Fahrettin Poyraz: Türkiye dünyada 7, Avrupa'da birinci sırada

Bugün itibariyle 93 Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri bulunduğunu belirten Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bu sayıyı 2021 yılı sonuna kadar 500'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin tarımdaki yerini de değerlendiren Poyraz, "Son 15 yıl içinde atılan adımlarla Türkiye şuanda tarımsal üretimde dünyada 7, Avrupa'da ise birinci sırada" dedi.

GİRİŞ 27.05.2020 16:28 GÜNCELLEME 27.05.2020 20:13
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, katıldığı Ülke TV canlı yayınında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Poyraz, Türkiye'nin tarımsal üretim bakımında dünyada 7, Avrupa'da ise birinci sırada olduğu bilgisini verdi. Bugün itibariyle 93 olan Tarım Kredi Kooperatif Market sayısını 2021 yılı sonuna kadar 500'e çıkarmaya hedeflediklerini dile getiren Poyraz, "Böylelikle çiftçimizin ürettiği ürünleri direkt tüketiciye daha uygun fiyatlarda ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi. Kredi maliyetleri noktasında da çiftçiye yardımcı olmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bir çalışma yaptıklarını aktaran Poyraz, finansman kararnamesi kapsamında akaryakıt hariç diğer girdiler için faiz oranlarını yıllık yüzde 4,5 olarak sabitlediklerini söyledi.

Fahrettin Poyraz'ın açıklamalarından satır başları:

MARKET ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLADI

850 bin ortağımız var. Aslında millete yani çiftçimize ait bir yapıdayız. Şuanda 15 şirketimiz mevcut. Bu şirketlerde yapılan üretimler de çiftçilerimize ulaştırılıyor. Gübre üretiminde iştirakimiz Gübretaş sektörün yaklaşık yüzde 30’una, yem üretiminde de iştirakimiz TK Yem sektörün yüzde 12'sine hitap ediyor. Sektörün lideri konumunda olduğu için fiyatları da kontrol edebiliyoruz. Tohum, ilaç, gübre gibi ihtiyaçları piyasadan elde ettiğimiz gibi şirketlerimiz tarafından da karşılanıyor. Şimdi bir market çalışmamız var. Mümkün olduğunca çiftçi ile tüketici arasında bir bağ oluşturmaya çalışıyoruz. Fiyatın dışında kaliteyi de ön planda tutuyoruz. 

PANDEMİ SÜRECİNDE HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIK

Pandemi sürecinde üretimin devamlılığı esastı. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamadık. İçişleri Bakanlığı kısıtlamalarda Tarım Kredi Kooperatiflerini muaf tuttu. Çalışmalarımız kesintisiz olarak devam etti. Özel sektör firmalarından farklı olarak stok bulundurma zorunluluğumuz da var. 1625 kooperatifimizle başta gübre olmak üzere stoklu çalışıyoruz. Böylece kriz ortamlarında krizin etkilerini minimize edebiliyoruz. Sadece kar etme güdüsü içinde değil ortaklarını ve çiftçilerimizi mağdur etmeme gibi bir sorumluluğumuz da var.

FİYATLARI DENGEDE TUTTUK

Gıda tarafında fiyatlarda dalgalanma oldu. Ama biz piyasa regülasyonu anlamında fiyatları dengede tuttuk. Tarımsal girdilerde nasıl yok deme lüksümüz yoksa tüketiciye yönelik de sorumluluklarımız da var.

2021 YILI SONUNA KADAR 500 MARKET KURMUŞ OLACAĞIZ

2021 sonuna kadar 500 market kurmayı hedefliyoruz. Şundaki sayı 93. Pandemi süreci biraz çalışmaları yavaşlattı ama hedefimizden şaşmadık. Bu gecikmeyi telafi edeceğiz. Çiftçilerimizden aldığımız ürünler sadece bu marketlerde değil Türkiye genelinde 26 bin markette satılıyor. Diğer perakende marketleri de kendimize rakip görmüyoruz. Sadece köprü olmaya çalışıyoruz. Ürünlerimizin fiyatlarını belirli oranlarda tutmak için diğer marketlere de tavsiyelerimiz oluyor. Fiyatlar arasında büyük farklar oluşmuyor. Ulusal market zincirleriyle yaptığımız sözleşmelerle bunu kontrol altında tutmaya çalışıyoruz.
Türkiye'nin tarımsal üretimi çok kötü durumda değil. Son 15 yıllık dönemde yapılanlara bakıldığında Türkiye şuanda tarımsal üretimde dünyada 7, Avrupa'da ise birinci sırada.

2,5 MİLYAR TL'LİK ALIM YAPACAĞIZ

Ekonominin ihtiyacı olmayan bir ürünü ürettiğiniz zaman hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanmıyor. Önceki sene 400 bin TL'lik alım yapmıştık. Geçen sene 1,2 milyar TL'lik alım yaptık. Bu yıl ise hedefimiz 2,5 milyar TL olarak belirledik. Bu ürünleri 26 bin markette satışa çıkarıyoruz. Bunun dışında Kızılay, AFAD gibi kurumlarla da işbirliklerimiz var. Sanayicilerimizle de iş birliğine gidiyoruz. Biz çiftçimize tohumu, ilacı, gübreyi verelim sonra ürünü alıp sanayicimize ulaştıralım diyoruz. Makarna sanayicilerimizle de işbirliğine gidiyoruz. Aslında tüm paydaşlarla bir bağ kuruyoruz. Pazarın ihtiyacı ne ise tarımsal girdilerini çiftçilerimize vererek ortaya çıkan ürünü alım garantisi vererek üreticiye ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bir anlamda aracıları ortadan kaldırıyoruz. Üretici ve tüketici arasındaki halka sayısı arttıkça fiyatlar da artıyor. Kooperatif yapıları bu anlamda da önemli. Biz kimsenin işine engel olmak istemiyoruz. 

10 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN ÜRETTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Hayvansal üretimde ise bir iştirakimiz var. Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde çiftçimize destek olmak istiyoruz. 3 yıllık planlama yaptık. 500 marketimizin hepsinde çiftçilerimizin ürünlerine yer vermek istiyoruz, 300'ünde ise şarküteri ürünleri olacak. 3 yıllık plan dahilinde sözleşmeli besicilikte çiftçilerimize girdileri vererek 10 bin baş hayvan ürettirme hedefimiz var.

ONLİNE SATIŞ PLATFORMU İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Daha önce yapılanlar dikkat çekmiyordu ama koronavirüs bunların daha belirgin olarak hissedilmesine neden oldu. Ortaklarımızla dijital ortamda buluşmak için bir platform oluşturduk. Ortaklarımız artık birçok işlemini Kooperatif Ortak Bilgi Sistemi (KORBİS) üzerinden yapabiliyor. Pandemi sürecinde bunu kullanmaya başlamak anlamlı ve güzel oldu.
Bunun yanı sıra tüketicilere ürünlerimizi bir online satış platformu üzerinden ulaştırmak için de çalışıyoruz. En kısa sürede lojistik altyapı tamamlandıktan sonra ürünlerimizi sadece marketlerde değil dijital platform ile de tüketiciye ulaştırmaya başlayacağız.

KREDİ FAİZİNİ YILLIK 4,5 OLARAK SABİTLEDİK

Son iki yılda kurdaki artışlarından dolayı faizlerde yükseldi. Bunun sıkıntısı yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bir çalışma yaptık. Finansman kararnamesi kapsamında akaryakıt hariç diğer girdiler için kredilerimizdeki faizi yıllık yüzde 4,5 olarak sabitledik. Bunu da ortadan kaldırarak faizsiz bir Tarım Kredi Kooperatifi olarak devam etmek istiyoruz. 

KATILIM SİGORTACILIĞINA BEREKET TEKAFÜL DE KATILDI

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Bereket Sigorta, katılım sigortacılığı alanında faaliyet göstermek üzere Bereket Tekafül’ü kuruldu. Yeni bir anlayışla tamamen yardımlaşma ve dayanışmayı temel alıyor. Bereket Tekafül, özellikle konut, ferdi kaza, hayat, işyeri, mühendislik, yangın, nakliyat ve kasko branşlarında etkin olacak. Hem inancımıza hem de kültürümüze baktığımızda merhamet kültürüyle yoğrulmuş insanlar topluluğuyuz. Bunun kısa sürede daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 35
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye deki üç büyük zincir market rekabeti önlüyor hepsi anlaşmış, örnek süt fiyatı hepsinde aynı. Rekabet kurulu buna bir el atmalı.
    Cevapla
  • Uzman 3 yıl önce Şikayet Et
    Malesef fiyatlar beklenilenden yüksek.Tükenen ürünler hemen gelmiyor vede çeşit az.Market sayıları da rekabet için artmalı
    Cevapla
  • ibrahimm 3 yıl önce Şikayet Et
    iyiki varsınız tarım kredi mağazaları . sayının daha da artmasını umuyoruz. piyasaya kalite ve rekabet geldi
    Cevapla
  • cem 3 yıl önce Şikayet Et
    market sayısı 1500 e çıkarılmalı ve büyükşehirlerde mahalle aralarına girmeli piyasa 2 tane zinçir markete bırakılamaz
    Cevapla
  • antalya 3 yıl önce Şikayet Et
    mesala bide sıyah cekirdek yetiştirmişler disardakı cın malı cekırdek ıle aynı fiyata ve daha kaliteli destek sart reklamda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle