12 ayaktan oluşan 900 metrelik dev için sona gelindi

Karayolları Genel Müdürlüğünce Bitlis-Diyarbakır kara yolunda güvenli trafiğin sağlanması ve ulaşımda sıkıntı yaşanmaması amacıyla inşa edilen 900 metre uzunluğundaki viyadük tamamlanma aşamasına geldi.

GİRİŞ 15.10.2022 11:37 GÜNCELLEME 15.10.2022 13:20
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin en çok kar alan illerinden Bitlis'te, yoğun kar, heyelan ve kaya düşmesi nedeniyle sürücülerin korkulu rüyası olan yolun daha güvenli hale getirilmesi için 3 yıl önce yapımına başlanan Bitlis Çayı Viyadüğü'nde son çalışmalar yapılıyor.

Kente 33 kilometre uzaklıktaki yüksek rakımlı dağ silsilesinin ve çok sayıda virajın bulunduğu Bitlis Deresi mevkisine yapılan 900 metre uzunluğundaki viyadükte 2 bin 100 metre bağlantı yolu bulunuyor.

Ayak yüksekliği 54 ve ayaklar arasındaki açıklığı 90 metre olan 800 bin ton ağırlığındaki viyadük, yapım teknikleri bakımından dünyadaki nadir yapılar arasında gösteriliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla son kaynak çalışması tamamlanarak kasım ayında hizmete alınması planlanan viyadükle vatandaşlara heyelan tehlikesinden uzak, standardı yüksek yolda seyahat imkanı sunulması hedefleniyor.

"Dünyada nadir görülen köprülerden biri Bitlis'imize kazandırılmış olacak"

Vali Oktay Çağatay, AA muhabirine, Karayolları Genel Müdürlüğünce Bitlis-Diyarbakır kara yolunun Bitlis Deresi mevkisine yapılan çok güzel bir çalışmanın sonuna geldiklerini söyledi.

Bağlantı yollarıyla 3 kilometreyi bulan ve çelik yapısıyla 800 bin ton ağırlığa sahip Bitlis Çayı Viyadüğü'nün 900 metre uzunluğunda olduğunu anlatan Çağatay, şunları kaydetti:

"Viyadüğün tamamlanmasıyla vatandaşlarımız, sürücülerin korkulu rüyası olarak adlandırılan bölgeden huzur içinde, heyelan riski olmadan çok kaliteli bir yolda seyahat edebilecekler. Yüksekliği 54 metreyi bulan bu viyadükte yapılacak aydınlatma çalışmasıyla vatandaşlarımız heyelan riskine karşı korunmuş oluyor. 18 Ekim'de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu'nun katılımlarıyla son kaynak çalışması yapılacak. Teknik açıdan dünyada nadir görülen köprülerden biri Bitlis'imize kazandırılmış olacak. Bölgemize çok yakışır bir hizmet oldu."

İnşaat mühendisi ve yüklenici firma yetkilisi Arafat Özaydın da çelik döşemeyle yapılan Bitlis Çayı Viyadüğü'nün, 12 ayaktan oluştuğunu aktardı.

Çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Özaydın, "Bölgenin en büyük viyadüğü. Gelecek ay trafiğe açmayı planladığımız viyadük, bölge için de önemli bir arter. Doğu ve Güneydoğu'yu birbirine bağlayan tarihi İpekyolu'nda bulunuyor. Burada 120, Ankara'daki 4 imalat fabrikamızda ise 200 kişi çalışıyor. Ankara'dan getirdiğimiz imalatların montajını yapıyoruz. Teknik yönden de güçlü bir kadroya sahibiz." dedi.

Bitlis Çayı Viyadüğü'nün, Kömürhan'da asma yöntemiyle yapılan köprüyle çelik yönünden benzerlik taşıdığını anlatan Özaydın, "Türkiye'de çelik köprüler yapılmaya başlandı. Yapım zorluğu bakımından ilk sıralarda. Çok zor bir projeydi. Hayırlısıyla bu yıl tamamlayacağız. Bölgede heyelandan dolayı mevcut yol trafik güvenliği açısından çok riskliydi. Bu yolu genişletmek ya da tekrar bir yol yapmak riskli olurdu. Bu viyadüğün bitmesiyle heyelan riski de ortadan kalkacak, trafik güvenliği de sağlanacak." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 44
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yol yapımında uğraşan destek veren ve emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Ben bir Bitlislı olarak yıllardır o yoldan geçmekteyim harika yol yapmışlar daha önce ki halini de görmüştüm. Şimdi yorumlara baktım baya haksızlık yapılıyor Allah'tan korkun elinizi vicdanınıza koyun oyle yorum yapın.
    Cevapla
  • Engin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben kendim tmda orda kaza yaptim her sene yuzlerce kaza oluyor orda heyelan dar virajlar berbat bir yol
    Cevapla
  • Baran aslan Batman 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasankeyf talanından sonra sıra orda
    Cevapla
  • Demir 1 yıl önce Şikayet Et
    Nankör
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Hizmete talan diyen biri hdp'li olsa gerek. O yolda kaç can gitti biliyormusun..??
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yol yapımında uğraşan destek veren ve emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Ben bir Siirt li olarak yıllardır o yoldan geçmekteyim harika yol yapmışlar daha önce ki halini de görmüştüm. Şimdi yorumlara baktım baya haksızlık yapılıyor Allah'tan korkun elinizi vicdanınıza koyun da yorum yapın. Baya geç olmuş diyorlar, hikayesini bilmeden kaç mühendisi kaçırdılar kaç aracı yaktılar kaç işçi ve kolluk görevlisi şehit oldu o yol yapımında biliyormusunuz?
    Cevapla
  • Vanlı omer 1 yıl önce Şikayet Et
    80 yıldır neden yapılmadı peki...sonuçta sürekli çalışma var icraat var....chppkk ne yaptı bı deyiverin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle