Tüketici ve konut kredilerinde sigorta düzenlemesi

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, tüketici ve konut finansmanı kredileri sigortalı ve sigortasız olarak teklif edilebilecek.

GİRİŞ 23.09.2022 09:32 GÜNCELLEME 23.09.2022 11:52
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek. Uygulama 1 Ocak 2023 tarihinde başlayacak.

Tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliklerine "yan finansal ürün" başlığıyla tüketiciye sunulan her türlü ürün veya hizmet ile kredi bağlantılı sigorta hariç olmak üzere sigortayı tanımlayan maddeler eklendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan ve her iki yönetmelikte de bu yönde düzenlemeler içeren yönetmeliklere göre, kredi verenler; tüketicinin talep ettiği kredi tutarı ve süresi esas alınarak hazırlanacak örnek ödeme planı ile sigortalı ve sigortasız kredi teklifleri sunulması halinde, her iki teklife ilişkin örnek ödeme planları, kredi taksit tutarlarının eşit olması halinde örnek ödeme planı yerine taksit tutarı ve toplam geri ödeme tutarına ilişkin karşılaştırmalı bilgiyi sunmak zorunda olacaklar.

Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek koşuluyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını içeren bir kredi sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı, kredi tutarı ve süresi ile uyumlu, dain-i mürtehini kredi veren olan sigorta poliçesi, tüketiciye önerilen kredinin koşullarında değişikliğe sebep olmaksızın kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olacak.

TÜKETİCİ KREDİSİ YAN ÜRÜN ALIMI ŞARTINA BAĞLANAMAYACAK

Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Kredi bağlantılı sigortanın kredi konusu ile uyumlu olması zorunlu tutuldu. Krediye ilişkin aynı teminatı içeren birden fazla sigorta ve kredi tutarını aşan sigorta yapılamayacak.

Yapılan düzenlemeye göre, belirsiz süreli tüketici kredilerinde akdi faiz oranının düşürülmesi durumunda bu değişiklik, bildirimin yapıldığı döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren hüküm ifade edecek.

Tüketici kredisi sözleşmeleri yönetmeliğinin; 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına ilişkin maddesinde yapılan düzenlemeye göre, cayma hakkı süresi içinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın bu madde hükümleri uygulanacak.

TİCARİ KREDİLERE KOMİSYON SINIRLAMASI

Bankalarca alınacak kredi tahsis ücreti sınırında düzenlemeye gidilerek, kredinin on binde 25'i oranından yüzde 0.25'i oranına yükseltildi.

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğde değişiklikler yapan tebliğine göre, kredi tahsis ücretleri; ilk limit tahsisinde tahsis edilen kredi limitinin yüzde 0.25'ini, limit yenilemelerinde yenilenen limitin yüzde 0.125'ini geçemeyecek.

Limitin artırıldığı durumlarda ilave limitin üzerinden yeni bir kredi tahsis ücreti alınabilecek. Limit tahsis veya yenileme talebi ticari müşteriden gelmediği müddetçe kredi tahsis ücreti alınamayacak. Azami kredi tahsis ücreti yıllık olacak ve tahsis edilen limit süresinin ay sayısı dikkate alınarak oransal uygulanacak.

Tebliğe eklenen geçici maddeye göre, menkul kıymet tesisine tabi krediler de bu sınırlamalara tabi olacak.

ROTATİF HARİCİNDE KULLANDIRIM ÜCRETİ YÜZDE 1.10

Tebliğle söz konusu tebliğin 9. aynı maddesinin 2. fıkrasında yapılan düzenlemeye göre, kredi kullandırım ücreti sadece nakdi kredilerden alınabilecek. Kredi kullandırım ücretleri, rotatif krediler hariç olmak üzere kullandırılan kredinin yüzde 1.10'unu, rotatif kredilerde ise ortalama kredi kullandırım bakiyesinin yıllık yüzde 1'ini geçemeyecek.

Rotatif kredilerin kullandırım ücreti ilgili dönemin ortalama kredi kullandırım bakiyesi üzerinden dönem sonlarında, diğer nakdi krediler için ise her bir kullandırım anında tahakkuk ettirilecek. Bir yıldan kısa vadeli kredi kullandırımlarında azami kredi kullandırım ücreti, vade gün sayısı dikkate alınarak ve oransal düşülerek uygulanacak.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 32
  • Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Vakıfbank tan 50.000 tl kredi aldım 3060 tl sigorta, 250 tl dosya masrafı ve 1260 tl kazandıran tarife? adı altında toplam 4510 tl gibi bir masraf neredeyse % 10 luk faizlerden hariç kesinti yapıldı iş tamamen TEFECİLİĞE döndü. bankalar karını 10 na katlamış vatandaşin anası ağlıyor. sigorta giderinin tamamı neden tüketiciye yansıtılıyor. Benim borcum varislerime yansimiyor ama Banka kendisinden hicbir kesinti olmadan benim sigorta masrafimla kendi parasini garantiye alıyor. Böyle haksızlık olmaz burada bankanın menfaati var bankada sigorta masrafı ortak olmalıdır. Aksi halde bu uygulama devletin ve hükümetin sermayeden yana oldugunun bir kanıtı olmuş olacaktır.
    Cevapla
  • Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Kredi bağlantısı içermeyen kredi sigortası Ne demek?, yapilacak sigorta verilen kredinin dönüş garantisi değilmi? . Sigorta yapıldıktan sonra ister A firma ister B firma veya Bankası ne fark edecek. Önemli olan vatandaşın ihtiyacı için alacağı 50.000 tl kredi den 3000 tl gibi sigorta parası kesilmesin. Masrafını, faizini Ödüyor yetmiyor birde benim paramla banka parasini garanti altına alıyor tüketicinin faydası kadar kendiside fayda sağlıyor bu nedenle sigorta masrafınin yarısını banka yarısını tüketici karşılamalidir. Hepsini neden tüketiciye yüklüyorsunuz?. Siz hükümet olarak sermayeden yanamısınız?
    Cevapla
  • Hacı65. 2 yıl önce Şikayet Et
    Durmak yok avlamaya devam.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Artık kredi vadelerini serbest bırakın, ayıptır, yazıktır, fakiri bankalara köle ettiniz, zengin dostu fakir düşmanı olmayın bu kadar, zaten krediyi gariban çekiyor, şu vadeleri arttırın artık, tıkandık
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye 81 Bankadan kredi çeken zengin değildir muhtaçtır Banka Terörü bu fırsatı iyi kullanıyor Devlet de birşey yapamaz yapsın da görsün gününü bir gece ansızın BANKALAR ayağa kalkar.
    Cevapla
  • Türkiye 81 2 yıl önce Şikayet Et
    Banka ile işin varsa zaten zenginsindir. Fakirin ne işi var bankada???
    Cevapla
  • Vtndass 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet kalp krizinden gidiyor, sigortalı çekilen kredilerden bankalar ödenmeyen parayı kimseden tahsil edemiyor,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle