Açık itiraf etti: Bize fırsatlar sunuyor ama Türkiye'nin imajını çarpıtıyoruz

BWA Yönetim Kurulu Başkanı Michael Schumann, Türkiye imajının Alman medyasında çarpıtıldığını belirterek 'Türkiye'nin bölgesel şekillendirici güç olarak önemli olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Türkiye, Alman toplumu ve Alman ekonomisi için pek çok fırsat sunuyor" dedi. EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly ise "Ticaretin yön değiştirmesi Türkiye için avantaj olabilir" ifadelerini kullandı.

Açık itiraf etti: Bize fırsatlar sunuyor ama Türkiye'nin imajını çarpıtıyoruz
Açık itiraf etti: Bize fırsatlar sunuyor ama Türkiye'nin imajını çarpıtıyoruz
GİRİŞ 01.10.2020 16:53 GÜNCELLEME 01.10.2020 17:06
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Almanya Dış Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Birliği (BWA) Yönetim Kurulu Başkanı Michael Schumann, Doğu Akdeniz'deki bir merkez olarak Türkiye'nin kalkınmasının Almanya'nın milli menfaatleri için de önemli olduğunu belirterek, 'Türkiye'nin bölgesel şekillendirici güç olarak önemli olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Türkiye, Alman toplumu ve Alman ekonomisi için pek çok fırsat sunuyor.” ifadesini kullandı.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly ise Türkiye'de son öncü verilerin ekonomide iyileşmenin başladığına işaret ettiğini belirterek, 'Tahminlerimiz, bu yılın ikinci yarısında bu zamana kadar verilerde gördüğümüz artışın devam etmesini içeriyor.' dedi. Kelly, 'Salgının Türkiye ekonomisi için sunduğu bazı fırsatlar da olabilir. Ticaretin yön değiştirmesi Türkiye için avantaj olabilir' dedi.

"TÜRKİYE, ALMANYA İÇİN PEK ÇOK FIRSAT SUNUYOR"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Kovid-19 Salgını Sırasında Türk-Alman Ekonomik İlişkileri ve Salgın Sonrası Geleceği” konulu çevrimiçi paneli, konuşan Almanya Dış Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Birliği (BWA) Yönetim Kurulu Başkanı Michael Schumann, “Türkiye'nin bölgesel şekillendirici güç olarak önemli olmaya devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.

 

BWA Yönetim Kurulu Başkanı Schumann, Doğu Akdeniz’deki bir merkez olarak Türkiye’nin kalkınmasının Almanya’nın milli menfaatleri için de önemli olduğuna işaret ederek, “Türkiye, Alman toplumu ve Alman ekonomisi için pek çok fırsat sunuyor.” diye konuştu.

Türkiye ve Almanya ilişkilerinin Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzun bir geçmişi olduğuna dikkati çeken Schumann, Almanya’da geniş bir Türk toplumunun olduğunu ve ülkede değer yaratılmasına önemli katkılar sağladıklarını aktardı.

 

"ALMAN MEDYASI TÜRKİYE'NİN İMAJINI ÇARPITIYOR"

Schumann, iki ülkenin potansiyelinin farkında olmadığını belirterek, bu durumun ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’de faaliyet gösteren 7 binin üzerinde Alman şirketi olduğunu kaydeden Schumann, ancak ülkedeki Alman şirketlerinin 1980’lerden bu yana toplam yatırımlarının hacminin çok büyük olmadığını, daha fazlasının başarılabileceğini ifade etti.

Bu durumun (yatırımların) ana nedeninin Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin siyasallaşması olduğuna işaret eden Schumann, Alman medyası ve siyasi söyleminde Türkiye imajının çarpıtıldığını dile getirdi.

Schumann, bu durumun iki ülke arasındaki iş ilişkilerini yoğunlaştırmada en büyük zorluğu oluşturduğunu vurgulayarak, Almanya’da bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“TÜRKİYE DAHA ÖNEMLİ HALE GELECEK”

Türk ve Alman medyasındaki bilgi eksikliğine dikkati çeken Schumann, bunun iki ülkenin de çıkarına olmadığını aktardı.

Schumann, Türkiye’nin yükselen üretim ekonomilerinden biri olduğunu vurgulayarak, ülkenin son yıllarda neler yapabileceğini kanıtladığını bildirdi.

Türkiye’nin Alman iş dünyası için bir fırsat penceresi açtığını dile getiren Schumann, “Türkiye, Doğu Akdeniz'de önemli bir bölgedir ve giderek daha önemli hale gelecek birçok çok taraflı konuda Almanya için doğal stratejik bir ortak olarak, stratejik muamele görmelidir.” dedi.

Endüstriyel değer zincirlerinin yanı sıra bilimsel araştırmalar ve inovasyon projelerinde iş birliğini teşvik etmek istediklerini belirten Schumann, kültürel ve politik farklılıklara rağmen iki ülkenin büyük ölçüde birbirini tamamlayacağını ifade etti.

“VOLKSWAGEN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMINI İPTAL ETMESİ BİR HATAYDI”

Schumann, “Özellikle stratejik ve gelişmekte olan endüstrilerdeki üretimin geliştirilmesi konusunda Alman-Türk iş birliğine daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.

Son zamanlarda Türk lirasında yaşanan değer kaybının Alman basınında yoğun olarak yer aldığına da işaret eden Schumann, bu değer kaybının Türkiye’de satın alma gücünü etkilemesine rağmen bunun Alman şirketleri için Türkiye’ye yatırıma yönelik “fırsat” olarak değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen’in (VW) Türkiye'ye yapacağı fabrika yatırımını iptal etmesini değerlendiren Schumann, “Bizim fikrimize göre, Volkswagen, Türkiye’de fabrika yatırımını iptal ederek fırsatı değerlendirmedi. Bu bir hataydı ve sebebi koronavirüs değildi.” dedi.

Schumann, Türkiye pazarında bu tür yatırımları daha da artırmak için Almanya’daki siyasi iklimi değiştirebilmeyi umduklarını belirterek, “Korona krizini bir fırsat olarak görerek Türk-Alman ortaklığını yeniden konumlayabiliriz.” diye konuştu.

EBRD BAŞ EKONOMİSTİ: YÖN DEĞİŞTİRMESİ TÜRKİYE İÇİN AVANTAJ OLABİLİR

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, EBRD'nin, faaliyette bulunduğu ülkelere ilişkin büyüme tahminlerini revize etmesinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm ekonomiler gibi Türk ekonomisinin de salgından etkilendiğini ifade etti. Kelly, "(Türkiye'de) Ekonominin bu yıl yüzde 3,5 daraldıktan sonra 2021 yılında yüzde 5 seviyesinde büyüme göstermesini bekliyoruz." dedi.

Türkiye'ye ilişkin son ekonomik göstergeleri değerlendiren Kelly, "Son öncü veriler ekonomide iyileşmenin başladığına işaret ediyor ve tahminlerimiz, bu yılın ikinci yarısında bu zamana kadar verilerde gördüğümüz artışın devam etmesini içeriyor. Türkiye, tüketimin itici gücüne sahip olan bir ekonomi ve çabuk toparlanma eğilimi var. Bu yüzden de 2021 yılı için güçlü bir büyüme tahminimiz var." şeklinde konuştu.

Kelly, salgında olası bir ikinci dalga nedeniyle önümüzdeki dönemde sosyal mesafe tedbirlerinin yeniden artırılmasının ekonomik toparlanmayı sekteye uğratabileceği uyarısında bulundu.

Roger Kelly, Türkiye'nin; salgının ekonomik etkileri, Türk lirasının performansı, makroekonomik denge ve coğrafi riskler gibi potansiyel zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Kelly, "Salgının Türkiye ekonomisi için sunduğu bazı fırsatlar da olabilir. Özellikle şirketlerin tedarik zincirlerini kısaltmak istemesi nedeniyle ticaretin yön değiştirmesi açısından... Türkiye'nin coğrafi konumu, esnek imalat temeli, ticaretin merkeze yakınlaştırılması için fırsat sunabilir. Özellikle AB ile yapılan ticaret açısından..." ifadelerini kullandı.

"FAİZ ARTIŞI KARARI, CESUR BİR ADIMDI"

Son dönemdeki para politikası adımlarını da değerlendiren Kelly, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son 2 yıldır ilk kez faiz artırımına gitmesi, umuyorum ki yeniden makroekonomik istikrar konusuna odaklanılmasına ilişkin bir işarettir. Politika yapıcılar için oldukça hassas zamanlar... Toparlanma, halen kırılgan ve daha sürecin erken safhalarında. Bu anlamda faiz artışı kararı, cesur bir adımdı. Umuyorum ki bu, otoritelerin toparlanma ve makro ekonomik istikrar arasındaki uygun dengenin korunması için gerekli politika adımlarını atmaya hazır oldukları konusunda bir işarettir."

MACARİSTAN'IN ANKARA BÜYÜK ELÇİSİ: TÜRKİYE İLK 10 EKONOMİ ARASINA GİRECEK

Türkiye'nin birkaç yıl önce dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olacağını söylediğini anımsatan Matis, "Bizim değerlendirmemize göre, en büyük 10 ülke arasına girip girmeyeceği konusunda bir soru işareti kalmadı. Sadece ne zaman gireceğinde bir soru işareti bulunuyor. Bizce bu kısa zaman içerisinde gerçekleşecek." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 25
  • nettce 3 yıl önce Şikayet Et
    kim varsa türkiye ye düşman inşallah kendi kazdıkları kuyuda boğulurlar.
    Cevapla
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    yalniz almanya degil bütün kafir ülkerleri ve onlarin piyonlarida amma bizim elhamdülüllah abdestimizden asla süpemiz yoook!!
    Cevapla
  • abdullah aras 3 yıl önce Şikayet Et
    almanyadaki türkler bir medyaya el atıp sahip olamıyormu türkiyeyi savunmak için
    Cevapla
  • abdullah aras 3 yıl önce Şikayet Et
    almanyadaki türkler bir medyaya el atıp sahip olamıyormu türkiyeyi savunmak için
    Cevapla
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    Ileride tüm dünya Türkiye'ye muhtaç hale düşer inşaAllah. 2023 te görürüz imajı mimajı. Hepiniz sıraya gireceksiniz yeraltı madenleri satın almak için. Sizi tek küfür milleti sizi. Müslüman Milletler dirildikçe AB batıyor. Afrika dirildikçe başta fransa ingiltere çöküyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle