Müfettişin yorumu otelciyi yaktı

Antalya'daki tesis işletmecilerinin başı, Türk Ceza Kanunu'nun 2005 yılında değiştirilen 154'üncü maddesi yüzünden Maliye Bakanlığı ile derde girdi. Müfettişin yorumu turizmcileri bakın nasıl zor durumda bıraktı:

Müfettişin yorumu otelciyi yaktı
Müfettişin yorumu otelciyi yaktı
GİRİŞ 07.02.2008 10:30 GÜNCELLEME 07.11.2017 11:49

 

Eda ÖZSOY'un haber

 

 

Antalya Defterdarlığı, kıyı kesimindeki alanların işletmeciler tarafından fuzulen işgal edildiğini öne sürerek, yaklaşık 400 otel hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hürriyet Akdeniz ekinde yayınlanan 'Turizmciye ceza ve suç duyurusu' başlıklı haberin izinden gidince, ortaya çok ilginç bir durum çıktı.

TurizmdeBuSabah'ın elde ettiği bilgilere göre otelcileri mağdur eden olaylar zinciri, Antalya Defterdarlığı'nda bir müfettişin incelemesiyle ortaya çıktı. Kıyı işgalleri olduğunu bildiren müfettiş, raporunda Defterdarlık görevlilerine "Bu tesislerle ilgili işlem yapmazsanız, görevinizi kötüye kullanmaktan dolayı siz sorumlu olursunuz. Hakkınızda TCK 279'uncu madde uygulanır, 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanırsınız" uyarısında bulundu. Bunun üzerine defterdarlık, bu işlemleri başlattı.
Haklarında 'kıyıyı işgal etmekten' dolayı suç duyurusunda bulunulan otelcilere dava açıldı. Otelciler, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

ÇORABATIR, SÜRECİ TURİZMDEBUSABAH'A ANLATTI

Yargılanacaklar arasında Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır da bulunuyor. TurizmdeBuSabah'ın görüştüğü Çorabatır, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

"Şezlong yerleri ve yiyecek içecek hizmeti verdiğimiz bölgeler, kamuya açık olan yerlerdir. Biz bunları Milli Emlak'a ecrimisil ödeyerek kiralıyoruz. Fakat ilgili maddeler gereği bu yapıları kullandıranlara ve kullananlara karşı suç duyurusunda bulunuldu. Bunları kullandıran Milli Emlak, kullananlar ise otelciler. Savcılık, önce Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak'a gitti. Onlar da 'kullananların otelciler' olduğunu söyleyerek, hakkımızda suç duyurusunda bulundular. Savcılık da bizi 'suçlu şahıs' olarak ifade vermeye çağırdı.

İŞGALCİ KONUMUNA DÜŞTÜK

Kemer, Manavgat, Side bölgesinden yaklaşık 400 otelci ifade vermeye gittik. Daha sonra beklemediğimiz bir olayla karşılaştık. Bu alanlar, izinsiz kullanıma girdiği için ve biz işgalci konumuna düştüğümüz için hakkımızda dava açıldı. Önümüzdeki günlerde AKTOB Başkanı olarak mahkemeye çıkacağım. Bu durumdan dolayı gerçekten büyük üzüntü duyuyorum.

SAYIN BAKANIMIZ DA BİZE DESTEK VERİYOR

Buradaki çelişkiyi Adalet Bakanlığı yetkililerine ilettim. Çünkü hem işgalci konumuna düşüyoruz hem de ecrimisil ödüyoruz. Manavgat'ta cuma günü Başsavcı ve yetkililerle bir görüşme yapacağız. Kanunla ilgili detayları anlama olanağı bulacağız.
Durumu Sayın Turizm Bakanımıza da ilettim. 'Bu konuda elinizde belgeler var. Parayı yatırmışsınız' diyor. Davalık olduğumuz için çok da fazla görüş bildirmek istemiyorum. Umarım bir an önce bu yanlış düzeltilir."

AYIK: NEDEN GECEKONDULARA DOKUNMUYORLAR!

AKTOB eski Başkanı Osman Ayık da TurizmdeBuSabah'a yaptığı açıklamada, asıl sıkıntının mevzuattan kaynaklandığını söyledi. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini isteyen Ayık, "Bu alanlara malik edinme gibi bir amacımız yok. Buraları bizim işgal nedenimiz arkadaki parselde verdiğimiz hizmetin tamamlayıcı bir unsuru olarak bu alanları kullanıyoruz. Bu kıyının kullanımını halka kapatmak gibi bir amacımız yok." dedi.

Binlerce Hazine arazisinin işgalde olduğunu anımsatan Ayık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir takım insanlar alanları işgal edip, gecekondu yapıyorlar. Onlarla ilgili niye dava açılmıyor? Neden sadece otelciler için işlem yapılıyor? Turizmciliği yapmayacağız, bırakacağız herhalde. Sonuçta iş oraya gidiyor."

Osman Ayık, dava sonunda muhtemelen takipsizlik kararı verileceğini de sözlerine ekledi.

DEFTERDARLIK NE DİYOR?

Defterdarlık, TCK'nın 'hakkı olmayan yere tecavüz'ü içeren 154'üncü maddesine göre işlem yaptı. Antalya Defterdarı Hidayet Mat, TCK'nın 279'uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, Hazine arazileri üzerinde işgalin belirlenmesi halinde yetkili makamlara tahliye, yıkım ve suç duyurusunda bulunmasının zorunlu olduğunu söyledi.



 

 

 

 

 

 

 

 


TCK'nın ilgili maddeleri ne diyor?

MADDE 154. - (1) Bir hakka dayanmaksızın kamuya veya özel kişilere ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası verilir.
(2) Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.
(3) Kamuya veya özel kişilere ait suların mecrasını değiştiren kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.

MADDE 279. - (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(TurizmdeBusabah)