Rekabet Kurulu'ndan Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW'ye soruşturma!

Rekabet Kurulu, Almanya’da yerleşik, Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW hakkında yürütülen ön araştırması sonucu söz konusu lüks otomobil üreticilerine soruşturma açmaya karar verdi. Ön araştırma sonucunda araç tavanları, partikül filtre kullanımı önlenmesi, SCR teknolojisi ve AbBlue depo boyutuyla ilgili iddiaların ciddi ve yeterli bulunduğu belirtildi

Rekabet Kurulu'ndan Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW'ye soruşturma!
Rekabet Kurulu'ndan Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW'ye soruşturma!
GİRİŞ 01.07.2020 16:49 GÜNCELLEME 01.07.2020 17:12
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurulu yaptığı ön araştırma sonucunda Alman otomotiv şirketleri Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW hakkında soruşturma açtığını duyurdu. Kurul'dan yapılan açıklama şöyle:

 

 

Yapılan ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 11.06.2020 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulunca, Beşli Grup arasındaki güvenliğe ilişkin iş birliği kapsamında; radar hız kontrol sisteminin çalışacağı maksimum hız sınırının ve araçların tavanlarının en fazla hangi hızda açılıp kapanabileceğinin belirlenmesini, çevreyle ilgili iş birliği kapsamında benzin partikül filtrelerinin kullanımının önlenmesini ve piyasaya sürümünün geciktirilmesini, SCR teknolojisi (sertifikasyon ve maliyet unsurları da dahil SCR yazılımı ve dozlama stratejisi) bakımından rekabete hassas bilgilerin paylaşılmasını ve AdBlue deposunun boyutunun belirlenmesini içeren iddialara ilişkin bulgular ciddi ve yeterli bulunarak bahsi geçen karar ve eylemler yoluyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin ve iddia konusu eylemlerin Türkiye’de etki doğurup doğurmadığının tespitine yönelik olarak; Audi AG, Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Volkswagen AG, Mercedes-Benz AG, Bayerische Motoren Werke AG hakkında soruşturma açılmasına karar verilmiştir.

Bilindiği üzere, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi uyarınca, belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

 

 

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 2. maddesi uyarınca, “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren ya da bu piyasaları etkileyen her türlü teşebbüsün aralarında yaptığı rekabeti engelleyici, bozucu ve kısıtlayıcı anlaşma, uygulama ve kararlar” anılan Kanun’un kapsamını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye piyasasında rekabeti kısıtlayıcı bir ihlalden söz edebilmek için teşebbüslerin mutlaka Türkiye’de yerleşik olması şartı aranmamaktadır. Yurt dışında rekabeti kısıtlayıcı davranış içine giren teşebbüslerin faaliyetlerinin de Türkiye piyasalarını etkilemesi söz konusu olduğunda Rekabet Kurumu 4054 sayılı kanundaki yetkilerini kullanır.

YORUMLAR 63
  • sessiz 3 yıl önce Şikayet Et
    arabamizi uretelim.Muhtac olmayip seri uretimle yollara cikaralim.AB ye verilecek en buyuk ceza budur.O zaman kazaniriz.Yoksa hep basimiz one egilir sirtimiza semer vuran cok olur.Bizim sayemizde teneke fiat, teneke renoyu ayakta tutan biziz.
    Cevapla
  • kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Senmisin almanya turkiyeye turist yollamayan alsana
    Cevapla
  • Akinci Beyi 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm test ve sertifikasyon calismalarinin saptirildigi almanya avrupanin öncü devleti ve türkiyeye karsi ekenomik ambargo uygulayan ülkelerin basinda geliyor,covid 19 da 35 bin ölüm olan ingiltere fransa italya gibi devletlere sinirlari acarken en az ölümün en iyi tedbirlerin alindigi türkiyeye kapatiyor,turuzmi engelliyor,daha ne kadar zarar verecek bu almanya bize.Simdi icimizdeki hainler baslarlar zurna gibi ötmeye,birakin devlet kendisine zarar veren devletlere karsi önlemini yapsin.Kisasa kisas.
    Cevapla
  • Insan 3 yıl önce Şikayet Et
    Intikam hirsiyla yapiliyor bunlar. Ama hersey dahada berbat olacak.
    Cevapla
  • Bir Vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Avrupanin cöplügü veya arka bahcesi degil.Tüm dünya emisyon ve Rekabet ile önlem alirken neden Türkiye önlem almasin? basinizi kumun altindan cikarin artik. Türkiye eski Türkiye degil.
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    neden?, almanlara kimse dokunamaz mı?
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    20 yıl çalışsam orta sekmen bir arabayı zor alıyorum. Ama başka ülkelere bakıyorum çoluk çocuğun bile altında araba var. Alım gücü çok düşük canım ülkemde... Sağlık olsun varsın arabamız olmasın...
    Cevapla
  • Ssekonar 3 yıl önce Şikayet Et
    Yokk kardeş böyle boyun bükmekle olmaz hakını yiyene haram edeceksin var olanlar nasıl alıyor bir kaç yılda sayılı zengin nasıl olunuyor haramzadeler yandaşlar çakallara para yedirmekten biz bu haldeyiz garibanı kimse düşünmez sen kendini düşünüçeksin lanmıcaksın
    Cevapla
  • Dövizle Sömürü 3 yıl önce Şikayet Et
    Döviz kur farkı ile ülkemiz sömürülüyor, Döviz kurları dünyadan tamamen kalkmalı, 1 heryerde 1 olmalı, 1€ yada 1$ bizim 1₺ mizden kat kat değerli olmamalı, Örnekle 1$ ile 1€ arasında fark yok,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle