Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini yükseltti

Son dakika: Merkez Bankası anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14,46'dan yüzde 15,64'e, yıl sonu dolar beklentisi ise 8,95'ten 8,99'a çıktı.

GİRİŞ 09.07.2021 10:24 GÜNCELLEME 09.07.2021 11:00
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 56 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2021 yılı Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayınladı. Buna göre yıl sonu dolar tahmini 8,99 TL, yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 15,64'e yükseldi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,46 iken, bu anket döneminde yüzde 15,64'e yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,12 iken, bu anket döneminde yüzde 12,62 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 10,16 ve yüzde 10,43 olarak gerçekleşti.

DOLAR BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 8,95 TL iken, bu anket döneminde 8,99 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 9,23 TL iken, bu anket döneminde 9,34 TL olarak gerçekleşti.

BÜYÜME BEKLENTİSİ

GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,9 iken bu anket döneminde yüzde 5,8 olarak gerçekleşti. 2022 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 4,0 oldu.

YORUMLAR 28
  • Erhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yurtdışı yabancı yatırımcı 8,5 milyar dolar. Türk ekonomisinden yurt dışına çıkardı yatırımları çekti dahada çekecek sebebi ise bankaların bilgi paylaşımı Türkiye ülkeye gelen yabancı ve gurbetçilerin banka bilgilerini paylaşmaya başladı bu ekonomimiz için iyi olmadı ben bile yurtdışı Türkü olarak birikimimi Türkiye’ye taşımıştım ilk fırsatta. Bende çıkarıcam bankalar bilgimi rızam dışında paylaşıyor
    Cevapla
  • Doyclandda selami 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa bitmiş ben doyclandda araba faprikasindayim Allah sizi inandirsin gunlugumle arabanın deposunu zor dolduruyorum eskiden beyle değildi Avrupa bitmiş be yiğanim memlketinizin giymetini bilin yiğanim ,coh zor coh doycland ,ah memleketim gözünü sevem
    Cevapla
  • Necati Engindeniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Gözünü sevdiğim,sen bir günlüğunle deponu doldurabilmişsin.Ben on gün önce otomobilimin deposunu 465 liraya doldurdum.Asgari ücret aylık 2825 lira.Böl otuz güne.Yovmiyesi 94 lira ediyor...Yani ben arabamın deposunu beş günlük kazancımla zor doldurdum.Siz tam uçuyorsunuz.Memleketin gerçeklerine bu kadar mı yabancısınız.
    Cevapla
  • Doğrusu 2 yıl önce Şikayet Et
    Esnaf her şeyi pahalı satıyor tavuk kanadı çıkmış kırk liraya her şey ateş pahası esnafa birde yardım yapılıyor esnaf millete pahalı satıp sırtından geçiniyor işsize yardım yapılsın küçük memura küçük köylüye asgari ücretliye yardım yapılsın
    Cevapla
  • Urfalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bütün imkanlar fabrikatör ve esnafa yapılıyor. En çok parayı kazananda bunlar
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Yurt dışı dolar TL takası (swap) durdurulmalı; dış kaynaklı iç borçlanma daha da düşürülmeli. ABD doları karşılığı TL sisteminden (dönüştürmeyi yerel bankalar değil tek merkez bankası yapmalı ve bu swap anlaşması yaptığı ülkeler ile) İç piyasada ENFLASYON tüm dünyada artma eğiliminde; ABD de stagflasyon emareleri veriyor. TL nin Bir şekilde 720 ton ALTIN karşılığının olması Türkiye nin elini güçlendiriyor. Dolar ve kur riski taşınmamalı. Asya kalkınma bankası çin katar ve kore gibi swap işlemler ile dolar dönüştürülmeli. Hamburger endeksi safsatalarına hamburgermist lerin sözlerine kulak tıkanmalı. Bu arada Gıda temelli bir suni kıtlık için SİLAHLANILMALI.
    Cevapla
  • Anderun 2 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadas yilsonu dolar tahminini merkez bankasi aciklamasin. acikliyor ondan sonra millet parayi dolar a yatiriyor. yapmayin boyle kardesim.
    Cevapla
  • dhdhhd 2 yıl önce Şikayet Et
    zaten kur 8.70 ne kazanacaklarki 0.30 kuruş 5 ayda faiz getirisinin bile altinda kalir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle