TOGG kilometrede ne kadar yakacak? İşte örnek hesaplama

Türkiye'nin ilk yerli otomobili Togg'un ilk seri üretim aracı banttan indi ve önümüzdeki Mart ayında ise yollarda olacak. TOGG'la ilgili şimdiden en çok merak edilenlerin başında ise KM'de ne kadar yakacağı oldu. İşte elektrikli araçlar üzerinden yapılan hesaplamayla ortalama elektrik (yakıt) tüketimleri...

TOGG kilometrede ne kadar yakacak? İşte örnek hesaplama
TOGG kilometrede ne kadar yakacak? İşte örnek hesaplama
GİRİŞ 02.11.2022 16:10 GÜNCELLEME 03.11.2022 19:28
Bu Habere 347 Yorum Yapılmış

Haber7

Yerli otomobil Togg’un Gemlik Kampüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. TOGG'un ilk seri üretim aracı olan C-SUV modeli banttan indi. 

Tüm Türkiye'ye 29 Ekimde çifte bayram yaşatan açılış sonrası TOGG'un kullanımı ile ilgili birçok konu merak konusu oldu.

TRUGO ŞARJ İSTASYONLARI 25 KM'DE BİR OLACAK

Şarj istasyonları ile ilgili özel bir çalışmaya yapan TOGG ekibi, Türkiye'deki trafik haritasını izleyerek, yoğun yollarda 25 Kilometrede bir, orta yoğun yollarda ise 50 kilometre bir şarj istasyonu planlıyor. Bunun yanında Türkiye'de 54 firma şarj istasyonları için lisans aldı. TRUGO harici bu firmalarında şarj istasyonları TOGG için hızlı şarj hizmeti verecek.

ELEKTRİKLİ ARACIN BATARYASI KAÇA DOLAR?

Elektrikli otomobillerde bataryanın KW/saati üzerinden hesaplama yapılıyor. Bataryanın depoladığı KW/Saati üzerinden aynı evlerde kullanılan elektrik gibi elektrik parası ödenecek.

 

Basit haliyle formül şöyle: Bataryanın boyutu (kWh) x Tedarik ettiğiniz elektriğin maliyeti (TL/kWh) = Elektrikli arabayı sıfırdan tamamen doldurmanın maliyeti.



TOGG'UN BATARYASI KAÇ PARAYA DOLACAK?


Elektrikli otomobil şarjında, teknolojilere göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. AC (yavaş şarj) ve DC (hızlı şarj) olarak farklı şarj standart var. Ayrıca en yavaş olan ev tipi prizlerle de şarj etmek mümkün.

Özellikle son dönemde elektrik üretim maliyetlerindeki artışla beraber DC şarjların fiyatı AC'lere göre daha pahalı. Bunda ayrıca yatırım maliyetlerinde yükseklikte etkili. Uzmanlar, DC şarjlarda en hızlı sistemler kullanıldığında, maliyetin benzinli bir araca yakın olacağını belirtirken, AC şarj ile bu maliyeti 4'te 1 oranında azaltmak mümkün. Diğer bir yandan uzmanlar şehir içinde vatandaşların DC şarjlara çok fazla ihtiyaç duymayacağını görüşünde. 

TOGG ise DC ile 30 dakikada yüzde 80 şarj doluluk oranına ulaşacak. TOGG'un 500 KM menzile sahip olacak güçlü modelinde 90kWh batarya yer alacak.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KAÇ PARA YAKIYOR

Günümüz elektrikli otomobilleri 100 KM'de ortalama 15-20 KW (ortalama 17 alındı)  elektrik harcıyor. Şu anda elektriğin KW/saati evler için 2  TL civarında. Yani 100 km için ortalama 35-40 arası bir maliyet çıkıyor.

AC şarj hizmeti veren şarj istasyonlarında ise KW/Saati 6 TL ile 7,50 TL arasında değişiyor. AC şarj istasyonları üzerinden hesaplandığında elektrikli araçlar 100 KM'de 115-120 TL yakıyor.

DC hızlı şarjların KW/Saat ücreti ise 8 TL ile 10 TL arasında değişiyor. Yine 100 KM'de ortalama 17 KW hesabı ile bir elektrikli otomobil 100 KM'de 135-170 TL yakıyor olacak.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 347
  • Vehbi doğru 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşey para demek değil çevreye ve havaya zarar vermiyecek gürültü ses olmayacak bunlarıda düşünün biraz
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Şarjını evde doldumak gerekecek o halde. Anca o zaman yakıt maliyeti yarıdan fazla düşüyor.
    Cevapla
  • Sezgin 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım bu araç kilometrede 1300.1500 yaktıktan sonra o elektrikli olmasının ne avantajı var benim Passat Marc’a aracım var o da yakıyor kilometrede oda km 1200 tl uzun yolda 1 tl yakıyor tamam yapılan hizmet güzel kendi ülkemizin yerli ve milli arabası olması gurur duyuyoruz ama bu araç yolda giderken kendi kendini şarj eden bir sistem kurulamaz mı en azından bu yakıt yarı yarıya düşebilir
    Cevapla
  • Hasan KARA 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu araçların en avantajli yanı da bakım gerektirmeyen masrafsız olmaları. İleride Batarya ömürleri milyon km lerde olacak.
    Cevapla
  • Hasan KARA 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu arabalara yeni geliştirilen Hidrojen yakıtlı bir sistemle kendi elektriğini üreterek arabayı hareket halinde şarj edebilecek. Bu sistem TOGG ve diğer elektrikli arabalara ileride monte edilebilecek. Hidrojen yanınca sadece su buharı atılıyor.
    Cevapla
  • Berk 1 yıl önce Şikayet Et
    Hidrojen ucuz mu sanki!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle