Otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı 3,6 milyar doları aştı

Türkiye otomotiv endüstrisi eylül ayında 3 milyar 661 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı 3,6 milyar doları aştı
Otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı 3,6 milyar doları aştı
GİRİŞ 05.10.2025 14:01 GÜNCELLEME 05.10.2025 14:01

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye ihracatının lider sektörü olan otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,7 artışla 3 milyar 661 milyon dolara ulaştı.

Otomotiv endüstrisinin ocak-eylül dönemi ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 30 milyar 205 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay da yüzde 16,2 oldu.

- Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 5 arttı

Sektör ihracatında en büyük ürün grubu olan "tedarik endüstrisi"nin eylül ayı ihracatı yüzde 5 artışla 1 milyar 416 milyon dolar oldu.

"Binek otomobiller" ihracatı eylülde yüzde 1 düşerek 1 milyar 77 milyon dolar, "eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar" ihracatı yüzde 55 artışla 697 milyon dolar, "otobüs-minibüs-midibüs" ihracatı yüzde 30 artışla 258 milyon dolar ve "çekiciler" ihracatı da yüzde 25 düşüşle 185 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

OİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin eylül ayı ihracatı ise 28 milyon dolar olarak açıklandı.

ALMANYA'YA İHRACAT YÜZDE 44 ARTTI

Eylül ayında sektörün en büyük pazarı olan Almanya'ya ihracat yüzde 44 artışla 608 milyon dolar oldu.

Fransa yüzde 32 artış ve 459 milyon dolarlık ihracat rakamıyla ikinci büyük pazar olurken, üçüncü büyük pazar Birleşik Krallık'a ise geçen ay yüzde 16 düşüşle 368 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Eylülde 'eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar' ve 'otobüs-minibüs-midibüs' ürün gruplarında çift haneli artış kaydettik. Almanya'ya yüzde 44, Fransa'ya yüzde 32, İspanya'ya yüzde 77 ihracat artışımız oldu." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.