Kapalıçarşı’da umut lokum ve baharatta

Son 1 yıl içinde yüzlerce dükkânın kapandığı, el değiştirdiği 550 yıllık Kapalıçarşı’da esnafın umudu, kilo kilo lokum ve baharat alan Araplarda...

Kapalıçarşı’da umut lokum ve baharatta
Kapalıçarşı’da umut lokum ve baharatta
GİRİŞ 17.05.2017 10:37 GÜNCELLEME 17.05.2017 11:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İstanbul’un dünyaca ünlü tarihi ve turistik mekânlarından Kapalıçarşı, eski günlerini arar halde. Birkaç yıl öncesine kadar çoğunluğu yabancı turistler olmak üzere günde 500 bin kişinin ziyaret ettiği dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı’da bu sayı 150 binin altına düşmüş durumda.

İş yapamayan esnaf da cepten yiyor, birikmişini harcıyor. Siftah yapabilmek için vitrinde 2 TL yazılı etiketler görmek mümkün. Olmayan da evini, arabasını elden çıkarıyor. Esnaf yüzlerce dükkânın kapandığını, kapısına kiralık ilanı asıldığını söylüyor. Kapalıçarşı yönetimi ise 78 dükkânın kiralık olduğunu ifade ediyor.

GELENLERİN ÇOĞU ARAP

3 bin 600 dükkân, 20 bin de çalışanın bulunduğu Kapalıçarşı, geçmiş yıllardan hatırladığımız gibi hıncahınç kalabalık değil. Çarşıya gelenlerin çoğu Arap ülkelerinden. Geliri azalan esnafın gideri çok. Yüksek bulunan kiraların yanı sıra temizlik için yönetime, işgaliye için belediyeye ödeme yapılıyor. Esnafın bir diğer derdi de tadilat nedeniyle sık sık elektriklerin kesilmesi.

ETİKETLER KÜÇÜLDÜ

Esnaf, çoğu kez siftah yapamamaktan dert yanıyor. Öyle ki hediyelik eşyalar, küçük aksesuvarlar 2 ila 5 TL’ye kadar düşmüş durumda. Esnaf, bu durumu “Bu kadar rakamları ürünlerin üzerine koymaya gerek duymazdık” sözleriyle anlatıyor. Esnaf kiraların yüksekliğinden yakınırken, yönetim 78 dükkânın kiralık olduğunu belirtiyor. Esnafın çoğu kirayı ödemekte zorlanıyor. Birçoğu elindekini harcıyor. Evini, aracını satan da var. Kiralar ödenemeyince bazı mülk sahipleri indirime gitmiş. Esnaf, her şeye rağmen direnip yerinden olmak istemiyor; ayakta kalabilmek için ürün gamını değiştiriyor. Son 2 yılda Kapalıçarşı’da 50 kadar lokumcu ve baharatçı açıldığı tahmin ediliyor. Lokum pazarına dönenler arasında başarılı olan da var, hüsrana uğrayan da...

"150 DOLARLIK ŞAL 150 LİRA"

Çarşının 37 yıllık esnafı İsmail Korkmaz, el işi takılar, şal ve hediyelik eşya satıyor. 2 yılda 700 bin TL zarar ettiğini söylüyor. 10 TL’ye sabun satar hale geldiğinden dert yanıyor. 2 yıl önce 150 dolara sattığı şalları şimdi 150 TL’ye satıyor. Korkmaz, nisan ayının bekledikleri gibi olmadığını belirtiyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 4
  • Bedirhan 6 yıl önce Şikayet Et
    150 dolar şal mı olur benim bütün yazlık kıyafetlerimin alışverişi 150 dolarla olur
    Cevapla
  • GK ESNAF 6 yıl önce Şikayet Et
    15 milyar dolara yakin muszzam bir Turizm kaybi var. Turizm duzelmedigi surece ne issizlik azalir nede ic piyasaya nakit ve dovuz akar. Turizm Turkiyenin altin yumurtlayan tavugudur......Domates ihracati 80 milyon dolar azaldi diye aylarca gundem oluyor. Ama 15 milyar dolarlik Turizm kaybi ulke gundeminde yok.
    Cevapla
  • OFF ALLAHIM OFF 6 yıl önce Şikayet Et
    Acıdık mı? Hayır. zamanında o şalı 150 dolar (600TL) ye satmasaydınız hala 300tl ye satacak müşteri bulurdunuz. her gelen yerli yabancı insanı ayırt etmeden kazıklamanın derdine düşersen, kendi derdinle boğuşur hale gelirsin.
    Cevapla
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Katılmamak mümkün değil haklısın
    Cevapla