Üreticiler zor durumda: Malatya'da kayısıyı don vurdu

Malatya çiftçisinin ana geçim kaynağı olan kayısıyı don vurdu. Devletten yarım talep eden üreticiler kayısıların yüksek oranda yandığı, tablonun çok kötü olduğu ve kent genelinde ciddi bir sıkıntının olduğu söyledi.

Üreticiler zor durumda: Malatya'da kayısıyı don vurdu
Üreticiler zor durumda: Malatya'da kayısıyı don vurdu
GİRİŞ 15.04.2022 11:21 GÜNCELLEME 15.04.2022 11:22
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Malatya kayısısı don felaketiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye'nin kayısı deposunda işler yolunda gitmedi. Üreticiler feveran ediyor.

KAYISI RESMEN DONDU

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna ev sahipliği yapan ve "dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya’da gece sıfırın altında seyreden sıcaklık sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde don meydana geldi. Başta Akçadağ ilçesi olmak üzere kent genelinde hasarın büyük olduğu ileri sürülürken, dondan etkilenen üreticiler yetkililerden yardım istedi. Akçadağ ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi’nde incelemelerde bulunan kayısı esnafı ve üreticisi Cahit Leventoğlu, kent genelinde hasarın büyük olduğunu söyledi. Yağmurlu Mahalle Muhtarı Hureyra Kalmış, Akçadağ bölgesinde hasarın tahmin edilenlerden çok daha fazla olduğunu ifade ederek, yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunun Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise, "Malatya’da dün gece çok şiddetli bir don ile karşı karşıya kaldık. Meteoroloji gerekli uyarıları yapıyordu. Hala soğuk hava devam ediyor. Dünyadaki iklim değişikliği özellikle mevsimlerdeki değişiklikler kayısıyı zor durumda bırakıyor. Mart ayında hiç alışılmadık bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya kaldık. Bir taraftan sevindik çiçek açması gecikince riskin azalacağını avantaj olarak düşünüyorduk. Ancak dün gece sabaha karşı ciddi bir don ile karşı karşıya kaldık. Şu anda Malatya’nın özellikle ova dediğimiz rakımın 650 ile başladığı bin 200’lere kadar olan bölgelerde çok ciddi bir hasar söz konusu. Hasarın rakamsal olarak boyutları ile ilgili olarak birkaç gün içerisinde daha sağlıklı bilgiye ulaşılabilir" dedi.

"2014 YILINA BENZER BİR SOĞUK"

Yetkililerin don olayı ile ilgili sahada çalışma yaptıklarını belirten Özcan, "Teknik açıdan yetkililerimiz, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisler Odası sahada bir çalışma yapacak. Ziraat Odaları başkanlarımız şuanda kendi bölgelerinde bize bir bilgi akışı sağlıyor. Ama 2014 yılına çok benzer bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıyayız. Çünkü çok yüksek miktarda bir soğuk hava olmamasına rağmen kayısının yanma hadisesiyle karşı karşıyayız. Bugün itibariyle ova diye adlandırdığımız bölgelerde Yazıhan, Eskimalatya, Kale’de bu alanların tamamında çok ciddi bir sıkıntı var. Şuana kadar görmüş olduğumuz tablo çok kötü" ifadelerini kullandı.

"HERKES ETKİLENECEK"

Kayısısının bölge ürünü olduğunu ve don olayından dolayı herkesin etkileneceğini ifade eden Özcan, "Malatya kayısısı bir bölge ürünü, sadece Malatya’nın ekonomisi ve Malatya’yı ilgilendiren bir ürün değil. Bize sınır komşusu olan bütün iller, mevsimlik işçilerimiz, fabrikalarımızda hizmet veren kardeşlerimiz bu tablodan herkes çok ciddi anlamda etkilenecek. Malatya özellikle son yıllarda kayısıda çok prestijli bir noktaya gelmişti. Fiyatlarda önemli miktarda artışlar, üretim maliyetlerinin üstündeki fiyatlar hepimizi çok mutlu ediyordu. Bu yıl mahsulümüz bol olacak diye çok seviniyorduk. Bu bollukla da ekonomik olarak da önemli bir gelir elde edeceğiz diye düşünüyorduk. Maalesef bu gece yaşadığımız soğuk hava ve don hadisesi önemli bir hasara yol açtı" serzenişinde bulundu.

"YANMA ORANI ÇOK YÜKSEK"

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, zirai donun kayısı bahçelerindeki meyvelere zarara neden olduğunu söyledi.

Solmaz, ilçede birçok mahallede inceleme yaptıklarını anlatarak, düşük rakımlı yerlerde hasarın fazla olduğunu belirtti.

Sütlüce Mahallesi'nde bir bahçedeki zirai don hasarını inceleyen Solmaz, "Bahçede kayısı ağacının alt ve üst dallarını kontrol ettik, bu bahçe yüzde 99 gibi yanmış görünüyor. Bu bahçede gördüğümüz kadarıyla kayısı yok, tamamen bitmiş. Kayısısı zirai dondan etkilenen çiftçilerimiz için devletimizden yardım beklemekteyiz." diye konuştu.

Çiçek açan ve meyvesi oluşan kayısı bahçelerinde hasarın büyük olduğunu anlatan Solmaz, "1600 rakımın altında çiçek açmış, meyveye dönüşmüş bölgelerde kayısının yanma oranı çok yüksek. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri sahada inceleme yaptıktan sonra hasar oranı net olarak ortaya çıkacak. Bu incelediğimiz bahçe tamamen zirai dondan dolayı yanmış durumda." dedi.

Sütlüce Mahallesi'nde kayısı üreten Yunus Çetin ise bir yıllık emeğinin zirai donla heba olduğunu söyledi.

Dün gece meydana gelen zirai donun kayısı bahçesinde ekonomik kayba neden olduğunu anlatan Çetin, "Zayiatımız çok büyük. Ekonomik gücüm yok. Devletimiz yardımcı olursa yine gübresini temenni ederek, bahçeyi gelecek yıla hazırlarız. Bu yıl kayısı yok. Geçen yıl da bahçem zirai dondan etkilendi ama fazla değil. Bu yıl ki maalesef tamamen afet oldu." şeklinde konuştu.

Akçadağ ilçesine bağlı Esenli Mahallesi'nde çiftçilik yapan Bayram Demirci ise geçim kaynaklarının büyük oranda kayısıdan oluştuğunu ifade etti.

DARENDE DE DURUM FARKSIZ: DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ

İHA'nın haberine göre, Malatya’nın Darende ilçesinde binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısı bahçelerini de don vurdu.

Malatya’da gece sıfırın altında seyreden hava soğukluğu nedeniyle bazı kayısı bahçelerinde don meydana geldi. Don ile ilgili açıklamalarda bulunun Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, "2 gündür bölgemizde ve ilimizde seyreden hava koşulları neticesiyle dün gece bölgemizde don olayı gerçekleşmiştir. Meyve ve ağaçlar hasarlı durumda. Hasarımız çok büyük. Çiftçiler zor durumda. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Akçatoprak Mahalle Muhtarı Mahmut Berçin ise, kayısı bahçelerindeki don hasarının büyük olduğunu ve devlet büyüklerinden yardım beklediklerini ifade etti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 13
  • Gariban çiftçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz sadece akıl verin 2018 dolu sigortası yaptırmıştım.şeftali bahçesini dolu vurdu tam 80 bin TL zararım vardı 5250 TL para verdi .gelen eksper elinden gelen herseyi yapıyor para vermemek için .o günden beri sigorta yaptırmıyorum
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Sigortası yok mu? devletin yardım etmesine ne gerek var? Sigorta yaptırmadıysa kendi hatası.
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşırı pahalı yaptırmıyoruz ve yaptırdığımız yıllarda da para germemek için ellerinden geleni yaptılar millet soğudu sigortadan
    Cevapla
  • malatyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    tarsim destekmi veriyor verdiği oran anca poliçesini karşılıyor niye yaptırcak ki üretici bide onlamı uğraşacak
    Cevapla
  • Güneyli 2 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyde yardim beklemiceksinz tarım sigortasi yptiracaksnz
    Cevapla
  • Fatsalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Haydi o zaman Tüm Malatya halaya.
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet devlet. kardeşim tarım sigortası denen bi olay var neden yaptırmıyonuz hazır beleş paraya el açıyosunuz? sen 200 bine araba alınca kaskonu yaptıryonda 1 milyonluk mahsule neden sigorta yaptırmadın? nedeeeeen? Eşeği neden sağlam kazığa bağlamadın? Hep devlet ver ver ver ulan devlet ne yapsın ya yazık günahtır bu devlete
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle