şunları ifade etti; "Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir. İşveren EYT'lilerin kıdem tazminatını ödeyebilmek için kredi talebinde de bulunuyor. Ancak hükumet bu konuya sıcak bakmıyor. Kıdem tazminatının işveren tarafından hazır tutulması gerektiğine vurgu yapılıyor."

ASGARİ ÜCRET SORUSUNA YANIT

Bilgin, "5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna, "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" diyerek, işletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışında oldukları yanıtını verdi.

 

KAYNAK: HABER7
İbrahim Günay . Haber7.com - Yayın Koordinatörü
Haber 7 - İbrahim Günay .

Editör Hakkında

1986 yılında Mardin’in Savur ilçesinde doğdu. Evli ve bir çocuk babasıdır. İyi derecede Arapça, Kürtçe ve İngilizce bilmektedir. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği - Yayıncılığı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Eğitimine, İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Medya ve İletişim Yönetimi (Tezli) Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. TRT Haber’de stajını tamamlayan Günay, mesleğe 2009 yılında Haberler.com’da başladı. 2013 yılında Haber7.com'da göreve başlayan İbrahim Günay, editör, Haber Şefi ve Yayın Koordinatörü olarak görev aldı. Pek çok habere ve röportaja imza attı, sunum ve seminerlere katıldı. Ödül ve plaketler aldı. İbrahim Günay, halen Haber7.com’da Sorumlu Müdür ve Yayın Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 240
  • Kanka44 1 yıl önce Şikayet Et
    TEKNİKER 'lerin ek gosterge lerindeds bir guncelleme sayin bakan 3600 ek gösterge bizlerede verilmelidir
    Cevapla
  • Adalı 1 yıl önce Şikayet Et
    İntibak meselesini unutmayalım bu haksızlığa bir son verelim
    Cevapla
  • SeLiM 1 yıl önce Şikayet Et
    bakanın dediği aslında mantıklı. şöyle ki eyt olarak bizim derdimiz ve savunduğümüz şey işe giriş tarihimizde ki şartları kabul etmeleri.2000 yılında işe giren kişi zaten yeni kanuna göre emekliliği kabul ederek girmiş. yani aslında bir hak yenme durumu söz konusu değildir.
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayal olmaz tabiki devlete uymak şazım devlet ceza ve harçşarı % 122 artırdı zam yaptı bizimde beklentimiz onun üstü de değil
    Cevapla
  • Takoooooo 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkeye yazık değil mi ya….EYT yük ….60 yaşındaki emekli olacak vatandaşın hakkı nerede ..? Hakikaten çok zor ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle