İsrail gazı Türkiye'deki fiyatları da düşürecek

Türkiye Enerji Stratejileri Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, "İsrail'den gelebilecek gazın önemli kısmı Türkiye'de kullanılacak. Bu, içeride gaz fiyatlarını düşürecek" dedi.

GİRİŞ 15.03.2022 08:03 GÜNCELLEME 15.03.2022 12:00
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

İsrail gazının, Ege Denizi ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşınması için planlanan EastMed Doğal gaz Boru Hattı Projesi, ABD’nin de desteğini çekmesiyle çökmüştü. Bölgede tek rota olarak Türkiye öne çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesinin ardından, doğal gaz konusundaki temaslar için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de nisan ayında İsrail’e gidecek. Şimdi Türkiye’nin muhtemel anlaşmalarda kazanımlarının neler olacağı tartışılıyor.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, "İsrail’den gelebilecek muhtemel gazın önemli bir kısmı Türkiye’de kullanılacak. Direkt olarak Avrupa’ya gitmeyecek. Çünkü Türkiye, yakın market konumunda. Kaynak çeşitliliği sağlamış oluruz. İsrail gazı, Türkiye’de kesinlikle fiyatları düşürür. Maliyet perspektifinden baktığımızda İsrail gazı, Türkiye’ye İran gazından daha ucuza gelir" dedi.

LÜBNAN DA BAĞLANIR

İsrail gazının, Avrupa için Rus gazına alternatif olmasının imkânsız olduğunu da söyleyen Akyener, "Sadece İsrail’in ihraç potansiyeli, yıllık ortalama 5-7 milyar metreküp. Bu düşük bir rakam ama İsrail’in deniz alanlarında potansiyel var. Sismik aramayla tespit edilmiş yapılar söz konusu. İsrail, bunlar için yatırımcı arıyor. İhracat için Türkiye gibi bir markete erişim olursa, İsrail bu alanlara yatırımcı bulur ve yeni keşifler de yapılır. Öte yandan, Kıbrıs’ın güneyindeki sahalarda da bir formül geliştirilebilirse 20 milyar metreküp de oradan gelir. Bunun yanı sıra Lübnan da bölgede kilit ülke konumunda. İleride Lübnan’da bir keşif olursa, orası da Türkiye’ye bağlanır" diye konuştu.

"YALNIZLAŞTIRMA" ÇABASI ÇÜRÜDÜ

Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın çeşitli boyutları olduğuna dikkat çeken Akyener, "Türkiye, bu yakınlaşma ile Doğu Akdeniz’de kendisine karşı oluşturulmuş bloku parçalamış oldu. Türkiye’ye karşı yürütülen yalnızlaştırma politikası çürüdü. Türkiye ve İsrail, burada bazı bölgesel ihtilafların çözümüyle alakalı birbirine destek olabilir. Ankara, Kıbrıs sorununun çözümüyle alakalı bir destek alabilir, Türkiye de İsrail’e, Lübnan ile arasındaki problemin, deniz ihtilafının çözümünde destek olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde "Gazı bulduktan sonra eğer pazarlara ulaştıramıyorsanız ekonomik olarak faydası yok demektir. Onun için de pazarlara gidebilecek en kısa, ekonomik ve hızlı yol Türkiye'den geçiyor. Şu anda en ekonomik güzergah Türkiye gözüküyor" açıklamasını yapmıştı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
YORUMLAR 70
  • İmaj zedelenmesi 2 yıl önce Şikayet Et
    O el reisin elinin üstünde olmamalıydı
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    O lanetli kavim acaba bizim gazımızı satarlarmıydı. Hiç zannetmiyorum.
    Cevapla
  • Gazi 2 yıl önce Şikayet Et
    İsrail gazı gelmesin fiyatlarda düşmesin
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Enerji ticaretinin , finans ve sermaye kuruluşları işbirliği ve yatırımları ile taçlandırılmalıdır . ABD , İngiltere , BAE , İsrail , Suudi Arabistan , Lübnan , Ürdün , Kuveyt , Katar , Oman , İran gibi ülkelerin finans kuruluşları , İstanbul Finans Merkezinde yerleşke kurabilirler .
    Cevapla
  • orhan0708 2 yıl önce Şikayet Et
    tamammmmmm... israil lehine kulisler başladı. minare çalınacak ki şimdiden satılıklar eliyle kılıf hazırlanıyor. toplum mühendisliğinden vazgeçin. anadolu feraseti asla bu tarz tuzakları YEMEZ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle