Malatya'da zirai don kayısı bahçelerine zarar verdi

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç, kentte yaşanan zirai don nedeniyle kayısı bahçelerinde hasar oluştuğunu söyledi.

Malatya'da zirai don kayısı bahçelerine zarar verdi
Malatya'da zirai don kayısı bahçelerine zarar verdi
GİRİŞ 18.04.2022 22:19 GÜNCELLEME 18.04.2022 22:26
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Kılınç, Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Malatya ekonomisinin can damarının kayısı olduğunu belirtti.

Son yıllarda iklim değişikliklerin etkisi nedeniyle ürünlerini kaybettiklerini ve üreticinin mağdur olduğunu dile getiren Kılınç, şöyle devam etti:

"Bu yıl da 14 Nisan gecesi Malatya üreticimiz tüm hayalleri, yatırımlarını, üzerine borç bırakarak yine kaybetti. 2014'te yaşadığımız don felaketinin aynısını 14 Nisan'da da yaşadık. Şu anda Malatya'da 1300-1400 rakım üzerinde çiçek açmayan yerlerin dışında tüm kayısı bahçelerimiz hasar gördü. Bu durum kayısı yetişen sınır ilçelerimiz Elazığ'ın Baskil ve Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçelerinde de aynı hasar oluştu. Hasarın boyutu gerçekten büyük. Rabbim böyle hasarları üreticimize bir daha yaşatmasın."

Kılınç, üreticinin girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Malatyalı üreticinin don felaketi nedeniyle kaybı 1 milyar doların üzerindedir. Üreticimiz borçlanarak ilaç ve gübre aldı, bahçelerinde kullandı. Gerçekten üretici zor duruma düştü. Bu sıkıntılarımızı hükümetimize anlatacağız. Geçmişte de bu felaketleri yaşadık. Sayın Cumhurbaşkanımız desteklerini sürdürdü. Malatya'da milletvekillilerimiz bu sıkıntıları aşacak siyasi kapasiteler. İktidarıyla muhalefetiyle lütfen çiftçimizin yanında duralım. Üreticimizin zor gününde destek verelim. Üretici, kayısısını, bademini, cevizini kaybetti, elini atacak dalı kalmadı. Sahip çıkın, üreticinin yanında olun."

Basın toplantısına ilçe ziraat odası başkanları da katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Misafir5t 2 yıl önce Şikayet Et
    Yakında üzüm ve incircilerde aynı şeyi soyler... Standart hale gelmiş... Her sene aynı senaryo... Ayrıca çiftci ürününe 50 60 lıraları kendıne hak goruyorda diğer kazananlarınkı niue gözüne batıyor anlamış değilim.... Onları satanlarda kaç kişiye ekmek veriyor... Bir sürü masrafları var... Bunları niye yok sayıyor...
    Cevapla
  • Tülay kurttas 2 yıl önce Şikayet Et
    Senaryo derken sen gel ben bahçeyi bi gezdireyim sana sonra kooperatife gidelim bir tonluk ilacı kaça almışız nekadar gübreyi maçtan almışız hatta mazotu devletin kurumu birlikte soralım sonra konuş bilip bilmeden car car konuşmak kolay tabikide çiftçinin hakkı alabiliyordu allah için konuşmak gerek
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Utanmasanız insanların emekleri ziyan oldu afete ugradılar diye göbek atacaksınız.bu neyin hırsı böyle siz yoksa bugünkü ekonomik rezilliğin sebebinin çiftçi olduğunu falan mı düşünüyorsunuz.burası cok önemli bakın ürün az olursa fiyatlar yüksek olur iktisat bilimi bunu söyler .umarım anlamıssındır
    Cevapla
  • Topkapı 2 yıl önce Şikayet Et
    hurma ile fiyatı aynı olan kayısıyı artık hıurmanın 2 katına yeriz bahane çok fırsatçılık çok
    Cevapla
  • +MALATYALI 2 yıl önce Şikayet Et
    Ha birde şu var ey başkan, devletin vermiş olduğu desteği, tam yerine ulaştırıyor musunuz? zarar edende alıyor etmeyende, denetimini iyi yapıyor musunuz? bir muhtarın veya bir başkasının lafina aldanmamak lazım değil mi?, yerinde incelemeden o gelen yardımlarda tüyü yetmemişin hakkının olduğunu unutmayın!
    Cevapla
  • Birecikli 2 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşıldı kayısı 200 liracık
    Cevapla
  • Mülazim 2 yıl önce Şikayet Et
    Biraz az kazanın , 100 tl fındık 200 tl kuru kayısı mı olur, ihraç bitince ağlamalar başlar. İnsaf el insaf derler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle