Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan midye dolma uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık Ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay midye dolma sevenleri uyardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan midye dolma uyarısı
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan midye dolma uyarısı
GİRİŞ 23.10.2021 10:51 GÜNCELLEME 23.10.2021 10:51

Müsilaj ile ilgili Marmara Denizi'nde yapılan araştırmalarda midyelerde 30'a yakın ölüm olduğunu mercanlarda da ciddi bir zarar oluştuğunu söyledi. Balık yumurtalarında ciddi miktarda azalma olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Atalay midye dolma sevenleri uyardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay Türkiye Büyük millet meclisi müsilaj sorunumu araştırma komisyonunda konu ile ilgili olarak sunum gerçekleştirdi. Atalay Marmara Denizi'nde 507 bitki, 36 denizkuşu, 249 balık ve 2 sürüngen, 6 memeli Mercan resifleri olmak üzere yaklaşık 3000 farklı denizel tür olduğunu söyledi. Marmara'da 126 yabancı istilacı tür olduğunu belirterek avcılığın 2020 yılında 20000 tonla en düşük seviyede gerçekleştirildiğini söyledi.

Ali Yerlikaya: Müsilaj seferberliğimiz devam ediyorAli Yerlikaya: Müsilaj seferberliğimiz devam ediyor

Sarıyer’de kaçak 1 ton midye ele geçirildiSarıyer’de kaçak 1 ton midye ele geçirildi

Marmara'da ışıklı avcılığı yasakladık diyerek en büyük etkide bu aslında dedi. Marmara'da ışıkla avcılık neden yapılır? Hamsinin sürü oluşturması için su sıcaklığının 20 derecenin altında olması gerekiyor. 17 ve civarı derece olmalı. Her gün düşmezse ışık yakarsınız ışıkla toplarsınız ve ondan sonra yakalarsınız. Bu durumu yasakladık dolayısıyla Marmara'da hamsi miktarı giderek azalıyor. Doğru bir yolda gidiyoruz. Balıkçılar da bundan şikayetçi değil. Çünkü bu sefer yakaladıkları balık daha fazla para ediyor. Yani 2020 yılında balıkçılar az balık yakalanmaktan dolayı şikayet etmediler ancak müsilaj ile beraber tabii ki ağların zarar görmesi ve diğer masrafların artması da durumun farklı bir açıdan değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Marmara Denizi'nde müsilaj felaketi! Uzmanlar uyardı: Bu kez çok farklı...  - Son Dakika Güncel Haberler

MÜSİLAJ ETKİSİNİN BU DENLİ OLACAĞINI TAHMİN ETMEMİŞTİK

Marmara Denizi'nde müsilajın oluşacağını 2019 yılında anladık diyen Atalay balıkçılardan aldığımız bilgiler ve gözlemlerimizle 2020'nin 2021’in müsilajlı geçeceğini düşünüyorduk. Ancak tahribatın bu denli olabileceğini düşünmemiştik. Balıkçının bu işten zarar göreceğini balığında mağdur olacağını fark ettik. Ne yaptık? Hemen güdümlü bir proje sipariş ettik. Marmara'da çeşitli lokasyonlarda önceden kameralarla analiz kitleri ile durumu inceledik ve verileri aldık. Tuzluluk oranlarını saatlik izliyoruz dedi.

7 İLDE MÜSİLAJ ANKETİ YAPILDI

Atalay balıkçıların müsilajdan nasıl etkilendikleri ile ilişkili olarak 7 il ve 90 yerleşim biriminde 266 balıkçı ile görüşerek bir anket oluşturduklarını söyledi. 6 metreden küçük teknelerin yalnızca bir yılda 86 gün 12 metreye kadar olan teknelerin 1 yılda 103 gün 24 metreden büyük olan teknelerin 1 yılda 141 gün çalışan bildiklerini gözlemledik. En fazla neden zarar ettiniz diye sorduğumuzda en büyük masrafın ağlardan kaynaklandığını ve bu oranın %53,8 olduğunu söylediler. Ağlarını kaybettiler ağları temizleyemediler. Yakıt masrafları yüzde 40'a yakın yükseldi ve diğer masraflar da arttı şeklinde açıklamada bulundu.

Karadut Şaraplı Midye Dolma - Deniz Ürünleri Haberleri

MİDYEDE YÜZDE 30 KAYIP

Atalay'dan gelen açıklamaya göre Marmara’da müsilajın zarar verdiği en önemli türlerden biri de midye. Midye neredeyse yüzde 30'a yakın kayıp yaşadı mercanların çok ciddi zarar gördüğünü fark ettiklerini söyleyen Atalay balık yumurtalarından larvalarda da ciddi miktarda azalmalar ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık Ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay Marmara'da 2020 yılında 33.814 denetim gerçekleştiği kaçak avcılık yapan 101 tekneye cezai işlem uygulandı. Bunlar da kaçak midye avcısıdır. Şu anda elbette yine iyi para ediyor. Midyede yasakların hızla artması ve denetimin artması piyasanın yükselmesini sağladı. Yine talep var ancak ciddi bir başarı elde edildi. 101 tane tekne az değil bunları da satmıyoruz. Ya bilimsel bir kuruluşa bağış yapıyoruz ya da imha ediyoruz. 2021 yılında 65 tekneye de indi. Gitgide sayıları azalıyor. Elbette ki yine olacaktır ancak çıkardığımız kanunu bu ciddi bir şekilde azaldı. Balıkçılar cezaların biraz ağır olmasından şikayetçi olsalar da kurala uyan balıkçılara ciddi bir yük getirmiyoruz dedi.