Merkez bankaları ateşle oynuyor! Bu ateş tüm dünyayı yakacak...

Resesyon riskine karşı, yüksek enflasyonla mücadele için merkez bankaları 'işe yaramayan' faiz hamlelerine devam ediyor. Fed ve Norges bu ay yine faizleri artırırken, İngiltere bugün 1989'dan beri en büyük faiz artırımına gitti. Uzmanlar bu faiz artışlarıyla beraber ülkelerin resesyona gireceğinde hem fikirken; resesyona giren ülkeler ise tüm dünya ekonomisini etkileyecek...

Merkez bankaları ateşle oynuyor! Bu ateş tüm dünyayı yakacak...
Merkez bankaları ateşle oynuyor! Bu ateş tüm dünyayı yakacak...
GİRİŞ 03.11.2022 17:25 GÜNCELLEME 03.11.2022 19:23
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Haber7

Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası küresel ekonomi, artan maliyetler ve bozulan arz-talep dengesi ile yüksek enflasyon ile karşı karşıya kaldı.

Yüksek enflasyonlara çözümü özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa ülkeleri gibi büyük ekonomiler faiz artışlarında aramaya devam ederken, enflasyonlar da aynı şekilde yükselmeye devam ediyor.

İNGİLTERE'DE REKOR FAİZ ARTIŞI

İngiltere Merkez Bankası (BoE) son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele etmek için bugün faizleri 1989'dan bu yana görülen en büyük artışla 75 baz puan artırarak yüzde 3 seviyesine yükseltti.

BoE, 22 Eylül'de, eski İngiltere Başbakanı Liz Truss hükümetinin finanse edilmemiş 45 milyar sterlinlik (52 milyar dolar) vergi indirim paketi açıklamasından bir gün önce, faiz artırımına gitmiş ancak artırımın ardından siyasi ve finans piyasalarındaki sıkıntılar ile karşı karşıya kalmıştı.

Eylül ayındaki faiz artışı ülke ekonomisini resesyondan çıkarmayı ve uzun vadeli büyümeyi desteklemek için atılmış olsa da sterlinin dolar karşısında rekor düşük seviyeye düşmesine, bankanın tahvil piyasalarını desteklemek zorunda kalmasına ve başbakan Truss'ın istifasına giden sürecin başlamasına yol açmıştı.

FED'DEN 4. KEZ 75 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIŞI

Dünyanın en büyük ekonomisi konumundaki ABD'nin merkez bankası Fed'de benzer bir şekilde tarihi seviyede faiz artışına gitti.  Fed piyasa beklentilerine paralel olarak faizi 75 baz puan artırdı. Son yapılan faiz artışıyla birlikte politika faizi 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ABD'de enflasyon oranı ise yüzde 8,2'ye yükselmiş durumda. ABD'nin çekirdek enflasyonu ise 40 yılın zirvesinde...

NORVEÇ DE FAİZ ARTIRDI

Faiz artışlarına devam eden bir diğer ülke ise Norveç oldu. Norveç Merkez Bankası (Norges) gösterge faiz oranı yüzde 2,25'ten yüzde 2,50'ye çıkarıldı. Ülkede enflasyon ise 1980 yıllardan sonra en sert sıçramayı yaşadı. 

FAİZ ARTIŞLARINA DEVAM SİNYALİ

Resesyon endişelerinin hakim ve enflasyonları da durduramıyorken enflasyonla mücadele için "faiz artışlarına devam" açıklamaları da gelmeye devam ediyor.

 AMB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks ise rekor yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarının hala önemli oranda artması gerektiğini söyledi.

İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos resesyon olasılığına rağmen AMB'nin enflasyon ile mücadele için faiz oranlarını artırması gerekeceğini söyledi.

TCMB'DEN FAİZLERDE TEK HANE SİNYALİ

"Türkiye Ekonomi Modeli" ile "yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla temelli bir büyümeye odaklanan Türkiye ise farklı bir politika izliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son toplantıda politika faizini yüzde 12'den 10.5'e indirdi ve karar metninde tek haneli faizin sinyalini verdi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 83
  • Aykut 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav para basın para. 200 liranın bir kıymeti yok. En az 500 Luk banknot çıkarın. Muhalefet dillendirdi diye para basmiyorsunuz. Millet bu yüzden dolar Euro taşır oldu.
    Cevapla
  • Zımbaci haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    2020 yılında düğmeye basıldı herkesin parası borsada dolar Euro altın kimsenin umrunda değil euro ve doları ayakta tutan bitcoin bitcoin almayın aldırmayın Amerika yıkılsın çünkü bitcoin alırken paraniz bu ülkelerin para birimine otomatik olarak dönüyor borsa olmasa şuan dolar en az 50 TL olurdu borsada ucuz hisseleri alıp bekleyenler çok güzel paralar kazandı lakin borsa ciddi eğitim ve sabır ister ytd.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu merkez bankaların bir bildiği yok. Faiz yükselterek enflasyonu düşürmek istiyor. Fakat aslında Reisimizin de dediği gibi tam tersini yapmaları gerekiyor. Faiz düşerse enflasyon düşer.
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz büyük faydasını gördükte,haberimiz yok herhalde..!?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Beter olun insanlık düşmanları. Ektiniz şimdi biçeceksiniz.
    Cevapla
  • Kartal gözü . 1 yıl önce Şikayet Et
    Fed baron kuruluşu .faiz ile ayakta durur tüm ülkeleri faizle soyar ....doların varlıgı faize baglı .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle