Çarpıcı 'dolar' yorumu: Türkiye ile gerilimi bilerek artırıyorlar

Sıcak bölgelere bakıldığında, gerilimlerin arkasındaki baş aktörün ABD olduğunu vurgulayan uzmanlar, ABD'nin güçlü bir dolar istediğini ve doların her düşüş eğilime girdiği zamanlarda kaos yoluyla doları güçlendirmeye çalıştığını belirtiyor

Çarpıcı 'dolar' yorumu: Türkiye ile gerilimi bilerek artırıyorlar
Çarpıcı 'dolar' yorumu: Türkiye ile gerilimi bilerek artırıyorlar
GİRİŞ 05.10.2022 16:17 GÜNCELLEME 05.10.2022 16:17
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Bir yandan Avrupa'da Ukrayna-Rusya gerilimi, diğer taraftan Asya'da Çin-Tayvan gerilimi şimdi de Ege ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs üzerinden bir gerilim çıkartılmaya çalışılıyor.

Tüm bu sıcak bölgelere bakıldığında, gerilimlerin arkasındaki başat gücün ABD olduğu ayan beyan görülüyor.

Özellikle Yunanistan, Ege ve Akdeniz'de Türkiye'ye yönelik tacizleri ile aynı zamanda NATO'nun temel amaç ve ilkelerini de yok sayıyor. Bölgede güvenlik riskleri oluşturan bu tutum, ortak savunma anlayışını tehdit ediyor.

NATO'nun başat aktörü olan Amerika'nın Yunanistan'a karşı tavizleri ittifakı zedeleyen en önemli etkenlerden.

ABD'nin, Yunanistan topraklarında ve adalarında askeri üsler inşa etmesi daha sonra Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik ambargoyu kaldırması, tüm bunlar NATO'nun kilit müttefiki olan Türkiye'nin tepkisini çekeceğini bilinmesine rağmen bölgede gerilim adeta bilinçli bir şekilde tırmandırılıyor.

Peki ABD neden zaman zaman belirli bölgelerde gerilimi tırmandırmak için bir takım manevralar yapıyor?

ABD'nin bu gerilimi tırmandırma politikasının arkasındaki saikler nelerdir?

ABD'nin bu politikasının bir nedenin de ekonomik çıkarları olduğunu belirten Uludağ Üni. Öğr. Üy. Doç. Dr. Yüksel Okşak, 24 TV'ye konuya ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"ABD GÜÇLÜ DOLAR İSTİYOR, DOLARI GÜÇLENDİRMEK İÇİN DE KAOS ÇIKARIYOR"

Amerika'nın doları dünyada istikrarlı olarak güçlendirmek istediğini belirten Okşak, "Bu güçlü dolar isteğiyle kaos oluşturmaya devam ediyor. Bakıldığında dolar sadece pandemide bir miktar gerilemişti. Ne zaman dolar endeksinde bir gerileme olsa ABD hemen ya Tayvan ile bir sıkıntı çıkarıyor ya Yunanistan üzerinden farklı bir sıkıntı çıkarıyor. Ukrayna-Rusya savaşından ötürü, Avrupa'da çıkardığı sıkıntılar zaten ortada. ABD'nin amacı doların dünyada güçlenmesi. Güçlü doların sürdürülebilir hale geldiği tüm süreçler Amerika'nın işine yarıyor. Çünkü dolar güçlü oldukça ucuz ithalat yapabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"BU ABD'NİN YILLARDIR UYGULADIĞI BİR TAKTİK"

Bu kaos çıkararak doları güçlendirme politikasının ABD'nin yıllardır uyguladığı taktik olduğunu belirten Okşak, "Nixon döneminde de biz bunu yaşadık. Amerika o dönem çok ciddi bir savaştaydı. Gayrisafi millî hasılasını çok büyük bir kısmını savunma harcamalarına harcıyordu. O dönemler dolar altın karşılığı idi. Yani her bir dolarınızı götürdüğünüzde karşılığında altınınızı alabileceğiniz bir güven mekanizması tesis edilmişti. Sonra Amerika baktı ki çok ciddi manada masrafı var. Önce devasa bir altın rezervi yaptı sonra Başkan Richard Nixon'ı kameralar önüne çıkardılar. Nixon doların altın çıpasını kaldırdığını açıkladı. Bir anda dolar fiyatı düştü, altın fiyatları patladı. Çok ciddi altın rezervi yapmış olan Amerika, oturduğu yerden bir gecede acayip bir zenginliğe kavuştur. ABD benzer politikayı bugün de izliyor. Bugün yaptığı, küresel anlamda doların gücünü egemen kılmak." dedi.

"DOLAR YATIRIM ARACI DEĞİL, YATIRIMIN ARACI OLMALI"

İnsanların doları bir yatırım aracı olarak görmesinin yıllara sari bir alışkanlık olduğunu belirten Okşak, "Birçok ülkede insanlar doları bir yatırım aracı olarak görüyor. Mesela Türkiye'de de bu çok yaygın. Türkiye'de ne zaman ekonomi de bir sis perdesi, belirsizlik olsa insanlar hemen dolara hücum ediyor. Geçen seneyi hatırlayalım mesela. Geçen sene Merkez Bankası bir tişörtünün önüne yazmamıştı, "faiz artırmayacağım" diye. Ama toplumda herkes evini, arabasını satıp gidip dolar aldı. Dolara karşı böyle tuhaf bir ilgimiz, algımız var. Yani doların aslında bir yatırımın aracı olarak çalışması gerekirken, bizde yatırım aracı olarak çıkmış. Şimdi bu kadar geçerli olan parayı, bu kadar büyük bir gücü de ABD bırakmak istemiyor. Fakat dünya eski dünya değil. ABD'nin karşısında eskiden Çin, Rusya, Hindistan gibi reel olarak bu kadar büyük güçler yoktu. ABD artık rakipsiz değil" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Düşmez kalkmaz bir Allah. Elbet bu Abd'nin sonu gelir.
    Cevapla
  • Bulut 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD iblisin başı ve uşaklarıdır
    Cevapla
  • 1071 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüce rabbim inşallah 2023 de abd nin yıkılışını görürüz abd nin yıkılmasını yok olmasını bizlere görmeyi nasip eyle
    Cevapla
  • Hekim 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD terörist bir devlettir kandan beslenir
    Cevapla
  • Mesit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu seferki ABD secımlerı cok kanlı gececek Trump turp sıkacak ABD nın içine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle