TMO Genel Müdürü Güldal: Ayçiçek yağı ve bakliyat sorunumuz yok

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye'de ayçiçeği yağı ve bakliyat tedariğinde sorunu olmadığını söyledi. Güldal, “Rusya’dan sevkiyatlarımızda herhangi bir problem yok. Aldığımız 42 bin ton ayçiçek yağının 18 bin tonu yolda” dedi.

GİRİŞ 03.04.2022 07:03 GÜNCELLEME 03.04.2022 09:58
Bu Habere 198 Yorum Yapılmış

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ramazan ayında vatandaşın kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya erişimde sıkıntı yaşamamaları için görev alanlarındaki ürünlerle ilgili aldıkları tedbirleri Yeni Şafak’a açıkladı. Salgın hastalık, tarımsal kuraklık ve Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünyada hububat başta olmak üzere gıda piyasalarını etkilediğine dikkat çeken Güldal, TMO olarak un başta olmak üzere et, süt ve yumurta ile yemeklik ayçiçeği yağı fiyatlarının makul seviyede kalması için aldıkları önlemleri anlattı.

ET VE SÜTTEKİ AŞIRI ARTIŞLARIN ÖNÜNE GEÇTİK

Yem maliyetlerinin azalmasına önemli katkı sağlayarak buradaki maliyet artışının et ve süte yansımasının önemli bir miktarda önüne geçildiğini anlatan Güldal, “Binlerce üreticiye yarı fiyatına arpa ve mısır sattık ki bunlar en önemli yem ham maddelerinden ikisidir. TMO’nun bu desteği olmasaydı mevcut hayvan varlığı azalmış olacaktı. Yaklaşık 4 milyon ton yem hammaddesini 7-8 ayda üreticiye ulaştırarak yem maliyetlerini azalttık” diye konuştu.Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal,

TAAHHÜDE UYMAYANA BUĞDAY VERMİYORUZ

Fiyatlardaki aşırı hareketlerin önüne geçilmesi noktasında bir başka çalışmalarının da un regülasyonu olduğunu anlatan Güldal, “Un regülasyonunu 2021 Eylül ayından itibaren başlattık. Bize başvuran fabrikalara, belirlediğimiz fiyattan fırınlara un ulaştıracaklarını taahhüt etmeleri halinde sübvansiyonlu buğday vermeye başladık. Uygulama başlangıcında 50 kiloluk bir un çuvalının taahhüt fiyatı 185 liraydı, yakın zamana kadar 200-210 lira civarıydı. Şimdi nisan ayında 240 lira olarak uygulayacağız. Piyasa fiyatlarından en az 120 TL düşük fiyatla fırıncılarımıza un verilmesini sağlıyoruz. Sanayicilere verdiğimiz 3,2 milyon ton ekmeklik buğday un olarak fırıncılarımıza ulaştı. Bu şekilde ekmekteki unun maliyetini minimize ettik. Bize taahhüt veren un sanayici ve fabrikalarını takip ediyoruz. Taahhüdüne uymayan un fabrikasına bir yıl süreyle TMO’dan buğday vermiyoruz” dedi.

18 BİN TON AYÇİÇEĞİ YAĞI YOLDA

Ayçiçeği yağı regülasyonu çalışmaları hakkında da bilgi veren Güldal, “Kendi satış noktalarımız, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM.com üzerinden 5 litrelik Ayçiçek yağını 129 liradan satışa sunduk. Amacımız piyasadaki yağ fiyatlarının aşağıya çekilmesiydi ki şimdiden 5 litrelik yağlar 150-160 liralara geriledi” dedi. Rusya’dan yaptıkları ayçiçeği yağı sevkiyatında herhangi bir problem olmadığını anlatan Güldal, “Şu ana kadar 42 bin tonluk ayçiçeği yağı almayı planladık. Bunun 24 bin tonu geldi. Yüklemede olan, teslim yerinde hazır bekleyen 18 bin ton yağımız da geliyor. İhtiyaç durumunda ilave tedarik imkanlarımız da mevcut” şeklinde konuştu.

TMO HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDA

Ülkemizin bu sezon geçen sezona oranla yüzde 50’nin üzerinde daha iyi bir yağış aldığını belirten Güldal, “Nisan ve mayıs yağışlarının da mevsim normallerinde geleceği öngörülüyor. O şekilde gerçekleşirse 2021 yılında yaşadığımız kuraklık nedeniyle gerçekleşen düşük rekolte, bu yıl yerini daha verimli daha yüksek bir rekolteye bırakacak. Burada elbette artan girdi maliyetlerine karşı üreticimiz korunacaktır. Üreticinin ürünü mutlaka değerli olacaktır. Üreticimiz emeklerinin karşılığını bulacaktır” dedi.

"BAKLİYATTA YÜZDE 30-50 DAHA UCUZUZ"

Türkiye’nin bakliyat stokunun yeterli olduğunu anlatan Ahmet Güldal, “Sayın Bakanımız da açıkladı, bakliyatımız bir sonraki sezona devir yapacak düzeyde stoklarda mevcut. Baldo pirinç, Osmancık pirinç, mercimek çeşitleri, nohut çeşitleri, kuru fasulye bunları piyasanın yaklaşık olarak yüzde 30-50’si arasında daha ucuza satıyoruz. Rağbet de çok fazla. Burada yine satışlarımızı TMO Satış Noktaları, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM üzerinden yapıyoruz" dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 198
  • TÜRKİYEM 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben Gebze de oturuyorum bir market var ayçiçeği yağı hiç bir gün yok olanı da çalışanlar yandaşlarına ayarliyorlar ve market oldukça pahalı
    Cevapla
  • fty 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan bari söylemeyin. TMO ya gidin siz dediğinizin hiç biri yok
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya nerde etin sütün artışına önlem? Dalga mı geçiyorsunuz? 33 tl olan açık süte dün 45 tl para verdim. Adamın cevabı "Süt birliği süt ve süt ürünlerine yüzde 40 tan fazla zam yaptı. Bizlik bir durum yok." Ben bu adama ne diyeyim Allah aşkına! Piyasaya denge getirmek maksadıyla hizmete başladınız güya, biz vatandaş olarak denge adına veya fiyatların uygun olması adına birşey göremedik. Bu işi yapamıyorsanız, o koltukları işgal etmeyiniz. Vatandaşla dalga geçmeyiniz. Söylediğiniz şeyler, dayanağı olan hakikatler olsun lütfen!
    Cevapla
  • Sakarya Akyazı 1 yıl önce Şikayet Et
    Mübarek Ramazan ayında bari yalan konuşmayın dün girdim o markete ne yağ var ne de şeker üç harfli marketlerde ganimet devlet marketlerinde raflar boş!
    Cevapla
  • serdar uyumaz 1 yıl önce Şikayet Et
    tarım kıradi marketleri inceleyin görün 3 harflilerden daha pahalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle