Erdoğan talimat vermişti! Yarı fiyatına çiftçilere verilecek

Hazine’ye ait arazilerin çiftçilere kiralanması binlerce ailenin yüzünü güldürdü. 600 köyde 575 bin dekar arazi, 20 milyon TL bedelle kiralandı. 20 bin vatandaşın işlemi tamamlandı.

Erdoğan talimat vermişti! Yarı fiyatına çiftçilere verilecek
Erdoğan talimat vermişti! Yarı fiyatına çiftçilere verilecek
GİRİŞ 13.07.2020 13:23 GÜNCELLEME 15.07.2020 10:55
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Hazineye ait atıl tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması binlerce ailenin yüzünü güldürdü. Yaklaşık 200 bin çiftçi üretim için Hazine arazisi başvurusunda bulunurken, uygulama alanı olan 600 köyde 575 bin dekar Hazine arazisini 20 milyon lira bedelle kiralandı. Hak sahibi çiftçilere dağıtılan topraklar, tespit edilen bedel karşılığı 4 yıl ödemesiz 10 yılda ve 10 eşit taksitte faizsiz olarak ödeniyor.

 

 

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Hazine arazileri, Arazi Dağıtım Projeleri tamamlanıncaya kadar dağıtımda hak sahiplerinde aranacak şartlara sahip çiftçilere yıllık olarak kiralanıyor. Örnek yazlık ekiliş yapmak isteyen üreticilere de bu sezon için hazine arazisi tahsisi de başladı.

14 BİN HEKTARDA ÜRETİM

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı mayıs ayında atıl olan mülk, Hazine ve vakıf arazilerinin parsel bazında tespiti için çalışma başlattı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli devlete ait Hazine arazileri ile az topraklı, topraksız çiftçi ailelerinin toprak sahibi olmasına yönelik Arazi Dağıtım Projeleri yapıldığını anımsattı. Bu çerçevede 14 bin dekar Hazine arazisinde üretime elverişli olanlar belirlendi, birinci aşamada Erzurum, Erzincan, Kars, Bingöl, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas'ta arazilerin tahsisi sağlandı.

21 PİLOT İL BELİRLENDİ

Program kapsamında çiftçilere bedelsiz kiralanacak atıl durumdaki bu araziler hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri üretmek için kullanılıyor. 21 farklı şehirde başlatılan pilot uygulamalarda, atıl duran hazine arazilerinin kullanıma açılması hedefleniyor. Hazineye ait kullanılmayan tarım arazisinin olduğu köylerde ikamet eden çiftçilere, gençlere, kadınlara puanlama sistemiyle öncelik veriliyor.

4 YIL ÖDEMESİZ 10 EŞİT TAKSİT

Bakan Pakdemirli, bu yıla ilişkin kiralama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, tespit edilen bedel karşılığı 4 yıl ödemesiz 10 yılda 10 eşit taksitte faizsiz olarak ödendiğini anımsattı. Bakan Pakdemirli, "Örnek yazlık ekiliş için hazine arazisi tahsisi genç çiftçi olması (18-40) olması, ürün yetiştiriciliği kurslarından belge almış olması, üretici örgütleri, taşınmazın bulunduğu köyde ikamet etmesi ve taşınmaza komşu tarlasının bulunması, hububat, baklagil, yağlı tohumlu bitkiler, yem bitkisi yetiştirecek olması, organik ve iyi tarım, sözleşmeli tarım yapanlar arasından puanlamaya göre yapılıyor" dedi. Bu kapsamda yaklaşık 41.7 milyon metrekare Hazine arazisi kiraya verilecek. Süs bitkileri, aromatik bitkiler, ağaçlandırma çalışmaları ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi adına araziler uygun kira bedelleri ile kiraya verilecektir. Bitki yetiştiriciliği için 12.7 milyon metre kare, hayvan yetiştiriciliği için ise 29 milyon metre kare yer kiralanacak.

20 BİN İŞLEM TAMAMLANDI

Tarım arazilerinin kiralanması konusunda 200 binin üzerinde başvuru gelirken yaklaşık 20 bin vatandaşın kiralama işlemi de tamamlandı. Hazineye tarım arazileri çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanıyor. Arazilerin daha etkin, verimli kullanmasını sağlayacak bu sistemle çiftçiler arazileri kiralayıp daha sonra da bedeliyle satın alabiliyor. On yıllık kira süresi sonunda çiftçiler ister kira süresini uzatabiliyor, isterlerse bu arazileri satın alabiliyor.

YORUMLAR 14
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene yağışlar iyi gitti verim rekorte yüksek - Geçen sene 350 kg Arpa aldığımız arazilerden bu sene 500 kg arpa biçtik - Buğday da da verimler yüksek - Fiyatlarda geçen seneye göre daha yüksek bu sene çiftçinin durumu geçen seneye göre daha iyi - İthalat yapılmasın TMO zor günler için hububat depolasın Biz Bize Yeteriz Türkiyem
    Cevapla
  • Necmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Boş duran araziler ekonomiye kazandırılıyor. Eskiden olduğu gibi tekrar tarımda kendi kendine yeten ülke olalım. Ancak Devletimizin kiraya verdiği toprakların nasıl işletildiğinin de takip edilmesi çok önemli. Aşırı sulama, aşırı gübre ve ilaç kullanımı engellenmeli. Topraklarımız kiralama süresi sonunda kullanılamaz hale gelmesin.
    Cevapla
  • Abdülhamid 3 yıl önce Şikayet Et
    versin arazileri sıkıntı yok da bu arazileri kimlerin aldiğinida denetlesin adamin arazinin yakinindaki koyle alakasi yok sırf ankarada tanidigi var diye arazi yaziliyor hemde en iyi yerlerden, bu haksizliklari yapmayin yaptirmayin bu arazilerde 80 milyonun hakki var
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi de bu araziler zaten o çiftçilerin, atadan dededen kalan topraklarıdır. 7-8 senedir hükümet bu konuda habire yasa değiştiriyor, bir ara rayiç bedel üzerinden satacam dedi, 4-5 sene öyle oyaladı, ondan sonra ecrimisilin yarısı oranında çiftçilere 10 yıl kiralayacam dedi, 2-3 senede öyle oyalıyor, bu işin aslı ne biliyormusunuz. kadastro bu tarım arazilerinde tespit yaptığında kodaman çiftçiler tapuda adamını görüp bir miktar para verip tapularını el altından aldı, gariban çiftçi ise mahkeme kapılarında süründü, iş bu hale geldi.Maalesef bu haksızlıkların bir kısmı da bu hükümet döneminde oldu.Reisi çok sevmeme rağmen bu işin aslı bu işte
    Cevapla
  • Müyendis 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu arazilere DAMLA SULAMA, ORGANİK TARIM, ATA TOHUM ŞARTI İLE VERİLMELİYDİ, KORKARIM BU ŞEKİLDE ÇOK FAZLA FAYDA ETMEYECEK ...
    Cevapla
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu toprakların %99 u çorak dağ başında su olmayan yerlerde - su olmadığı için susuz tarım yapılıyor arpa çavdar aspir gibi su istemeyen bitkiler yetişebilir - türkiyede su olmasına rağmen çiftçi maliyetine bile ürün satamadığından damla sulama ile üretim yapamadığı milyonlarca dönüm arazi var - Devletin birinci önceliğpi çiftçiden 25 kuşuşa alınan soğanın pazarda 20 kat fazlasına satılmasında milleitn kanını emen mafya ile mücadele etmek olmalıdır. Çiftçi üretir yeterki çiftçinin kanını emen vampir gıda mafyası temizlensin çiftçi malını doğrudan pazarlarda satabilsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle