Amerika tamam, sıra Afrika'da!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyareti çerçevesindeki Gana'da konuştu.

Amerika tamam, sıra Afrika'da!
Amerika tamam, sıra Afrika'da!
GİRİŞ 01.03.2016 14:45 GÜNCELLEME 02.03.2016 08:58

İbrahim Erdoğan - GANA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama ile düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Şubat ayının başında Güney Amerika turuna çıkan Erdoğan, Türkiye'deki firmaların bölgede aktif rol alması için girişimlerde bulunmuştu. Türk heyeti bölgeden olumlu yaklaşımlarla ayrılmış, Türk şirketler bölgeye davet edilmişti. Bu kez Afrika'ya çıkarma yapan Türk heyeti, Fildişi ve Gana'da da yeni ekonomik faaliyetlerin kapısını araladı. Erdoğan, Gana'da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Gana'ya; altyapı, enerji ve inşaat alanlarında destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

''Geçen yıl Doğu Afrika ülkelerine yaptığımız ziyaretinden sonra, bu yıl dört batı Afrika ülkesini ziyaret ediyoruz. Gana'ya ilk defa geliyorum. Gana'nın tabi güzelliklerini birçok kez duymuştum. Özellikle Gana'lıların misafirperverliğini buraya gelen arkadaşlarımdan duymuştum. Bugün de bu özelliklerin bir kısmına şahit olmuş durumdayım. 

Gana 1957'de Sahra altı ülkelerde özgürlüğünü kazanan ilk ülkedir. Gana bizim Batı Afrika'daki en yakın dostlarımızdan bir tanesidir. İkili ilişkilerde son dönemlerde tarih yazıyoruz. Gana'yı kalkınma ortağımız görüyoruz.

Afrika'da yeni büyükelçilikler açmaya başladığımızda Gana ilk sıralarda yer aldı. Tabi burada bir özellik de, Gana bizim Ekovas gibi bölgelerdeki ilişkilerimizde yapıcı bir rol oynadı. Önümüzdeki dönemlerde bölgesel ve dünya barışına katkı sağlamakta kararlıyız. Türkiye ile Gana mevcut işbirliğini genişletme kararındadır.

Gana halen Türkiye'nin Sahra altı Afrika'da 4. ticaret ortağıdır. Gana ile beş yıl içinde 18 anlaşma imzalanmıştır. Şu an 400 milyon dolar olan hacmi 2020'de inanıyorum ki 1 milyar dolara çıkaracağız. Bugün 150'yi aşkın firmamızla buradayız. Firmalarımız Gana'nın ihtiyacına binaen, enerji, alt yapı ve inşaat olmak üzere yardım etmeye kararlıdır.

Ganalılar'a Türk halkının sevgilerini iletiyorum.''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını, Gana dilinde 'güle güle' anlamına gelen 'Medase' sözcüğüyle sonlandırdı.

Terör meselesi

35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak terör örgütlerinin yöntemlerini, hedeflerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dili, dini, ırkı olmayan bu terörün dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve hep birlikte karşısında tavır almak durumundayız. Türkiye Gana'nın ve Ganalı kardeşlerinin yanındadır.

Suriye meselesinde Gana Türkiye'den yana

Öte yandan Gana Devlet Başkanı Mahama, Suriye konusunda Türkiye'nin yanında yer aldıklarını söyledi. Mahama, ''Terrörizm ve Suriye konusunda Türkiye'nin yanında yer alıyoruz. Türkiye'nin Suriye'de barış istediğini biliyoruz ve hükümetin duruşunu destekliyoruz.'' şeklinde konuştu.