Herkesi ilgilendiriyor! İşte yeni zam oranları

Türkiye’de 20 milyon kişi ya kiralık evlerde yaşıyor ya da iş yeri için mülk sahibine kira ödüyor. İşte sözleşme yenileyecek kiracılara yapılabilecek olan en fazla zam oranı...

Herkesi ilgilendiriyor! İşte yeni zam oranları
Herkesi ilgilendiriyor! İşte yeni zam oranları
GİRİŞ 08.11.2018 08:21 GÜNCELLEME 08.11.2018 08:21
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Kira, hem vatandaş için hem de esnaf ve işletmeler için önemli bir gider. Ekim-kasım ayları kira kontratlarının yoğun şekilde yenilendiği dönem. Her yıl yenilenen kiranın ne kadar artacağı ise hep kafaları karıştırıyor. Ancak bunun yasal bir sınırı var ve bu sınır 1Temmuz 2012’de çıkan yeni Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda.

 

 

ÜFE’YE BAKILIYOR

Taraflar anlaşsa da zam bu sınırı aşamaz. Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde konut için kira artışının, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre yapılacağı belirtiliyor. ÜFE, her ay açıklanan enflasyonla karıştırılmamalı. En çok yanlış bu konuda yapılıyor. ‘ÜFE ve TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalaması alınacak’ diyen de konuyu yanlış biliyor demektir.

 

 

12 AYLIK ORTALAMA
ÜFE’de aylık veya yıllık orana değil, 12 aylık ortalamaya bakılacak. bu rakam da 4 Kasım’da yüzde 23.73 olarak açıklandı. Bir önceki ay bu oran yüzde 21.36’ydı. Sözleşmesi bu ay bitecek olanlar yüzde 23.73’le yenileyecek. 1000 liralık kira 1237 lira olacak. Yıllıkta ek maliyet 2848 lira. Yüzde 23.73 tavan artış. Yani mülk sahibi ve kiracı daha düşük bedele de anlaşabilir. Ama daha yüksek artış için yargı yolu açık. bu konuda Yargıtay’ın emsal kararları mevcut.

YENİ DÜZENLEME BEKLENİYOR
Yeni ekonomi Programı’nda (YEP), kira artışının ÜFE yerine TÜFE’ye endeksleneceği yer almıştı. 12 aylık ortalama TÜFE’ye göre kira artışı uygulaması başlamış olsaydı kira artışı en çok yüzde 14.90 olabilecekti. Bu durumda yılda 1059 lira kiracının cebinde kalacaktı. Öte yandan borçlar Kanunu’ndaki kira artış maddesinin uygulanması işyerleri için 2020 yılında yürürlüğe girecek. 

 

YORUMLAR 18
  • F.Ç 6 yıl önce Şikayet Et
    Her mekanin kira kimliği cikarilsin. Nasıl ki her mekanin rahic bedeli varsa kira mekanlarinin da kimligi olsun. Konumu, alanı, cephesi vb hususlarda bir calisma yapilsin ve bunların kira rahic bedeli olsun. Belediylerden alinabilir bu belge yada emlak müdurluklerinden alinabilir. Ozetle bu is standartlara bağlanmalıdır.
    Cevapla
  • halk 6 yıl önce Şikayet Et
    daire kiralarından yakınırız ama kirada otururuz kirediyle gezmek için hususi araç alırız,,çoğu ev sahibinin arabası yoktur ev sahibi gezmek istemezmi ,her 5 yılda bir kiralar çevreye gore yenilenmesı lazımki ev sahibiyle kiracı arasında tatsızlık olmasın ,mesela 10 yıldır ayni dairede kirada oturuyorsun oturduğun muitte emsal daire kirası 1500 tl sen 750 tl ödüyorsun bu adaletmi,1500 ise senınde 1250 tl ödemen lazım
    Cevapla
  • Yazik 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet herseye mudahele etmeli insanimizda acima adalet ahlak kalmamis .olmuslar ac gozlu kapitalist ee biz ne yapalim...!!!
    Cevapla
  • ... 6 yıl önce Şikayet Et
    Kirada oturanlar. Helede sırf iş mecburiyeti olduğu için büyük şehirde oturanlar ne yapacaklar. Boğazımızdan mı kısalım ne yapalım?
    Cevapla
  • ÖMER 6 yıl önce Şikayet Et
    Yapacaksın kamyondan bozma biz karavan kafan rahat olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle