Yumurtada maliyet zammı KDV indirimini etkisiz kıldı

Yumurtaya yapılan zamKDV indiriminin etkisiz kalmasına neden oldu. 30'lu "L" boy yumurtanın kolisi cuma günü yapılan zamdan sonra markette 36,5 TL'den 46 TL'ye yükseldi. Yüzde 7'lik KDV indirimine rağmen 42,90 TL ile raflarda satışa sunuldu

Yumurtada maliyet zammı KDV indirimini etkisiz kıldı
Yumurtada maliyet zammı KDV indirimini etkisiz kıldı
GİRİŞ 17.02.2022 09:26 GÜNCELLEME 17.02.2022 09:28
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan müjde ile enflasyonla mücadelede önemli bir adım atıldı. Buna göre temel gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi. 14 Şubat itibariyle uygulanmaya başlanan bu indirim kararı sonrası gözler marketlerdeki fiyatlara çevrildi.

KDV İNDİRİMİ YUMURTADA ETKİSİZ KALDI

Yumurtada yem maliyetinin yansıtılmasıyla geçen cuma günü yapılan zam, yüzde 7’lik KDV indirimini etkisiz kıldı. Yumurtaya yapılan son fiyat artışı KDV indiriminin öncesine denk gelmesi tüketicilerin de dikkatini çekti. 30’lu L boy yumurta cuma günü yapılan zammın ardından markette 36,5 liradan 46 liraya yükseldi. Yüzde 7’lik KDV indirimine rağmen 42,90 TL ile rafl arda yer aldı. Dolayısıyla, yumurta fiyatı KDV indirimine rağmen 36,5 liradan 42,9 liraya yükselerek yüzde 17,5 zam görmüş oldu.

KDV indirimi öncesi yapılan zamları sosyal medyada fişleri ve belgeleriyle paylaşan binlerce vatandaş marka ve marketlerin fırsatçılığını gözler önüne serdi.

Üreticiler 3 Şubat’ta yumurtayı 95 kuruştan satarken, yemin kilogram maliyeti 5 lira 21 kuruştu. 15 Şubat itibarıyla yemin kilogram maliyeti 5 lira 67 kuruşa çıkınca, üretici 1,10 kuruşa yükseltti.

Yumurtaya yapılan zammın maliyet kaynaklı olduğunu ve bir hafta geç tüketiciye yansıtıldığını belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Tavuk yeminde kullanılan soya, ayçiçeği ve yağlı soya küspesinin fiyatının artmasından dolayı üreticiler maliyette zarardan çıkış için zam yapmak durumda kaldı. Üreticiler geçen haftalarda maliyetin altında satıyordu ve artık maliyet kıskacına girildiğinden dolayı zarardan çıkmak için geçen perşembe günü yeni fiyatlar belirlendi. Cuma günü rafl ara yansıyan yeni fiyat üreticinin zarardan çıkması için gerekliydi ve marketlerin kâr marjını da üstüne koyarak tüketicilere yansıtıldı” dedi.

KDV’nin düşürüleceği yönündeki açıklama ile maliyet kaynaklı zammın tarihinin çakıştığına dikkat çeken Afyon, yüzde 7’lik KDV indirimine rağmen fiyatların geçen haftaya göre yükseldiğini söyledi. Üreticinin maliyete bakarak fiyat belirlediğini, bu fiyatın ihracatta ve iç piyasada geçerli olduğunu anlatan Afyon, ihracatın iç piyasayı düzenleyen etkisi olduğuna işaret etti. Afyon, “Eğer iki hafta ihracata yumurta gitmezse, vatandaşlar yarı fiyatına yumurta yiyebilir. Ancak iki hafta sonra ne ihracat yapacak yumurta ne de iç piyasaya sunacak yumurta kalır. Zarar eden üretici tavuğunu kesecektir. Bir ay sonra ithal edecek yumurta dahi bulamayız. Türkiye’de 100 milyon yumurtlayan tavuk olduğu tahmin ediliyor. Günlük 80 milyon yumurta üretiyoruz. Bunun beşte biri de ihraç ediliyor” diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ 3 AY ÜRETİM İÇİN KRİTİK

Soya ve ayçiçeği küspesi fiyatlarının son dönemde artmasından dolayı yem fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken İbrahim Afyon, TMO’nun verdiği ucuz mısırla piyasadaki fiyatların mısır özelinde biraz gerilediğini söyledi. Afyon, kısa dönem öngörüsünü de şöyle anlattı:

“Şu an yılının en kritik dönemine girdik ve 3, 4 ve 5. aylar sektörümüz için çok önemli. Hammadde sezonunun sonuna geldik. Eldeki stokların tükendiği ve yeni hasat döneminin devreye girmediği, buğday ve arpanın bulunamadığı, stoklara mecbur olduğumuz bir dönem. Bu dönemde, devlet bu koruyuculuk politikasına devam ederse fiyatlarda bir artış beklemiyoruz.”

MARKETLER YÜZDE 50’YE YAKIN ZAM YAPIYORLAR

Yumurta fiyatlarındaki afaki artışın nedenini sormak için aradığımız Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM- BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurtada üreticilerin değil marketlerin yüksek kâr elde ettiklerini söyledi. Afyon, "M boy 30'lu yumurtanın ambalajlı şekilde üreticiden çıkış fiyatı ortalama 35 TL. Bunun bize maliyeti ise 32 TL. Kazancımız yüzde 10. Marketler üstüne yüzde 30 koyarak satışa sunuyor. Hatta bazıları bu oranı yüzde 50'ye kadar çıkarıyor. Marketler biraz kârlarından fedakarlık etsin" dedi.

İNDİRİM HABERİ ÖNCESİ ETİKET DEĞİŞTİRDİLER

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, KDV indiriminin ardından binlerce ihbar maili aldıklarını belirterek, "Çok büyük bir zincir marketin çalışanı, KDV indiriminden bir gün önce 15 bin etiketin değiştirildiğini, ürünlere zam yapıldığını yazdı. Sonrasında da KDV indirimini etiketlere yansıttılar. Bazı ürünlerde KDV indirimi vatandaşın değil marketlerin cebine girdi" dedi.

Piyasada binlerce ürün olduğunu ve her markete birer denetim elemanın konulamayacağını anlatan Aydın Ağaoğlu, "Burada vatandaşlarımıza görev düşüyor. Bilinçli tüketici olarak onlar gördükleri usulsüzlükleri Ticaret Bakanlığı'nın Alo 178 hattına iletebilirler. Ya da mobil tüketici uygulamasıyla bu durumu ihbar edebilirler. Böylece bakanlık nokta atışı yapar. Özellikle son dönemde vatandaşlarımızda bu bilinç çok arttı. Bu fırsatçılarla el birliğiyle mücadele edeceğiz" diye konuştu.

YORUMLAR 16
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    hep maliyet zammından bahsediyoruz üstüne fırsatçılık zamminida eklerseniz o zaman cok fahiş karlar elde edersiniz. keser döner sap döner birgün hesap döner. ogunde tepetaklak olursunuz
    Cevapla
  • trimusu10 2 yıl önce Şikayet Et
    85 milyon kişi doyuramadık bunları ..
    Cevapla
  • HAK. 2 yıl önce Şikayet Et
    EN BÜYÜK ,Fırsatcılar,bunlara kısa zamanda ayar GEREKLİ.
    Cevapla
  • Kerem 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında marketlerdeki kısmi indirimlere aldanıp esnaftan tamamen ayağını kesen vatandaş şimdi anladınız mı rekabetin olmadığı yerde neler oluyor. Herşeyi gelin esnaftan alın diyen tabi ki yok ama esnaf ayakta kalmazsa ortalık tamamen bu soygunculara kalır. Bu arada soyguncu esnafta var ama ondan almazsınız yanındakinden alırsın olur biter, peki kartelleşmiş zincirler de bu mümkün mü??
    Cevapla
  • bir bilen 2 yıl önce Şikayet Et
    İhracat devam ederse millet gıdaya ulaşamayacak hale gelecek,sonuçları vahim olur,buraya dikkat etmek şart.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle