Son dakika haberi: 3 kredi derecelendirme kuruluşundan Türkiye'ye tehdit!

Son dakika haberine göre uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Moody's ve Fitch'ten Türkiye'ye yönelik tehditkar açıklamalar geldi. TCMB tarafından yapılan faiz artışlarını her fırsatta olumlu değerlendiren kuruluşlar faiz indirimine dönük bir para politikasının benimsemesi halinde Türkiye'nin kredi notunun düşürülebileceği tehdidinde bulundu.

Son dakika haberi: 3 kredi derecelendirme kuruluşundan Türkiye'ye tehdit!
Son dakika haberi: 3 kredi derecelendirme kuruluşundan Türkiye'ye tehdit!
GİRİŞ 25.03.2021 11:09 GÜNCELLEME 26.03.2021 13:44
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Moody's ve Fitch Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Moody's tarafından bugün tarihli yayımlanan haftalık kredi görünümü raporunda Naci Ağbal'ın atandıktan sadece dört ay sonra, faiz artırımının ardından TCMB görev değişikliğinin Türk bankalarının kredi notu açısından olumsuz olduğu belirtildi.

TL'nin değer kaybı ve enflasyonun yükselmesi halinde yurtiçi tasarruf sahiplerinin güveninin zedeleneceği ve yüksek seviyede olan dolarizasyonu artacağı ifade edilen raporda "TL'nin değer kaybı portföy ve yatırım kanalıyla Türkiye'ye
para girişlerini azaltacak ve gerçekleşme ihtimali çok düşük de olsa hükümetin uyguladığı politikalar sonucu sermaye kontrollerinin başlatılması riskini artıracaktır. Türk bankalarının yeterli yabancı para likiditesine sahip olması ve 2018 krizinden bu yana dış finansman gereksinimlerini azaltmış olmaları riskleri kısmen sınırlıyor"
denildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan son dakika Merkez Bankası açıklaması

'MALİ DURUM NİSPETEN GÜÇLÜ'

S&P Global tarafından dün yapılan açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı:

"Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonundaki kırılganlık son yaşanan olaylarla daha da artabilir. Türkiye'nin mali durumunu hala nispeten güçlü olarak görüyoruz ve bu manevra yapmak için bir miktar alan sağlıyor. Düşük rezervler, kısa vadeli ödemeler dengesi baskılarını kontrol altına alma seçeneklerinin sınırlı olduğu anlamına geliyor. Türk bankacılık sistemi kırılgan durumda olmaya devam ediyor. Baz senaryomuz yetkililerin muhtemelen aşırı oynaklığa karşı koymaya yönelik bazı kısa vadeli tedbirler alması dışında, TL'nin büyük ölçüde piyasada mekanizması içinde dengelenmesine izin verecekleri şeklinde."

Merkez Bankası'ndan peş peşe hamleler! Kritik toplantı başladı

FİTCH TEHDİT: TÜRKİYE'NİN NOTUNU DÜŞÜREBİLİRİZ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişiminin ardından, faiz indirimine dönük bir para politikasının benimsemesi halinde Türkiye'nin kredi notunun düşürülebileceği tehdidinde bulundu. Açıklamada, Merkez Bankası Başkanının değişmesinin ardından faiz indirimine dönük bir para politikasının benimsemesi halinde Türkiye'nin kredi notunun düşebileceği tehdidinde bulundu.

BBVA'dan Türkiye açıklaması! Tehditlere aldırış etmediler

FİTCH DİREKTÖRÜ: KESİNLİKLE GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ

Reuters ajansının, faiz indirimi yönündeki bir para politikasının, Türkiye'nin kredi notuna etkisine dair bir sorusuna yanıt veren Fitch'in ülke notları direktörü Tony Stringer, "Bu, kredi notunu gözden geçirmemize neden olabilecek bir şey, bu kesin" dedi.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çevirmişti.

ULUSLARARASI BASIN DA MERKEZ BANKASI'NI HEDEF ALMIŞTI

İngiltere'de yayın yapan Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni atamasını “Merkez Bankası Başkanını kovdu ve yerine, liraya daha fazla baskı uygulayabilecek bir şok hamlesinde daha düşük faiz oranları için lobi yapan bir akademisyeni getirdi” şeklinde aktarmıştı. İngiliz Financial Times, Türkiye düşmanlığı ile bilinen BlueBay Asset Management analistlerinden Timothy Ash’in “Çirkin bir tepki olacak” ifadesini öne çıkarmıştı. Türkiye’yi yüksek faize mahkum etmek için daha önce Ağustos 2018, Mart 2019 ve Kovid-19 salgınıyla mücadele için piyasalara verilen 200 milyar liralık kaynak sonrasında gerçekleştirilen kur saldırılarını akıllara getiren bir ifade kullanan Financial Times, “Bu Erdoğan’ın verdiği tamamen akıldışı bir karar. Piyasalar pazartesi günü fikirlerini açıklayacak ve muhtemelen çirkin bir tepki olacak” göndermesinde bulunmuştu.

YÜKSEK FAİZİ ÖVDÜLER

Gazete yaptığı analizde şu ifadelere yer vermişti:

Naci Ağbal’ın göreve geldikten sonra politika faizini 875 baz puan artırarak faizi yüzde 19’a yükseltti. Böylece lirayı yatırımcıların gözünde yatırımcıların gözünde iyileştirmiş ve Türkiye’yi daha geleneksel para politikasına yönlendirmişti. Ama bu durum Erdoğan’ın ‘Yüksek faiz enflasyonun sonucu değil sebebidir’ görüşü ters düşüyordu. Erdoğan, ekonomik büyüme için kredilerin ucuz olmasını istiyordu. Böylece son 3 yıldır enflasyonu körükleyerek çift haneye çıkardı ve yabancı yatırımcıların gidişiyle Türk varlıkları çöpe dönüştü.

KAVCIOĞLU’NA TEHDİT: PİYASALAR CEZALANDIRACAK

Financial Times’ın görüşlerine başvurduğu Timothy Ash Twitter hesabından ise Londra piyasalarındaki rahatsızlığı dile getiren paylaşımlar yaptı. "Gerçek bir vatansever" olarak tanımladığı Naci Ağbal'a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek görevden alınışından dolayı üzüntüsünü attığı Tweetlerle gösteren Timothy Ash, Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Türkiye piyasalarını da tehdit etti. Ash, yeni Merkez Bankası Başkanı’nın ‘piyasalar tarafından cezalandırılacağını ve Naci Ağbal'dan daha fazla faiz artırımı yapmak zorunda bırakılacağını’ yazarak Türkiye’ye yapılacak kur saldırısının işaretlerini verdi.

GUARDİAN DA DEVREYE GİRMİŞTİ

Guardian gazetesine konuşan yerel bankada çalışan bir borsacı, Kavcıoğlu'nun nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısından önce faizleri indirmesinin beklenebileceğini aktardı. Gazeteye göre Capital Economics'ten analist Jason Tuvey ise piyasa notunda, "Türkiye'nin karmaşık bir ödemeler dengesi krizine doğru ilerlemesi şimdi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor" dedi.

TÜRKİYE’YE KARŞI KILIÇLARI ÇEKTİLER

FT’nin analizini yapan uzmanlar, bunu küresel sermayenin 'Türkiye’deki ekonomi yönetimine karşı kılıçların çekildiğinin ilanıdır' şeklinde yorumlayarak, “ Uluslararası basında 200 baz puanlık faiz artışının alkışlandığını vurgulanıyor. Yani faiz artışı destekleniyor. Çünkü herhangi fiziki bir yatırım değil sadece paralarını Türkiye’de faize yatırım daha sonrada çıkıp gidiyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR 95
  • Sınır 3 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haram haram haram,kardeşim faizsiz sistemi kurmalıyız,kurmalıyız.faizle alınan yşyecekleri düşünün,bundan yiyen çocukların manevi geleceği o kadar etkileniyor ki.toplum neden bozukuyor,batı haram faiz üzerinden çocuklarımızın manevi gekeceğini mahvediyorlar,neden toplum bu kadar günah içinde normalmiş gibi yaşıyor.ne oturulumuz,ne konuşmalarımız.ne giydiklerimiz,haramıydı helaliydi,yalansız hayat kaldımıçok az kardeşim çok az,faiz ğzerinden emeğimizi sönürüyorlar,bu zalimler.kendi ülkelerinde faiz sıfıra yakın.neden karşı çıkmıyorlar
    Cevapla
  • Yeni dünya 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim, petrol, doğal kauçuk vs almak için $ lazım. Doların yoksa İngiltete, Japonya m.bankasına gidiyorsun sana TL vereyim sen bana $ ver diyorsun, o ise bu fiyat olmaz şu fiyattan veririm diyor. Derken faiz başlıyor. Petrol, uçak, araç, hammade, kimyasal vs almayacaksak sorun değil, karar sizin..
    Cevapla
  • Bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem EKONOMİ KAFAMİZA GORE O TEHDİT ETTİ DOLARİ CİKARTTİ BİZ ONLARA AYAK UYDURAMİYORSAK. İRAN NASİL AYRİ BU SERBEST PİYAS EKONOMİSİNDEN BİZDE AYRİLALİM KARDESİM YOKSA MEYDAN OKUMUYALİM MADEM BİRİLERİNE BU KONUDA MUHTACİZ NEYSE.GEREYİ ADAM.GİBİ OLCUP BİCİP İSLERİ DUZENE KOYDUK TAN SONRA MEYDAN DA OKURUZ KAFASİNİDA KESRİZ
    Cevapla
  • adboz40 3 yıl önce Şikayet Et
    düşürlen merkz faizleri,hemde yüzde 5 e,dolarda 20 lira olsun 30 lira olsun,bu devletin ve milletin itibari önemli,ibreti alem için
    Cevapla
  • Sultan Sencer 3 yıl önce Şikayet Et
    Yükseltin faizi kimse kredi çekmesin. Faiz haramdır. Ne zaman ki 0 faiz uygulanır o zaman kredi çekerim. Lanet olsun faiz düzenine.
    Cevapla
  • Bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen zaten bu krediler bizi buhale getir di kediyi alıp odeyemiyoruz bu böyle olmaz tehdit etmiş adamların çıkarı ne faiz artandaokuruluslarin çıkarı ne ki bizi tehdit ediyor
    Cevapla
  • Hans 3 yıl önce Şikayet Et
    Uretseniz dahi vallahi billahi çıkarları yoksa sizden bir şey almazlar, biz bize satıp almalıyız ucuz veya pahalı farketmez gavura vermek üçüncü dördüncü plan olmalı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle