Asgari ücret zammı bu 3 rakamdan biri olabilir: İşte en gerçekçi hesaplama

2023 yılında uygulanacak asgari ücret için son viraja giriliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 8 ya da 9 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak ve yeni asgari ücret belli olacak. Uzmanlar ayakları yere basan 3 farklı hesap üzerinde yoğunlaştı.

GİRİŞ 18.11.2022 12:03 GÜNCELLEME 18.11.2022 13:00
Bu Habere 195 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için başlatılan anket çalışması ardından  Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun da toplanacağı tarihleri elli oldu. Asgari ücretin belirlenecek açıklanacağı toplantı 7, 8 ya da 9 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak.

Türk-İş, TİSK ve hükümet temsilcilerinden bulunan 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4 farklı toplantı yapacak. 

En düşük EYT emekli aylığı belli oldu! İşte 3 dönemli maaş hesabıEn düşük EYT emekli aylığı belli oldu! İşte 3 dönemli maaş hesabı

1000 TL doğal gaz desteği zorunlu değil! İşte tüm merak edilenler...1000 TL doğal gaz desteği zorunlu değil! İşte tüm merak edilenler...

EYT'nin maliyeti ortaya çıktıEYT'nin maliyeti ortaya çıktı

Bu toplantılarda, bakanlığın işçi ve işverenin katılımıyla gerçekleştirdiği anket, yeni asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir madde olacakken en kritik veri yıl sonu enflasyon rakamları olacak. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA 3 GÜÇLÜ SENARYO

Hükümet kanadından gelen açıklamalar asgari ücret zammında enflasyon + refah payı olacağı şekilde yorumlanırken uzmanlar 3 farklı hesap üzerinde duruyor.

2021 yılında 2 bin 825 TL olan asgari ücret kümülatif olarak yıl içinde yüzde 94,6 oranında artırılarak Temmuz ayında 5500 TL'ye yükseltilmişti.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 VEYA 45 ZAM BEKLENİYOR

Uzmanlara göre yıl sonunda yüzde 35'i bulan bir enflasyon farkı ortaya çıkacak. Enflasyon farklı ve refah yapı göz önüne alındığında en güçlü iki ihtimal şu şekilde ortaya çıkıyor: Asgari ücrete yüzde 40 veya yüzde 45 zam 

Bu oranlarda zam uygulandığında ise 2023 yılı asgari ücret şu şekilde ortaya çıkıyor.
Asgari ücrete yüzde 40 zam: 7700 TL
Asgari ücrete yüzde 45 zam: 7975 TL

ASGARİ ÜCRETTE PSİKOLOJİK SINIR 8 BİN TL

Kimi uzmanlara göre ise şuan bu rakamları üzerinden bir düzeltme ile asgari ücret için psikolojik sınır olarak gösterilen 8 bin TL olarak uygulanacağı yönünde.

 
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 195
  • Seyit 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret en kotu tahminle 8750 ,TL olur Çünkü ücret zammıni beklemeden el altindan ürünlere zam başladı 0/0 40larla bu iş olmaz
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret 8 bin olursa ekmek 8 tl olur
    Cevapla
  • Akhisarli 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret yüksek iltimal tahminlerimi ve yaptığım istatistik duruma göre net 9000 TL olması kaçınılmaz
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    8500 TL olur. Diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    En Düşük, SSK ve Bağ-Kur Emekli Aylığı Asgari ücretle Aynı olmalıdır. Artık 3500 TL Emekli maaşının hiçbir değeri ve kıymeti kalmamıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle