Bakan Bilgin, emekliye bayram ikramiyesi tutarını açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilere 1100 lira bayram ikramiyesi ödemesi yapılacağını ve 28-29 Nisan'da hesaplara geçeceğini söyledi. Bakan Bilgin, asgari ücrete zammın gündemde olmadığını da ifade etti.

GİRİŞ 19.04.2022 13:30 GÜNCELLEME 19.04.2022 13:30
Bu Habere 483 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, emeklilere 1100 lira bayram ikramiyesi ödemesi yapılacağını ve 28-29 Nisan'da hesaplara geçeceğini söyledi. Asgari ücrete zammın gündemde olmadığını da ifade eden Bakan Bilgin, 3600 ek gösterge meselesinin bu yıl tamamlanacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Bilgin'in açıklamalarından satır başları:

ÜRETİM SÜRECİNE KATILIM PROGRAMI

Geçtiğimiz hafta lansmanını yaptığımız üretim sürecine katılım programımızın adını istihdama verdiğimiz önemden yola çıkarak o şekilde belirledik. Gaziantep'te başlattık ve sanayi illerini seçerek ilerleyeceğiz. Amacımız işsiz sayısını azaltmak. Türkiye büyümesini gerçekleştiren bir ülke. Ekonomide dalgalanma var ama yolumuza devam ediyoruz. Bu bir kurs, eğitim v.s. değil doğrudan istihdam yaratan bir proje. Bazı şartlar var merak edenler İŞKUR'un sitesinden takip edebilir. Bu proje bir yıl istihdam garantisini kapsayan bir proje. İşveren elemanını kendi yetiştirecek, biz destekleyeceğiz.

EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ

Bayram ikramiyelerine yönelik artış gündemimizde yok. 28-29 Nisan'da ödemeler yapılacak. İki bayramda maliyet 25 milyar lira seviyesinde. Emeklilere 1100 lira ödenecek. Ödeme tutarı her zaman değerlendirilebilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme getirebileceği şeyler olabilir. Şu andaki gündemde artış yok. Enflasyona ayarlı bir şey yok. Eşel artış enflasyon sarmalına düşürecek olaylara yol açar. Tüm dünyanın gündeminde enflasyonu yok etme amacı varken, hiper enflasyon tehlikesini çağrıştıracak söylemleri doğru bulmuyorum.

ASGARİ ÜCRETTE ARTIŞ OLACAK MI?

Asgari ücrete Temmuz zammı diye bir gündemimiz yok. Tarihsel olarak arttı. Bütün ücret türlerinde asgari ücret kadar geliri devre dışı bıraktık. Bu sene gerçekleşti. 3 ay sonra asgari ücret tartışması, 6 ay sonra tartışırsanız, 1 ay sonra da tartışırsınız. Çok şükür Türkiye programını kontrol altında yürütüyor. Türkiye başaracaktır. Türkiye ihracata dayalı büyüyor. Türkiye sanayi üretimine bağlı büyüyor. Türkiye'nin büyümesi reel olarak sağlam temellere dayanıyor. Biz ekonomik programımızı başarıyla götürmek mecburiyetindeyiz. Toplu sözleşmeleri çok önemli garanti altına aldık. Kamu çalışanlarına yüzde 31 fark verdik. Sosyal temelleri olan ekonomi programını sürdürüyoruz.

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Biz Mayıs'ta 3600 ek gösterge için nihai çalışmamızı bitiririz, Cumhurbaşkanımıza takdim ederiz, görüşülür, konuşulur, sonraki aşama Meclis'tir. Bu yıl içinde tamamlarız, Meclis'in çalışma düzenine göre hangi zaman uygulamaya sokarsak bu yılın sonunda Meclis'ten çıkar diyebiliyorum. 4 hizmet kolu esas ama bazı statü gruplarının da toplumsal adaleti güçlendirmek için bazı grupları da bu kapsam içine alacağız. 4 grubun esas olan onlar, onların yanında bazı statüler var. Kamuda çalışan avukatlar mesela, göstergeleri 3000. Benzeri gruplar var. Statüleri itibarıyla 3000. Öğretmenlere 3600 vereceğiz. İl milli eğitim müdürü 3600. Olmaz bunu değiştirmemiz lazım. İl müftüsünü değiştirmemiz lazım. Dini görevlilere 3600 veriyorsak müftüyle farklılaştırmak lazım. Adalet duygusunu korumamız lazım. 3600 ek gösterge çalışanları çok etkilemiyor. Emeklilik konumlarında epeyce yansıyor, Emekli maaşlarına da yansıyor. 25 milyar liraya kadar yıllık maliyetleri bulunabiliyor. Bunu şimdiden telafuz etmek doğru değil. Ciddi maliyeti olduğunu belirtmek isterim.

EYT ÇALIŞMASINDA SON DURUM

Bu tartışmaları bazen Meclis'te de yapıyoruz. Siyasetçilerin bu açıklamaları yapması doğal bir şey. Şu anda gündemimizde bu yok. 

530 BİN GEÇİCİ SÖZLEŞMELİLER İLE İLGİLİ ÇALIŞMA

3600 ek göstergeden sonra ilk gündemimiz o olacak. Onu da bu sene içinde bitireceğiz.

1 MAYIS AÇIKLAMASI

1 Mayıs demokrasinin olduğu yerde bayramdır. Bazı gruplar kendi politik amaçları için kullanıyorlar. Bu sene 1 Mayıs'ı farklı şekilde kutlayarak bir sürpriz de yapacağız.

SMA HASTALARI İLAÇLARI

Devletin 8300 küsür ilaca yaptığı ödemeler var. Yeryüzünde bu kadar kapsamlı ödeme yapılan ülkelerden biriyiz. SMA, kanser ilaçları var. Bu ilaçlar ithaldir. Bunları biz ödüyoruz. Bu konuyu istismar eden gruplar var. Ailelere gidiyorlar, aileler çaresiz. Bu hastalığa maruz kalanlar her kapıyı çalıyorlar. Ne yapıyorlar, şöyle bir ilaç var 150 bin, kök hücre tedavisi var diyorlar. Devlet bunların parasına bakmıyor. Tıp otoritelerince onaylanıp onaylanmamasına bakıyoruz. Çok pahalı ilaçların da parasını ödüyoruz. İstismar edenler yüzünden ilaçları alıyorlar, faydası olmuyor, belki hayatını kaybediyorlar. Bunu yapanlar içinde doktor, sağlık uzmanları gibi bir grup şebekeler var. Avukatlar var. İnsanlarımızın bu konuda hassasiyet göstermesini istiyorum. Hastalarımıza bilimsel olarak kanıtlanmış tüm desteği veriyoruz.

BEYAZ BAYRAK UYGULAMASI

Kamusal sorumluluklarını yerine getiren, düzgün üreten, örgütlü işyerlerini beyaz bayrakla ödüllendireceğiz. Kapılarına beyaz bayrak asacaklar. Sembolik anlamı olacak. Biz uyguladığımız sosyal projelerden de onlara öncelik vereceğiz. Ramazan'dan önce uygulayacaktık savaş nedeniyle ertelendi. Türkiye'de çalışan her işletme kanunlara uymak zorundadır. AB delegasyonunun sendika tanımıyorum deme lüksü yok.

SOSYAL REFAH FARKI VE DENGE FARKI VERİLECEK

Temmuz ayında ücret artışları değerlendirilirken, kamu çalışanlarına enflasyon farkının üzerine sosyal refah farkı ve denge payının da verilmesi söz konusu olacak.

YORUMLAR 483
  • bülent 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye ikramiye tartışılıyor, bunu da bu hükümet başlattı emekliye bir yardım olsun diye, kötü mü etti, diğer sosyal yardımları da yapan bunlar.. evde bakım, özürlü yardımı, işten çıkma durumnda verilen yardım.., nankör olmamak lazım, bu dönem dünya ve biz krizle çalkalanıyoruz, sonuçta dünyanın en zengin ülkesi değiliz, şükretmek ve sabretmek lazım..bir de Uyanık olmak..
    Cevapla
  • dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    ahanda gündemimden düştünüz bu nedir ya memura enflasyon refah farkı asgari ücretliler sıkıntıda gardaşım 4250 eyvallah iyi zam ama yine eridi gitti böyle olmaz geçen yıldaki fiyatlar olsun herşey tamam yoksa zillet gelecek bu gidişle
    Cevapla
  • Uygurlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Babam emekli maaşını zor alıyordu. Biz ikramiye az çok tartışması yapıyoruz. Eskiden ikramiyemi vardı? Ne verirsen şükür yerine daha fazlasını istiyoruz. Dünya pandemisen geçti. Ekonomi şu anda dibe vurması gerekirken birde sunni döviz ve fiyat artışları oldu. Bunları hiç düşünmeden devletten habire zam istemek ayağına sıkmak gibi birşey. Bu devlet batarsa seni ne suriye ne de ukranya göçmen olarak alır.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sende yabancısın ve istenmeyenlerdensin belliki korkuyosun. Dert etme biz kaçmayız aslanlar gibi savaşır ülkemizde kalırız
    Cevapla
  • Hataylı Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu 2. Oldu... Artık emekliler için ne yapıp yapamayacağınızı kendi aranızda görüşüp öyle açıklayın, böyle emekliyle dalga geçiliyor gibi oluyor...
    Cevapla
  • Emin 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 den mevcut emekliler yararlanacak mı?
    Cevapla
  • Akıf 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 ekgostergeyı memur,şef bekçı,kalorıfercı bahçıvanada vermezlerse yemın olsun tepetaklak gıderler..hala işin farkında değiller..taşrada zor oy topluyoruz..hukumet uyuyormusunuz..bu nasıl iş..mıllet artık yola köpruye bakmıyor..çarşıda eflaston yuzde 80 bazı mallarda yuzde 100 arttı..sız hala gerçekllerı görmuyorsunuz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle