Asgari ücrette hesaplar değişti! Temmuz 2022'de işe başlanırsa...

Asgari ücret artışıyla birlikte çok sayıda çalışanı ilgilendiren değişiklikler de ortaya çıktı. Çalışanların Temmuz 2022 döneminde işe başlaması halinde ise hesaplar değişiyor.

Asgari ücrette hesaplar değişti! Temmuz 2022'de işe başlanırsa...
Asgari ücrette hesaplar değişti! Temmuz 2022'de işe başlanırsa...
GİRİŞ 22.07.2022 19:22 GÜNCELLEME 22.07.2022 19:24
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

01 Temmuz 2022 Tarihli ve 31883 Sayılı Resmî Gazete 1. Mükerrer sayısında yayınlanan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2022/1 Karar No'lu kararı ile 01.07.2022-31.12.2022 döneminde uygulanacak asgari ücreti yeniden belirlenmiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2022 yılı Temmuz ayından itibaren asgari ücret Brüt 6.471,00 TL olarak belirlenmiştir.

Star gazetesinden Resul Kurt'un yazısına göre; 7349 sayılı Kanun ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanan asgari ücretin gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna uygulaması Temmuz-Aralık 2022 dönemini için belirlenen asgari ücret ile birlikte yürürlükte kalmaya devam edecektir. İlgili düzenlemede asgari ücretin üzerinde gelir elde eden ücretlilerde de asgari ücret tutarı kadarlık gelir üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi alınmamaktadır.

TUTARLAR DEĞİŞTİ

Asgari ücret artışıyla birlikte vergi istisnaları da değişti. Asgari ücretteki artış ile asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisi tutarları da değişmiştir. 01.07.2022 tarihi itibarıyla asgari ücretin gelir vergisi tutarı 825,05 TL'dir. Bununla beraber damga vergisi tutarı ise 49,11 TL'dir. Dolayısıyla ilgili tutarlar kadar gelir vergisi indirimi ve damga vergisi istisnası uygulanacaktır.

Esasında yapılan düzenleme çalışanlar bakımından çok büyük avantajlar getirmiştir. Asgari ücrete kadar tüm çalışanların aldıkları ücretten gelir ve damga vergisi alınmaması ile son derece doğru bir düzenleme yapılmıştır.

KÜMÜLATİF GELİR VERGİSİ MATRAHI TAKİP EDİLMELİ

Gelir Vergisi indirimi rakamları tespit edilirken mutlaka asgari ücretlinin kümülatif gelir vergisi matrahı takip edilmelidir. Çünkü uygulanan indirim rakamı doğrudan asgari ücretlinin gelir vergisi ile alakalıdır. Asgari ücretlinin Ocak 2022 döneminden sonra çalışmaya başlaması halinde kümülatif gelir vergisi matrahı ve uygulanacak gelir vergisi indirimi rakamı değişiklik gösterebilir. Önemli olan fiilen çalışılan ay sayısı kadar asgari ücretlinin kümülatif gelir vergisi matrahını takip ederek, indirim rakamını en fazla asgari ücretlinin gelir vergisi olarak hesaplanmaktır.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Adsız 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücrete zam geldi kapı önüne konulduk ilk fırsatta işten çıkarılan engelliler oldu keşke engellire daha çok iş imkanı saglansa işsiz kaldık kimse işe almıyo keşke zam gelmeseydi
    Cevapla
  • Nejla ayisn 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse nin geçmişe dair bir bilgisi yok zamanın döneminde serbest rekabet diye bir yasa onaylandı bu yasa kalmadıkça alınan asgari ücret in bir ehemmiyeti kalmiyor
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar yine 18'e dayandı, millet zamlardan şikayetçi. Dolar yükseldiği için zam geliyor olabilir mi acaba ???
    Cevapla
  • Nebatidayı 1 yıl önce Şikayet Et
    Maaşımızı işyerimiz 15 gün geç veriyor. Yani hesaplanan tarihten 15 gün sonraya ve biz zamlı maaşı 15 ağustosta göreceğiz. Hoş göremeyeceğiz demeliyim zira daha zam gelir gelmez ülkemizin en büyük sorunu kan emici keneleri tarafından, zam yağmurlarıyla elimizden alındı bile! Bakan nebatiye duyurulur, gözlerinden saçtığın ışığı biz göremiyoruz!!!
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    33 liralık yumurta 45 TL ye zıpladı daha neler neler yılbaşına kadar erir bu zam
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    55 TL oldu yumurta
    Cevapla
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    ıraka ihracatı kes yumurta 15 tl olur ki oldu da
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle