Margarinle ilgili 7 Gerçek kampanyası

Margarin hakkındaki yanlış önyargıları yoketmek için harekete geçen MÜMSAD ‘7 GERÇEK’ten oluşan bir kampanya başlattı. İşte kampanya ile ilgili tüm detaylar...

Margarinle ilgili 7 Gerçek kampanyası
Margarinle ilgili 7 Gerçek kampanyası
GİRİŞ 01.04.2008 15:25 GÜNCELLEME 25.08.2020 14:50
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), 'Son yıllarda tükettiği yiyeceklerin içeriği konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen Türk halkı, başta internet olmak üzere çok çeşitli kanallardan yönelen bilgi bombardımanına muhatap kalıyor' diyerek, 'Gerçeklerle ve bilimsellikle ilgisi olmayan birtakım yazılar akılları karıştırırken; kulaktan kulağa yayılan söylentiler nedeniyle tüketiciler neye inanacaklarını şaşırıyorlar. Dünya üzerinde tam 139 yıldır tüketilen sağlıklı ve ekonomik bir besin olan margarin de ‘doğru bilinen yanlışlar’dan en çok etkilenen gıda maddelerinden biri' açıklamasında bulundu.  

Türkiye’de margarin sektörünün %90’ını oluşturan Unilever, Ülker, Gıdasa ve Küçükbay şirketlerini bünyesinde barındıran Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) margarin hakkında doğru bilgileri halka ulaştırmak ve soru işaretlerini aydınlatmak üzere harekete geçtiklerini belirtti.

MÜMSAD, kitlesel iletişim araçları yoluyla margarin ile genellikle haksız ve yanlış olarak ilişkilendirilen 7 temel sağlık fonksiyonuna kamuoyunun dikkatini çekecek. Yanlış olarak bilinen margarinin bu 7 temel sağlık yararına değinmesinden dolayı kampanya “7 GERÇEK” adıyla anılacak.

MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, margarin hakkındaki yanlış bilinenleri düzeltmek ve önyargıları doğrulara dönüştürmek için sektör olarak ortak bir hareket başlattıklarını belirterek, “Amacımız, bilgilendirmenin yanı sıra toplumsal bir sorumluluğu yerine getirmek; tüketicinin uygun fiyatlı, besleyici ve faydalı bir seçim olan margarin konusunda bilinçlenmesini sağlamak. MÜMSAD olarak, Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıyan sektörümüzün bizlere yüklediği sorumluluk çerçevesinde, kamuoyuna doğru bilgilendirme yapmayı görev olarak kabul etmekteyiz. Doğru bilgilerin aktarılmasıyla, margarin konusunda yanlış bilinenleri ve bunların yol açtığı önyargıları gidermeyi hedefliyoruz” dedi.

Son yıllarda kamoyunda margarin ile trans yağ arasında yanlış bir algılamanın oluştuğuna da değinen Yurdagül, “Tüketicisine karşı sorumluluk ilkesiyle üretim yapan Türk margarin sanayisinin önde gelen temsilcileri bu sorunu 1990’ların sonunda çözdüler. Bu üreticiler,  çok yeni devreye giren etiketleme tebliğine göre ürünlerinde “Trans Yağ Yoktur” amblemini kullanarak tüketicisine karşı bir diğer önemli sorumluluğu yerine getiriyor,” dedi.

1869’dan 2000’li Yıllara Margarin

19. yüzyıl Avrupası’nda bazı yiyeceklerin üretiminin nüfus artışını karşılamaktan hayli uzak kalması nedeniyle dönemin Fransa Kralı III. Napolyon tarafından Fransız kimyacı Mége – Mouriés’in keşfi olan margarin, üretim teknolojileri sürekli yenilenerek günümüze kadar ulaştı.

1990’lı yılların başında bazı bilimsel çalışmaların, trans yağların sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu göstermesiyle birlikte besin endüstrisi kendi önlemlerini almaya başladı. Takiben 1995 yılında Avrupa Birliği’nin ‘trans yağ içermeyen’ ürün politikasını devreye sokmasıyla birlikte ‘trans yağ içermeyen’ margarinler tüketime sunuldu.

1990’lı yılların sonundan bu yana Türkiye’de de bu yönde bir gelişme izlendi ve trans yağ içermeyen margarinler tüketime sunuldu. 2007 yılı sonundan itibaren MÜMSAD üyesi kuruluşlar tarafından üretilen margarinlerin paketlerinde T.C. Tarım Bakanlığı’nın izniyle TRANS YAĞ YOKTUR ibaresi yer almaya başladı.

Prof. Besler: Margarin her yaş grubu için sağlıklı bir enerji kaynağıdır

Yağların insanların beslenmeleri için gerekli üç ana besin maddesinden biri olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, Türkiye’de margarin sanayisinin kamu sağlığını gözeten bir çerçevede üretim yaptığının bağımsız bilimsel kuruluşlar tarafından yapılan testlerle kanıtlandığını görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Prof. Besler, mevcut bilimsel bulgular ışığında gelişen teknolojiler sayesinde margarinin sağlık yararlarından söz etmenin mümkün hale geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir. Bitkisel kaynaklı besinlerde kolesterol yoktur. Margarin bitkisel yağlardan üretildiği için kolesterol içermez. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden biri çeşitliliktir. Margarin; ayçiçeği, soya, palm gibi farklı bitkisel yağları içerdiği için beslenme çeşitliliği sağlayacak bir alternatiftir. Omega 3 ve Omega 6 yağları; vücudun sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve işleyişi için gereklidir. İnsan vücudu bu yağları doğal olarak üretemez. Bu nedenle besinler yoluyla alınması gerekir. Margarin, bu temel yağları içerir. A ve D vitaminleri yağlarla beraber tüketildiğinde vücudumuz tarafından emilir ve faydalı olabilirler. Margarinde A ve D vitaminleri bulunur. Günlük enerjimizin %30’unun ve hatta enerji ihtiyacı yüksek olanlarda %35’inin yağlardan alınması önerilmektedir. Diğer yağlarla birlikte margarinler, belirli oranlarda alındığında bu ihtiyacı karşılamaya yardımcı olur.”

Türkiye’de margarin tüketimi dünya ortalamasının çok altında

Prof. Dr. Besler, “Yetişkin bir bireyin günlük yağ tüketiminin 60–70 gram olması, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiyeleri arasındadır.  Bu yağın üçte birinin doymuş, üçte birinin tekli doymamış, üçte birinin de çoklu doymamış olarak tüketilmesi önerilmektedir. İnsanların günlük enerjilerinin %30’unu, hatta enerji ihtiyacı yüksek olanların %35’ini yağlardan sağlaması gerekir. Oysa bu oran, ortalama Türk insanında %24’dür. Kısacası margarin tüketmekten kaçınmamalıyız. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 2.2 kg margarin tüketilmektedir. Bu miktar, İngiltere’de 8, Danimarka ve Hollanda’da 18, Belçika’da 26, Singapur’da 45 kg.’dır. Bu değerlere bakıldığında tüketicilerin gelişmiş ülkeler düzeyinde margarin kullanmalarında hiçbir sakınca olmadığı görülür” şeklinde konuştu.

MARGARİN SAĞLIKLIDIR

Yağlar, insanların beslenmeleri için gerekli üç ana besin maddeleri arasında en büyük enerji kaynağıdır. 1 gr yağ 9 kilo kalori enerji verir. Yağlar, gıdalardan tat almamızı sağlar ve pişirmeye yardımcı olur.

Margarinler; ayçiçeği, soya, palm gibi bitkisel sıvı yağlardan elde edilir. Margarinler hayvansal yağlara oranla daha az doymuş yağ ve çokça doymamış yağ içerirler.

Margarinler sağlıklıdır, çünkü;

  • Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir
  • Margarin kolesterol içermez
  • Margarin transyağ içermez
  • Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlar
  • Margarin omega 3 ve omega 6 yağları içerir
  • Margarinde A ve D vitaminleri bulunur
  •  Margarin iyi bir enerji kaynağıdır

 

MARGARİNİN GÜNLÜK BESLENMEDEKİ YERİ

T.C. Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne göre diyetimizde günlük enerjimizin %30’u yağlardan gelmelidir. Oysa bu oran ortalama Türk insanında %24’dür. Yani, bizim yağ ve margarini tüketmekten kaçınmamamız gerekir.

MARGARİNLER BESLENMEDE “OLMAZSA OLMAZLAR” ARASINDADIR.

  • Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir
  • Margarin kolesterol içermez
  • Margarin transyağ içermez
  • Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlar
  • Margarin omega 3 ve omega 6 yağları içerir
  • Margarinde A ve D vitaminleri bulunur
  • Margarin iyi bir enerji kaynağıdır
  • Doygunluk hissi oluşturur.
  • Yemeklerin hoşa gitmesine yardımcı olur.
  • Besin hazırlamada ( Pasta, kek, börek, kurabiye vb. ) fonksiyoneldir.


NE KADAR MARGARİN TÜKETİYORUZ:

Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 2,2 kg margarin tüketilmektedir. Bu miktar İngiltere’de 8, Belçika’da 26, Singapur’da 45 kg. dır. Bu değerlere bakıldığında tüketicilerin gelişmiş ülkeler düzeyinde margarin kullanmalarında hiçbir sakınca olmadığı görülür.  

MARGARİNLERİ RAHATLIKLA TÜKETEBİLİRSİNİZ

Sonuç olarak; margarin gönül rahatlığıyla tüketebilecek bir besindir. Çekinmeden kullanılır, özellikle çocuklarımıza uzun bir uyku sonrası, sabahları üzerine margarin sürülmüş bir dilim ekmek yedirmek güne enerjik başlamalarına yardımcı olur.

 

MARGARİNİN TARİHÇESİ

Dünyada ilk margarin, bundan 139 yıl önce, Fransa’da üretilmiştir. Zamanın Fransa kralı III.Napolyon’nun emri ile kimyager “Mége – Mouriés” don yağı ile sütü karıştırarak margarini 1869’da ilk keşfeden kişi olmuştur. Margarinin bu ilkel yöntemle üretimi 40 yıl kadar sürmüştür. Ancak Alman kimyager Wilham Norman’ın Hidrojenasyon prosesini 1903’de keşfetmesiyle, margarin sanayiinde önemli bir devrim yaşanmıştır. Likit yağların hidrojen gazıyla sertleştirilmesi yöntemiyle ilk kez 1909’da o günlere göre modern teknoloji devreye girmiştir. 1940’larda margarinin kristalizasyon prosesinde önemli gelişmeler olmuştur. Ancak esas gelişme, 20. yüzyılın ikinci yarısında Fraksiyon (1960) inferesterifikasyon (1980)  tekniklerinin keşfedilmesi ile yaşanmıştır.

Yine 1980’lerde çok düşük yağlı diyet margarinler üretilebilmiştir. 1990’ların başlarında o zamana kadar iyi yağlar arasında sayılan Trans yağların sağlık yönünden zararları bilimsel olarak saptandı. Trans yağ likit yağların hidrojenasyonu sırasında kısmen oluşan bir yağ cinsidir. Bunun üzerine geliştirilen modern teknolojiler sayesinde 1995’den sonra Avrupa’da, 2000’lerin başında da Türkiye’de büyük margarin üreticileri trans yağ içermeyen margarinleri üretmeye başladılar.

Margarin endüstrisinde en son inovasyon, 2000’li yıllarda fonksiyonel ürünlerdir.

MÜMSAD Kimdir?

  • MUTFAK ÜRÜNLERİ ve MARGARİN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ
  • 2004’te kuruldu.
  • Üye sayısı 31, 12 firma temsilcisinden  oluşuyor.
  • Margarin Üreticileri: Besler (ÜLKER), Unilever, Gıdasa ve Küçükbay
  • Mutfak Ürünleri Üreticileri: Besan (UNİLEVER), Nestle, Örgen (ÜLKER),

Dr. Oetker

 

 

  • Bitkisel Çay Üreticileri: Arifoğlu, Doğa, Doğadan, Martin Bauer
  • Margarin üretici firmaların toplam pazar payı %90’a yakın
  • Mutfak Ürünleri üretici firmaların toplam pazar payı % 80-95
  • Bitkisel Çay üreticilerinin toplam pazar payı % 80

 

Yönetim Kurulu Başkanı:          METİN YURDAGÜL (ÜLKER)

Başkan Yardımcısı:                  MUSTAFA SEÇKİN (UNİLEVER)

Üye:                                        MEHMET TÜTÜNCÜ (ÜLKER)

Üye:                                        İZZET KARACA ( UNİLEVER)

Üye:                                        ADNAN EREM (GIDASA)

Üye:                                        AKIN PALAZOĞLU (MARTIN BAUER)

Üye:                                        BERNA ARAL (NESTLE)

Adresi: Mustafa Mazhar Bey Sokak Fahriye Apt. No:2 Daire:12

Selamiçeşme - Kadıköy

 

 

Telefon No:     216. 411 76 64

Faks No:         216. 386 73 91

 E.mail: mumsad@mumsad.org.tr

Web: mumsad.org.tr

Sekreter: Zeynep Çetin

(Haber 7)

YORUMLAR 9
  • mansur çalışkan 16 yıl önce Şikayet Et
    iftira kötü bir şeydir. evime kesinlikle yayık tereyağı ve sızma zeytinyağı dışında yağ sokmam. ancak müslümanların diğer müslümanları suçlarken dikkatli olması gerekir. margarincilerin müslümanlara domuz yağı yedirdiklerinin dedikodusunu yaymak hiç de en azından adalete uygun değildir.
    Cevapla
  • ismail Arısoy 16 yıl önce Şikayet Et
    . bu haber için ne kadar para aldınız bilmiyorum ama bir cok üniversite raporu varken hem sağlımızla hem inancımızla niçin oynuyorsunuz.hangi doktor bu yazdıkları tasvip ediyor.
    Cevapla
  • deniz_kızı 16 yıl önce Şikayet Et
    !!!Haberi okuyanların dikkatine!!!. !!! Lütfen bu MÜMSAD ın yaptığı açıklamalara inanmayın. kesinlikle bitkisel maddelerden yapılmıyor. Domuzun etinden yapılıyor.
    Cevapla
  • Küskün yorumcu 16 yıl önce Şikayet Et
    abi bosuna ugrasmayın. Bu halk artık bunu yemez. Siz bilmessiniz ama bilenler bilir. Bu margarin ureticilerşi degil miydi Sana yagını tereyagdan pahalıya satan?
    Cevapla
  • hüseyin objektif 16 yıl önce Şikayet Et
    Margarinin Faydaları. Kendi sitesinden alıntı\"Bitkisel Margarinleri Rafine edilmiş çeşitli bitkisel yağların kısmi olarak modifiye(hidrojenasyon,interesterifikasyon) edilmesi neticesinde elde edilen yarı sertleştirilmiş yağlarla,çeşitli rafine bitkisel yağların karıştırılmasından elde edilen ve içerisinde emülsyon halinde pastörize fermente yağsız süt,pastörize yağsız süt,süt tozu,peyni altı suyu ile katkı maddeleri bulunabilen ürün olarak tarif edebiliriz.\" bu kadar kimyasal işleme maruz kalan bir maddeye nasıl gıda denilebilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle